Ką vadinti afrodiziaku?

Pagal graikų meilės deivės Afroditės vardą afrodiziakais vadinamas bet koks maistas, gėrimas ar kvepalai, kurie, kaip manoma, stimuliuoja seksualinį potraukį. Populiariausi afrodiziakai: austrės, česnakas ir svogūnas, muskusas, svarainiai, sūris, šokoladas, šparaginės pupelės, lazdyno riešutai, imbieras, čili pipirai, avokadai, medus.

Šiandien afrodiziakams priskiriamas ne tik maistas, gėrimai, bet ir vaistai, erotinės nuotraukos, knygos, filmai ar net muzika. Tačiau jų poveikis dažniausiai priklauso nuo pačio žmogaus įsitikinimo, nes smegenys ima gaminti chemines medžiagas, kurios stimuliuoja tam tikrus organus.

Yra keletas paaiškinimų, kodėl ir kokiu būdu veikia afrodiziakai. Pirma, jie atrodo “žaismingai”, kaip kad imbiero šaknis ar austrės, turintys atitinkamai vyriškų bei moteriškų asociacijų. Antra, juos valgant patiriami pojūčiai primena sekso metu išgyvenamus pojūčius, pvz., čili pipiriukų sukeliamas karštis. Trečia, afrodiziakai turi medžiagų, skatinančių gyvybingumą, tad nieko nuostabaus, jei jų užkrimtus rutina iš miegamojo traukiasi.

Kaip veikia?

Pasak seksologų, afrodiziakų taikinys yra žmogaus seksualumas, kurio pagrindiniai centrai yra smegenyse. Intymiomis akimirkomis smegenyse pasikeičia tam tikrų medžiagų, atsakingų už lytinę sueitį, koncentracija. Jie veikia tiek netiesiogiai, tiek tiesiogiai.

Netiesioginis afrodiziakų poveikis pagrįstas įtaigos fenomenu, taip veikia labai reti ir brangūs afrodiziakai, kurių sudėtyje yra egzotinių gyvūnų varpų, sėklidžių, ragų miltelių. Tikima, kad tuose organuose esančios vyriškumą skatinančios medžiagos persiduoda vartotojui, netiesiogiai taip pat veikia vizualiai stimuliuojančios priemonės - produktai, kurie primena lytinius organus ar asocijuojasi su intymia veikla. Netiesioginiais afrodiziakais vadinami ir muzika, filmai, nuotraukos ar kitos priemonės, kurios sužadina fantaziją.

Tiesiogiai veikia stimuliuojamosios medžiagos, tokios kaip guarana, kuri tonizuoja nervų sistemą, mandragora, kuri stiprina seksualinių išgyvenimų intensyvumą. Jos įeina į daugelio maisto papildų, skirtų seksualinei funkcijai gerinti, sudėtį.

Nelaimingos donžuanų istorijos

Medicina pripažįsta, kad lytiniai hormonai ir kai kurie psichostimuliatoriai turi įtakos lytiniam potraukiui ir aktyvumui. Tačiau pasak seksologų, įvairūs augalinės ar gyvulinės kilmės afrodiziakai ne tik, kad apgaulė ir stambus pogrindinis verslas, bet ir gali sukelti rimtų sveikatos negalavimų, kurie baigiasi mirtimi.

Prieš kelerius metus intymių prekių parduotuvėse buvo galima įsigyti afrodiziako “Meilės akmuo”, kurio sudėtyje buvo rasta stiprių rupūžės nuodų. Jų auka tapo 35-erių vyriškis iš Niujorko. Nevykėlis donžuanas, užuot perskaitęs instrukciją ir naudojęs jį išoriškai (nors ir tai nepatartina), ėmė ir nurijo, o po poros dienų mirė ligoninėje. Panašiai su šiuo pasauliu atsisveikino ir 40-metis Bruklino gyventojas bei dar mažiausiai keturi amerikiečiai.

Intymaus gyvenimo ir higienos problemų konsultavimo ir gydymo centro vadovas
Anatolijus Gainovskis:

Iki šiol niekas dar neatrado panacėjos nuo įvairių seksualinių sutrikimų. Šiuolaikinį žmogų slegia tokia įtempta kasdienybė ir informacijos našta, kad kartais pritrūkstama laiko ne tik sau, bet ir artimiausiam mylimam žmogui. Tuomet į pagalbą gali ateiti afrodiziakai.

Afrodiziakai vartojami nuo senų senovės, tačiau jų stebuklingos galios neturi rimto mokslinio pagrindimo. Aišku, negalima sakyti, kad jie visiškai neveiksmingi, bet didžioji dalis jų paslapties slypi žmogaus galvoje. Jei žmogus įsitikina, kad suvalgęs kibirą austrių taps patrauklesnis ir pajėgesnis lovoje - pirmyn. Gali būti, kad jam net ir padės.

Tai psichologija: žmogus labiau savimi pasitikės ir faktas, kad tuomet lytinis aktas bus geresnis nei iki tol. Tačiau tarp pliusų reikia nepamiršti ir minusų. Šiandienis afrodiziakų pasirinkimas iš tiesų platus. Jiems priskiriamos ir daržovės, ir įvairios žolelės ar prieskoniai. Tačiau dabar rinką užpildo ir įvairiausi maisto papildai ar net vaistai, kurie daugeliu atvejų neturi tokių stebuklingų galių, kaip teigiama jų reklamoje.

Antra vertus, naiviai tikėtis, kad išgėrus vieną piliulę tapsite aistringu meilužiu, neverta. Dažnai problemos miegamajame kyla ne tik dėl psichologinių problemų, bet ir dėl rimtų sveikatos negalavimų. Pavyzdžiui, lytinės disfunkcijos. Vyriškis, suvalgęs kibirą austrių ar maisto papildų, kurie gerina jo pajėgumą tikrai neišspręs šios problemos. Čia reikalinga gydytojo konsultacija, jis turi skirti reikiamą gydymą.