Egzistuoja trys meilės santykių pakopos - tai romantiški jausmai, fizinė trauka ir emocinis prisirišimas.

Žemiau pateikiame septynis patarimus, kurie padės sukurti ir išlaikyti gražius santykius su mylimuoju, nesvarbu, kurioje meilės pakopoje būtumėte.

Kad pasiektume paskutinę meilės stadiją, neužtenka tik sėkmės ar gebėjimo priimti partnerį tokį, koks jis yra. Pasiekti šią pakopą ir džiaugtis sveikais santykiais padės šie ekspertų patarimai. Tačiau pirmiausiai išsiaiškinkime, kas sudaro šias tris meilės pakopas.

Kokios yra trys meilės pakopos?

Visų porų santykiams būdingos trys meilės pakopos: iš pradžių užplūsta aistra, arba romantiški jausmai, tada, atslūgus pirminei euforijai, jūsų santykius formuoja fizinė trauka, o galiausiai atsiranda stiprus emocinis prisirišimas. Šiuos tarpsnius nebūtinai skiria svarbios datos, tokios kaip draugystės metinės ar vestuvės; visos meilės stadijos nepastebimai susilieja į vieną švelnią meilės glamonę.

Ne visi pasiekia paskutinę meilės stadiją ir ne visi, ją pasiekę, lieka kartu - kai kurios poros išsiskiria.

Romantiški jausmai

Pirmoji meilės pakopa - tai romantiški jausmai, arba aistra, kuriuos kursto testosteronas ir estrogenas. Evoliucinis šios pakopos tikslas yra poravimasis; atsiranda stipri fizinė trauka, paruošianti dirvą emociniam prisirišimui. Pirmojoje meilės pakopoje mūsų smegenis užplūsta endorfinai, todėl patiriame labai stiprius ir malonius jausmus. Partneris atrodo nuostabus, tobulas, jums skirtasis. Jaučiatės pakylėti, apsvaigę (panašiai, kaip suvalgę plytelę šokolado ar gerai pasportavę). Trumpai tariant, esate beprotiškai įsimylėję.

Fizinė trauka

Antroji meilės pakopa - tai fizinė trauka ir “kova dėl valdžios”. Galite prarasti apetitą, mažiau miegoti, svajoti apie mylimąjį autobuse, darbe, duše… Šioje stadijoje jūsų kūną ir smegenis valdo dopaminas, norepinefrinas ir serotoninas. Prasideda “kova dėl valdžios” - bandymai patobulinti mylimąjį, nulipdyti iš jo idealų partnerį. Imate realiau žiūrėti į aplinką, ginčytis dėl įvairių smulkmenų. Beprotiškas įsimylėjimas slūgsta, o jo vietą pamažu užima emocinis prisirišimas.

Emocinis prisirišimas

Trečioji meilės pakopa yra emocinis prisirišimas. Tai metas, kai priimame partnerį tokį, koks jis yra. Emocinį prisirišimą sudaro įsipareigojimas, partnerystė, kartais - ir vaikai (pasiekti šią pakopą daugeliui žmonių sutrukdo intymumo baimė). Šioje meilės stadijoje jau žinote gerąsias ir blogąsias partnerio savybes ir esate apsisprendę drauge kurti bendrą gyvenimą. Visgi būtent šioje pakopoje labiausiai tikėtina konfrontacija (jei esate labai nuoširdus ir atviras, tai įvyks dar antroje fazėje). Jūs ir partneris arba nuspręsite toliau puoselėti sveikus, meile grįstus santykius, arba pasuksite skirtingais keliais.

Kaip išsaugoti meilę

Meilė nėra traukinys, atgabenantis jums vagoną laimės ir pilnatvės (arba nusivylimo ir skausmo!). Meilė yra gyvas, dinamiškas sutvėrimas, kuris keičiasi, auga, reikalauja dėmesio; jūsų pareiga yra juo pasirūpinti. Šiose trijose pakopose atsiskleidžia jūsų ir partnerio asmenybės, privalumai ir ydos.

Septyni patarimai, kuriuos galima pritaikyti visoms meilės pakopoms

1. Susitelkite ties dalykais, kuriuos galite kontroliuoti: tai jūsų požiūris, elgesys, žodžiai ir energija. Jei kurioje nors pakopoje norėsite kažką pakeisti, visų pirma keiskite savo, o ne partnerio savybes ar veiksmus.

2. Išmokite sveikai išreikšti savo nusivylimą, pyktį, nepasitenkinimą. Būkite nuoširdus ir atviras, geras ir mylintis.

3. Prisiminkite pirmąją meilės pakopą! Atgaivinkite prisiminimus apie liepsnojusią aistrą, trauką partneriui ir savo troškimus. Pagalvokite, kokios mylimojo savybės jus sužavėjo; leiskite šiems jausmams dar kartą atgyti.

4. Vertinkite gerąsias partnerio savybes, būkite dėkingi už gyvenimą, kuriuo dalijatės. Dėkingumas gali praturtinti visas meilės stadijas.

5. Visose meilės pakopose puoselėkite emocinį intymumą. Nebijokite būti pažeidžiami.

6. Būkite savo jausmų savininkai. Partneris negali jūsų priversti jaustis kvaila, nieko verta. Jei esate liūdna ir nepatenkinta gyvenimu, išanalizuokite savo svajones ir tikslus. Ar gyvenate taip, kaip visada svajojote? Ar vadovaujatės širdimi? Ugdykite savo asmenybę, protą ir sielą. Išsiaiškinkite, ko jums šioje stadijoje trūksta, kad jaustumėtės laiminga, ir pradėkite kurti tokį gyvenimą, kokio norite.

7. Jei kurioje nors stadijoje susidursite su nesklandumais, nebijokite ieškoti pagalbos. Jei meilė kažkur išgaravo, pagalvokite, kaip kartu galėtumėte išspręsti šią problemą. Visose meilės pakopose tokiu atveju labai praverčia objektyvi psichologo, patikimo draugo ar, jei tikite, kunigo nuomonė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją