Domas dėl Livijos galėtų padaryti viską. Jai niekada nereikia rūpintis namų ruoša, šaldytuvas visada būna pilnas, rytais prie lovos garuoja karšta kava.

„O kad mano sutuoktinis būtų toks rūpestingas, kaip tavo“, – draugės pavydžiai apkalba Livijos vyrą. Tačiau ji nesijaučia laiminga. Tai, kas vieniems atrodo meilės išraiška, kitiems yra savaime suprantamas elgesys. „Tu manęs nemyli“, – Livija priekaištauja savo sutuoktiniui.

„Kaip gali sakyti tokius dalykus? Kad ir koks būčiau pavargęs, visada tau paruošiu vakarienę, o tu to neįvertini“, – atšauna įsižeidęs vyras. „Geriau jau neruoštum, o pabūtum šalia ir apkabintum“, – pokalbis baigiamas su nusivylimo gaidele.

Dauguma porų atsiduria panašiose dviprasmiškose situacijose. „Tarsi kalbėtumėmės su užsieniečiu, kurio kalbos nesuprantame“, – vaizdžiai situaciją apibūdina meilės kalbos teorijos autorius dr. Gary Chapman. Konsultuodamas poras, jis pastebėjo, kad dauguma sutuoktinių meilę išreiškia ir supranta skirtingai.

Ne išimtis ir aprašytoji pora. Domas parodo meilę žmonai, tačiau kitais būdais, kurie jai nepriimtini ir nesuprantami. Jei Livija žinotų, kad paruošta vakarienė simbolizuoja meilę jai, tikriausiai toks nemalonus pokalbis tarp jų net nebūtų kilęs.

G. Chapman yra nustatęs penkias meilės kalbas: dosnumą, paslaugumą, prisilietimus, bendravimą ir žodžius. Autorius sako, kad daugumos sutuoktinių meilės kalba skiriasi. Draugystės pradžioje to nepastebime, nes siekdami padaryti kuo geresnį įspūdį vartojame visas meilės kalbas. Nusistovėjus santykiams pradedame jausti, kad jiems kažko trūksta. Būtent tada išryškėja vyraujantis partnerių meilės stilius ir mezgasi konfliktai.

Įsivaizduokite, kad paliekate savo mylimajam meilės raštelį. Tikitės, kad jis jums atsakys taip pat, tačiau randate sutvarkytus kambarius. Kaip jaustumėtės? Jei žinotumėte, kad tai jo būdas pasakyti „myliu“, pultumėte į glėbį, tačiau dažniausiai pasijuntame įžeisti ir atstumti.

Kad išvengtume nesusipratimų ir bereikalingų nusivylimų, G. Chapman rekomenduoja išsiaiškinti sutuoktinio meilės kalbą ir ją išbandyti. Jei jūsų vyras meilę supranta kaip kartu praleistą laiką, kodėl dažniau nesuorganizavus pasimatymų? Jei žmona nori išgirsti komplimentus, kodėl jų jai nepasakius? Kiekvienas norime, kad mūsų antroji pusė jaustųsi mylima, o tai priklauso nuo mūsų veiksmų. Nors ir nemėgstate lyginti marškinių, galite tai padaryti, žinodamas, kaip tai svarbu jūsų partneriui.

G. Chapman teigimu, meilės kalbos pakeitimas duoda neįtikėtinų rezultatų. Jei norite išlaikyti gerus, šiltus santykius, pamėginkite bent kartais pasakyti „myliu“ partnerio kalba. O kitą kartą teigdamas, kad sutuoktinis jūsų nemyli, paklauskite savęs, ką jums reiškia būti mylimam? Ir ar tai žino jūsų išrinktasis?

1 meilės kalba: paslaugumas

Prieš Linai sugrįžtant namo, Adomas skuba paruošti vakarienę. Nuperka jos mėgstamiausio vyno, prileidžia vonią, uždega žvakes. Nuo grindų surenka vaikų išmėtytus žaislus, išplauna drabužius. Net ir atlikdamas paprasčiausius namų ruošos darbus, vyras jaučiasi parodantis savo meilę žmonai. Jam patinka, kai ji jam atsako taip pat.

Padaryti darbai pasako daugiau nei žodžiai. Toks šios meilės kalbos vartotojų moto. Pusryčiai į lovą, išplauti indai, pavedžiotas šuo jiems yra geriausias jausmų įrodymas. Jei kitas dėl tavęs stengiasi, vadinasi, nėra abejingas!

Jei pagal šį aprašymą atpažinote savo sutuoktinį, pamėginkite:
Paprašyti partnerio išvardyti dešimt darbų, kuriuos jūs galėtumėte atlikti. Įtraukite juos į savo sąrašą ir, rodydama savo meilę jam, nudirbkite.

Parašykite meilės raštelį „Šiandien sutvarkysiu namus, nes labai tave myliu“ ir šio pažado laikykitės.

Atkreipkite dėmesį į tai, dėl kokių neatliktų darbų jūsų partneris labiausiai susierzina – juos padarydama ne tik nustebinsite sutuoktinį, bet ir įtikinsite jį, kad esate jam neabejinga.

2 meilės kalba: bendravimas

Kotryna kiekvieną vakarą kviečia savo vyrą pasivaikščioti. Tai – laikas, kai nieko netrukdomi jie gali pašnekėti apie prabėgusią dieną ir pabūti dviese. „Jaučiuosi laimingiausia, leisdama laiką kartu su mylimu žmogumi“, – teigia moteris. Vakarai, kai Adomui tenka dirbti viršvalandžius, jai yra patys sunkiausi.

Bendravimą vertinantiems asmenims itin svarbus kartu su sutuoktiniu kokybiškai praleistas laikas. Nesuplautų indų krūvos jų taip nesupykdys kaip atšaukta bendra vakarienė. Meilė jiems – tai bendravimas, geresnis vienas kito pažinimas, buvimas kartu (ne prie televizoriaus ekrano).

Jei pagal šį aprašymą atpažinote savo sutuoktinį, pamėginkite:
Geriau pažinti savo mylimąjį. Pakvieskite partnerį pasivaikščioti po rajoną, kur jis užaugo. Paklausinėkite apie jo vaikystę, patirtus nuotykius ir išgyvenimus.

Kasdien skirkite bent 20 min. nuoširdiems pokalbiams prie kavos. Tegul tai tampa jūsų ritualu.

3 meilės kalba: dosnumas

Inga mėgsta nustebinti savo sutuoktinį. Praėjusią savaitę ji užsakė picą į vyro darbovietę, vakar į švarko kišenę įdėjo savo pieštą atvirutę. Kai vyras jai atsako taip pat, ji jaučia neapsakomą dėkingumą. Dovanos jai simbolizuoja meilę. Kaip ir įvairūs daiktai, kurie primena apie jų patirtus nuotykius: kriauklė – nardymą Raudonojoje jūroje, migdolo riešutas – jų kelionę po Ispaniją ir t. t.

„Deimantai yra geriausi merginų draugai“, – panašiai dainuotų moteris, kuri meilę supranta kaip dosnumo išraišką. Kaip vestuviniai žiedai simbolizuoja meilę, taip ir įvairios nuoširdžios dovanos praneša tam tikrą žinią. Šią meilės kalbą vertinantis asmuo nebūtinai tikisi ir nori gauti kuo brangesnį daiktą. Atvirukas, nuskinta pakelės gėlė, meilės raštelis jiems atstoja žodžius „Aš tave myliu“.

Jei pagal šį aprašymą atpažinote savo sutuoktinį, pamėginkite:
Retkarčiais surengti dosningumo dieną – palikite po simbolinę dovaną rytą, per pietus ir vakare.

Daryti dovanų sąrašą. Stebėkite, kokios smulkmenos pradžiugina partnerį, ir jas užrašykite. Taip nepritrūksite idėjų, o brangųjį tikrai nustebins jūsų pastabumas.

Padovanoti „gyvą“ dovaną – augalą ar gyvūną. Taip kiekvieną kartą juo rūpindamasis prisimins, kaip jūs jį mylite.

4 meilės kalba: prisilietimai

Mindaugas ir Barbora neatsiplėšia vienas nuo kito. Nors kartu jie jau penkerius metus, atrodo, tarsi būtų ką tik susipažinę. Net sėdėdami restorane jie nepaleidžia vienas kito rankos, glėbesčiuojasi ir kitaip liečia vienas kitą.

„Laikydama savo vyro ranką, jaučiu, kad esame pora ir mylime vienas kitą. Nesuprantu porų, kurios savo jausmus išreiškia per atstumą“, – teigia Barbora.

Kai kurie žmonės jaučiasi labiausiai mylimi būdami sutuoktinio glėbyje ar pasinerdami į aistringus meilės žaidimus. Meilė jiems yra fizinė išraiška, todėl bučinys rytą juos pamalonins labiau nei kavos puodelis.

Jei pagal šį aprašymą atpažinote savo sutuoktinį, pamėginkite:
Susiglausti kojomis, kai restorane sėdite vienas priešais kitą.
Sutuoktiniui nematant apkabinti jį iš nugaros ir pabučiuoti.
Retkarčiais palepinti kojų masažu.

5 meilės kalba: žodžiai

Dainius kasdien siunčia draugei po žinutę, kad primintų, kaip ją myli ir kaip jos pasiilgo. Jos visada baigiamos šiltais žodžiais: „bučiuoju“, „labai trokštu tave pamatyti“, „man liūdna be tavęs“ ir t. t. Kitiems tai gali atrodyti tuščiažodžiavimas, tačiau jam – tikrų tikriausia meilės išraiška, be kurios santykiai pradėtų byrėti. Išsakydamas savo jausmus jis tik dar labiau juos sustiprina. O juos girdėdamas iš savo mylimosios, jaučiasi tarsi skrajotų padebesyse.

„Ar tu mane myli?“ – tokiu klausimu pasitiktų šios meilės kalbos vartotojai. Jiems reikia išgirsti komplimentus ir meilės prisipažinimą bent kartą per savaitę. Meilūs žodžiai juos nuramina – jei kitas sako, kad mane myli, vadinasi, taip ir yra. Tačiau jei partneris kurį laiką tyli, jie pradeda kelti scenas ir abejoti santykių stiprumu. Tokiems žmonėms reikia paraginimo iš aplinkos – komplimentai kelia savivertę ir skatina tobulėti.

Jei pagal šį aprašymą atpažinote savo sutuoktinį, pamėginkite:
Pagirti savo partnerį girdint draugams ar tėvams.
Parašyti meilės laišką, kurį galėtų pasidėti matomoje vietoje ir perskaityti, kai pradės abejoti jūsų jausmais.
Stebėti partnerio pastangas ir už jas pagirti.

Naujausiame žurnalo „Psichologija Tau“ numeryje skaitykite:

Naujametiniai pažadai. Ar tikrai jiems nelemta išsipildyti?
Dovanos atspindi asmenybę
Kaip pamilti savo kūną?
Seksas vyrų ir moterų akimis
Optimizmas – būdas išgyventi
Greitojo maisto paslaptis
Pavargau būti pavargęs
Patarimai, kaip ugdyti vaiko savarankiškumą
Pavydas – signalas atsigręžti į save