Anot jų, tai visiškai nenormalu, tuo labiau kenkia vaikučiui. Jų supratimu, įsiaudrinęs vyriškis net nejusdamas varpa gali užbaksnoti vaikelį. Močiutė net prisiminė, kaip jos kaimynei kaime gimė vaikelis neregys, o taip atsitiko dėl to, kad tėveliai jo besilaukdami mylėjosi. Nors esu jaunas žmogus ir tokie dalykai atrodo kaip iš fantastikos srities. Bet... Ką gali žinoti. Gal tai tiesa ir seksas nėštumo metu yra tabu?
Konsultuoja Dr. G.Kravčenkos ginekologijos klinikos gydytoja - ginekologė Ingrida Kravčenkienė.

Seksas - normali žmogaus gyvenimo dalis, o nėštumas taip pat nėra liga - tai natūralus moters gyvenimo etapas.

Mylėtis ar nesimylėti nėštumo metu, daugeliu atveju išsiskiria net ir gydytojų nuomonės. Tačiau jei nėštukė nori - vadinasi, ir gali. Išskyrus tik tuos atvejus, kai dėl nėštumo eigos ypatybių to daryti nepatartina.

Svarbiausia, moteris turi pati savęs paklausti, ar ji nori sekso ar ne. Nei vyras, nei aplinkybės, nei sukurti stereotipai ar mitai šiam jos pasirinkimui neturėtų daryti įtakos. Pasikeitusi hormonų pusiausvyra nėštumo metu gali priversti moterį jaustis labai keistai, jau nekalbant apie kas kelias minutes besikeičiančius norus. Be to, nėščios moterys dėl pasikeitusių hormonų tampa labai patiklios, o įtikinti jas įvairiausiais mitais tikrai lengva.

Kada saugu?

Mylėtis nerekomenduojama pirmaisiais dviem nėštumo mėnesiais, nes vaisius nebūna pakankamai prisitvirtinęs. Mylintis organizme išsiskiria daug cheminių medžiagų, susitraukinėja gimda bei orgazmo metu patiriami nevalingi raumenų susitraukinėjimai gali sukelti grėsmę nėštumui.  Tačiau dauguma ginekologų nesutaria šiuo klausimu, nes nėra aiškaus mokslinio pagrindimo. Tai labiau gydytojo apsidraudimo forma. Jei nėštumas užsimezgė normaliai, moteris nekraujuoja, pilvo neskauda, nėra persileidimo grėsmės, seksas nepakenktų nei mamai, nei vaikeliui.

Saugus periodas yra po trečio nėštumo mėnesio iki aštunto. Paskutinį mėnesį gydytojai pataria vengti lytinių santykių, nes yra infekcijos patekimo į gimdymo takus pavojus. Prieš gimdymą gimdos kaklelis šiek tiek prasiveria, todėl didesnė tikimybė, kad infekcija pateks ir vaikui. Nors, kita vertus, jei vyras sveikas, riboti lytinių santykių nereikia, tačiau dėl šventos ramybės geriau naudoti prezervatyvą. O dar geriau net ir viso nėštumo metu.

Jei tik yra noras - pirmyn, nes po gimdymo mažiausiai šešias savaites teks susilaikyti. Ir skaudės, ir kraujuos. Bus pakankamai ilgas susilaikymo periodas. Be to, seksas nėštumo metu gali būti tam tikra mankšta, o paskutinis mėnuo - pats smagiausias, nes priešlaikinio gimdymo grėsmės nebėra.

Kokia gali būti grėsmė?

Kartais žmonės klaidingai įsivaizduoja grėsmę. Daugelis mano, kad varpa stumdys gimdos kaklelį ir tokiu būdu sužeis vaiką. Taip tikrai neatsitinka. Vyro varpa pas vaiką tikrai nepakliūna ir jam visai netrukdo, nieko jis apie tai net nežino, guli sau ramiai ir gyvena įprastą gyvenimą. Išskyrus tuos momentus, kai galvutė būna jau įsistačiusiu į mažąjį dubenį, bet dažniausiai tokiais atvejais moteris jau nenori mylėtis.

Yra keletas dalykų, į kuriuos nėščioji turi atkreipti dėmesį. Pavyzdžiui, jei gydytojas pasako, kad yra žemas placentos prisitvirtinimas arba ji prisitvirtinusi netaisyklingai, arba gimda perdaug susitraukinėja ar gimdos kaklelis ima trumpėti - tai yra perspėjimai, reiškiantys, kad nėštumo metu - jokio sekso.

Sekso metu moteris susijaudina ir labai daug kraujo priteka į dubens organus. Jei yra priešlaikinio gimdymo grėsmė, šio malonumo patartina atsisakyti. Bet jei ji sveika, nėštumas normalus, jokių grėsmių nėra, tai nekenkia, nes visas kraujas greitai atslūgsta. Žinoma, norint jaustis ramiai, patartina nesigėdyti ir pasiklausti gydytojo. Jei nėra jokios patologijos, moteris ramiai gali mėgautis seksu. Kai kuriose tautose yra manoma, kad mylėtis paskutinį mėnesį yra naudinga, nes sperma skatina bręsti gimdos kaklelį.

Kokias pozas rinktis?

Nuo 16 savaičių nepatartina mylėtis misionieriaus poza, kai vyras viršuje, nes tai nebus labai patogu. Bet ji gali gulėti, o vyras klūpoti šiek tiek pakėlęs jos dubenį. Be to, ji ir pati gali visaip kelti dubenį, jei tai jai patogu. Viso nėštumo metu moteris gali mylėtis būdama viršuje. Ši poza ypač rekomenduojama paskutiniais nėštumo mėnesiais.

Per visą nėštumą moteris gali mylėtis gulėdama ant šono, o vyras įsiskverbti iš nugaros. Taip pat tinka šuniuko poza, remiantis keliais ir alkūnėmis. Svarbiausia - netraumuoti pilvuko. Poza, kai vyras iš nugaros, o moteris guli ant pilvo, negalima. Pagrindinis principas mylintis nėščiajai - neužsigulti ant pilvo. O visos kitos pozos yra leistinos.