Vyras pyksta, jaučiasi atstumtas. Gal net įtarinėja, jog galiu būt neištikima. Savo vyrą labai myliu ir niekada negalėčiau jo išduoti. Jis puikus žmogus, labai myli ir mane ir vaikus. Nesuprantu kas su manim darosi, kodėl taip yra?

Pataria psichologė Vaida Platkevičiūtė

Apie savo santuokinį ryšį parašėte labai nedaug. Dėl to bandymas su kuo nors susieti jūsų nenorą atsiduoti vyrui būtų labiau panašus į spėlionę, nei į tikrą galimybę. Dėl to aš pabandysiu paminėti keletą moters ir vyro santykių ypatumų, kurie galbūt jums pačiai padės rasti savo nenoro mylėtis priežastis.

Vyro ir moters ryšys yra labai subtilus ir nuolatos kintantis. Ypatingai tai juntama seksualiniame gyvenime, kuris neretai yra tarsi lakmuso popierėlis, parodantis, kas vyksta jūsų santykyje su vyru ar jūsų pačios išgyvenimuose. Moters noras mylėtis yra labai glaudžiai susijęs su jos pačios emocinę būsena, jos pasitenkinimu santuokiniu ryšiu bendrai. Kad moteris jaustų seksualinį potraukį, jai reikia jaustis mylimai, geidžiamai, saugiai, artimai. Čia svarbūs tokie veiksniai kaip švelnumo, romantikos, spontaniškumo, jausmingumo patyrimas iš savo sutuoktinio.

Moteris gali mylėti savo vyrą ir žinoti, jog jis ją myli, yra geras tėvas, tinkamai atlieka savo pareigas šeimoje, tačiau to neužtenka, kad santykis tarp sutuoktinių būtų gyvas. Ir kuo labiau ryšys yra išsisėmęs, sukritęs į buitį, problemas ir panašiai, tuo labiau atsiranda galimybė emociniam nutolimui, kuris dažnai pirmiausia pasireiškia per norą užsidaryti pačioje intymiausioje srityje – seksualiniame gyvenime.

Prieš bandydama atsakyti į klausimą, kas jums trukdo mylėtis su savo vyru, pabandykite atsakyti, kuo jūs šiuo metu gyvenate? Kaip paprastai jaučiatės? Kokius norus, troškimus nešiojatės su savimi? Kiek jus slegia buitis, pareigos ar kitaip susikurtas nuovargis? Ką jaučiate savo vyrui? Apie kokią santuoką svajojote ir ko dabar labiausiai joje trūksta? O gal jūsų mintys ir darbai yra labai toli nuo jūsų ryšio su sutuoktiniu? Ką gaunate iš savo vyro, o ko pasigendate? Kas jus labiausiai jaudina, galvojant apie ryšį su sutuoktiniu?

Šie ir panašūs klausimai yra skirti tam, kad kuo geriau suvoktumėte, kaip gyvenate. Greičiausiai atrasite, jog jaučiate kokį nors nepasitenkinimą santykiais, savimi ar esama situacija. Gal net pačiu seksualiniu gyvenimu. Gali būti ir tai, jog ryšys yra išblėsęs dėl bendravimo trūkumo ar išmokimo ilgą laiko tarpą gyventi atskirai. Susvetimėjimas neretai yra viena pasekmių, kai žmones ilgą laiką nebūna kartu. O tai, kaip jau minėjau, pirmiausia pajuntame seksualiniame gyvenime.

Kai pati atrasite savo nepasitenkinimo sritis, pabandykite pasidalinti jomis su sutuoktiniu. Norint išsaugoti gyvą ryšį, kuris teiktų pasitenkinimą ir saugumą, svarbu mokėti dalintis savo mintimis, norais, poreikiais ir kartu spręsti iškilusias problemas. Pabandykite paaiškinti savo sutuoktiniui, jog nenoras mylėtis yra susijęs ne su kito žmogaus atsiradimu, o kaip tik su jūsų pačių santykių kokybe. Jei matysite, jog viena ar dviese nerandate atsakymų, verta bent vieną kartą pasinaudoti psichologų ar šeimos konsultantų paslaugomis.

Sėkmės
Vaida

Rašykite: psichologui@delfi.lt

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)