Stipraus vyro kvapas traukia, giminaičio – atstumia

Kauno medicinos universiteto klinikų Endokrinologijos klinikos vadovas prof. habil. dr. Gintautas Kazanavičius įsitikinęs, kad hormonai lemia daugelį mūsų gyvenimo pasirinkimų. Netgi tokius dalykus, kodėl vyriška moteris renkasi lengvai valdomą vyrą, kuriam taip pat patinka tokios moterys, o labai vyriškas vyras vertina labai moteriškas moteris.

„Jei moteris turi daugiau testosterono, ji yra racionalesnė, renkasi labiau militarinę, vyrišką specialybę, pavyzdžiui, teisę, nuolat ginčijasi su vyrais, kovoja. Kai tokiai moteriai atstatai normalią hormonų pusiausvyrą, ji taip pasikeičia, kad nori keisti specialybę ar net vyrą. Mat anksčiau jai reikėjo vyro, kurį galėjo valdyti, o padaugėjus moteriškų hormonų jau reikia tvirto, vyriško. Taigi iš tiesų kartais išyra šeimos.

Kita vertus, daugiau vyriškų hormonų turinčia moteriai rūpi seksualinio gyvenimo aspektai, kadangi šis hormonas lemia ir seksualumą. Kai testosterono trūksta, moteris tiesiog nori švelnumo, dėmesio, komplimentų. Tuo tarpu vyras, kuris visada būna agresyvesnis, to nesupranta. Todėl ir būna taip, kad kartais priešingų lyčių atstovai nesusikalba“, - svarstė endokrinologas.

Visgi pašnekovas prisipažino manantis, kad moteris, o ne vyras, yra tobulesnis sutvėrimas. Nors dažnai pabrėžiama, kad vyrai protingesni, moka racionaliau mąstyti, tačiau moteriai, kurią gamta apdovanojo intuicija, esą to ir nereikia, nes ji jau viską žino. Nors vyrai dažnai vadina ją kvaile, finale ji padaro taip, kaip reikia ir vyrui, ir šeimai.

„Kalbant apie moterų ir vyrų santykius, taip pat neapsieisime be hormonų sąvokos. Ne veltui balsas ir kvapas – svarbūs fizinės traukos komponentai. Jei moteriai duosime pauostyti įvairių vyrų marškinius, ypač ovuliacijos metu, ji jaus, kuris vyras yra sveikas, stiprus ir tolimas genetiškai. Mat toks partneris garantuoja sveikesnius vaikus. Taigi kraujomaiša neįmanoma, nes tėvo ar brolio kvapas moterį atstums“, - pasakojo G. Kazanavičius.

Nustatyta, kad ovuliacijos metu moteris trokšta stipraus ir galingo vyro, o vėliau jai patinka švelnus partneris, kuris galėtų tą vaiką, kurį pradėti ji nori su pirmuoju, užauginti.

„Taigi neištikimybė užkoduota gamtoje – ji susijusi su ovuliacijos metu vykstančiais hormonų pokyčiais. Kodėl Vokietijoje uždraudė daryti genetinius tyrimus? Pasirodo, daug vaikų yra ne to tėvo. Tačiau mes nesame gyvuliai ir tarpusavio santykius grindžiame ne tik instinktais. Intelektuali moteris paprastai sugeba kontroliuoti savo instinktus.

Panašiai vyksta su vyrais. Vyrai dėl testosterono hormono dominavimo visada nužiūri moteris. Tas žvilgsnis trunka vos keletą milisekundžių ir, jei moteris į jį neatsako šypsena, vyras gali nė nepajusti, kad žiūrėjo. Tačiau kai žvilgsnis užtrunka ilgiau, jau galima kalbėti apie gašlumą. Jei moteris į žvilgsnį atsako, pasekmės taip pat gali būti įvairios. Kita kategorija vyrų, einančių „į kairę“, - su vyriško klimakso problemomis susiduriantys 40-mečiai ar 50-mečiai, kuriems dėl sumažėjusio testosterono kiekio reikia papildomų dirgiklių seksualiniam pajėgumui grąžinti“, - aiškino G. Kazanavičius.

Riba tarp moteriškumo ir vyriškumo visuomenėje nyksta

Tuo tarpu psichologai teigia, kad vyriškos moterys ir moteriški vyrai šiandieninėje visuomenėje jau tampa norma, o šio reiškinio priežastis aiškina vertybiniais pokyčiais. Psichologė Rūta Bačiulytė įsitikinusi, kad tendencija, kai moteris nebežino, kas yra moteris, o vyras nebežino, kas yra vyras, ateityje tik stiprės. Juolab kad visa ugdomoji aplinka (darželiai, mokyklos) skatina moteriškumą.

„Jeigu niekas nesikeis, tendencijos išliks tos pačios. Vaikinai vis labiau perims moteriškus elgesio modelius, moterišką prisitaikymo prie aplinkos būdą ir tai, aišku, bus prieš jų prigimtį, o moterys liks vis labiau nepatenkintos, nes jos, būdamos labai savarankiškos, socialiai aktyvios, nematys sau lygios partnerystės. Šiuo metu moterys prie gyvenimo tikrai labai prisitaikiusios, labai daug gali, pajėgia, padaro, nes dabar, kad išgyventum, fizinių jėgų praktiškai nereikia. Kita vertus, vyrui taip pat patogu, kad moteris viską gali pasidaryti be jo pagalbos“, - svarstė pašnekovė.

Anot jos, berniukai šiandien auklėjami taip, kad jų funkcijos šeimoje yra visiškai neaiškios. Iš mergaičių dar reikalaujama, kad jos būtų kruopščios, tvarkingos, kad mokėtų atlikti buities darbus, o iš berniukų to reikalaujama ne taip primygtiniai, jiems paliekama daugiau laisvės. Tuomet berniukas nebesupranta, ką jis gali daryti, ko negali, kas yra vyriška, o kas nevyriška. Savo tėvo, buityje atliekančio vyriškus darbus, jis taip pat nemato, kadangi šiandien jis paprastai dirba už šeimos ribų, o namuose arba skaito laikraštį, arba gamina valgyti, jei nėra namuose mamos. Būtent su vyriškų ir moteriškų vaidmenų maišymusi, psichologės manymu, tarp moterų ir plinta posakis, kad tikrų vyrų nebėra, o tarp vyrų – kad nebėra tikrų moterų.

„Skirtingų lyčių žmonės dabar dažniausiai konkuruoja tarpusavyje, užuot bendradarbiavę. Vyrai ir moterys vienas kitą dabar priima kaip belyčius. Tai ir yra visa tragedija. Tuomet ir intymus gyvenimas tampa fizine mankšta, nes nyksta paslaptis, noras pažinti kitokį. Kalbant apie lyties prigimtį, vyras paprastai nori užkariauti, užvaldyti ir tai labai susiję su jo visa anatomija. Moteris yra ta, kuri atsiduoda, prisileidžia. Šiandien visi šie dalykai yra išnykę.

Anksčiau moterys norėdavo globos ir todėl ją gaudavo. Dabar jos teigia globos nenorinčios, tačiau iš tiesų pačios nežino, ko nori. Jos sako, kad nori jaustis lygiavertės. Lygiavertiškumas žmogiškąja prasme yra tai, kad abu vienodai vertingi. Ir tai labai svarbu. Bet lygiavertiškumas funkcijų ir darbų prasme yra tikra nesąmonė. Ką mes begalvotume, anatomiškai, fiziologiškai esame skirtingi. Mes skirtingai reaguojame, jaučiame, mąstome. Būtent šis noras pažinti kitokį ir sudaro trauką tarp vyro ir moters, kuri dabar, deja, sparčiai nyksta“, - teigė R. Bačiulytė.

Anot psichologės, jei moteris nori mokytis vyriškų darbų todėl, kad jai tai įdomu, viskas gerai. Tačiau jei moteris tik nori pademonstruoti, kokia ji savarankiška, tai jau kraštutinumas, noras parodyti savo viršenybę: esą nereikia man tų vyrų. Pašnekovė tikino pati mačiusi situaciją, kai plėšė atgal iš vyro rankų sunkų pirkinių maišą, kurį jis bandė iš jos perimti. Kita vertus, yra ir vyrų, kurie teigia, kad jie visus buities darbus susitvarko patys, o moteris „vartoja“ tik seksualiniams poreikiams patenkinti.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)