Skrydžių palydovais bendrovėje "airBaltic" dirbantys Viktorija Zakarevičiūtė ir Andrius Bentnorius draugauja ne vienus metus. Andrius pradėjo dirbti 2005 m. pradžioje ir įkalbėjo draugę Viktoriją taip pat tapti skrydžių palydove. Viktorija į įmonę "airBaltic" atėjo 2006-aisiais.

Andrius sakė, kad darbas vienoje bendrovėje jų santykiams netrukdo, tačiau prisipažino, kad norėtų daugiau laiko skirti išrinktajai.

"Dirbdami viename lėktuve negalime rodyti jausmų, tad skrydžių, kuriuose dirbtume kartu, neplanuojame. Daug maloniau susitikti po darbo ir pasidalyti įspūdžiais, kuriuos patiriame būdami virš debesų", – šypsojosi Andrius.

Jokio reguliavimo

Andrius ir Viktorija – viena iš daugelio porų, kurios susaistytos ir kolegiškais santykiais vienoje įmonėje. Aštuonios, o kartais ir daugiau valandų, praleistų darbe, sudaro itin didelę dalį gyvenimo. Nenuostabu, kai kolegos tampa draugais, bendrauja ir laisvalaikiu, o priešingos lyties atstovai užmezga ir romantiškus santykius.

Pasak bendrovės "airBaltic" rinkodaros ir viešųjų ryšių koordinatorės Rositos Sakalauskaitės, bendrovėje poromis tampa ne tik lakūnai ir lėktuvo palydovės, orlaivio palydovai ir lakūnės, bet ir kiti darbuotojai. Kiek yra susidariusių porų, ji negalėjo pasakyti. "Tačiau tokių tikrai yra, bet tai jų asmeninis gyvenimas, jie neprivalo pasakyti, su kuo draugauja. Bendrovėje yra pora labai gražių pavyzdžių, kai kolegos sukūrė šeimas, apie jas mes žinome", – pridūrė ji.

"Asmeniniai santykiai yra tik tų žmonių reikalas, bendrovė niekaip jų neriboja. Draugauja, sukuria šeimą – puiku. Kiekvienas žmogus pats nusprendžia, ar su partneriu nori kartu ir dirbti, ir būti namie. Jeigu kartu dirbančiai porai taip yra gerai, įmonei taip pat gerai, – aiškino ji. – Tam tikrais atvejais yra ir naudos: pilotai iš užsienio, dirbantys pagal sutartį ir jai pasibaigus paprastai išvažiuoja, o kai sukuria šeimą su lietuve orlaivio palydove, lieka mūsų šalyje."

Anot jos, aviacijoje taisyklių yra daug, kiekviename žingsnyje, tačiau jos galioja tik bendraujant darbe: reglamentuojama, kas, kaip ir kada turi būti pasakyta, padaryta, kad būtų užtikrintas žmonių saugumas, efektyvus darbas. "Romantiškiems santykiams nei draudimų, nei jų reglamentavimo nėra ir negali būti, kitu atveju tai būtų tas pat, kaip reguliuoti, ką valgo mūsų darbuotojai", – tvirtino ji.

Griežta politika

Tačiau tarnybiniai romanai vertinami ir kaip reiškinys, galintis pakenkti įmonei. "Mūsų įmonė priklauso "Coca-Cola Hellenic" grupei, kurią sudaro 28 Europos šalys, todėl įmonėje egzistuoja griežtos verslo ir etikos taisyklės srityse, susijusiose su darbu", – teigė bendrovės "Coca-Cola Hellenic Lietuva" komunikacijos ir viešųjų ryšių vadovas Vaidotas Cucėnas.

"Žmonių tarpusavio santykių neribojame, tačiau taisyklėse numatyta, kad tiesiogiai pavaldūs vienas kitam negali būti ne tik vyras ir žmona, bet ir giminaičiai. Tarkime, jei darbuotojas dirba prekybos skyriuje, jo giminaitis neturėtų dirbti tiesiogiai darbo reikalais susijusiuose skyriuose: prekybos, distribucijos ir panašiai. Giminės, artimi pažįstami niekada nebūna pavaldūs vieni kitiems. Tarkime, Prekybos skyriaus darbuotojo giminaitis galėtų dirbti Finansų ar Viešųjų ryšių skyriuje, kur nėra tiesioginio pavaldumo", – aiškino įmonės politiką V.Cucėnas.

Anot jo, ne darbo valandomis žmonės gali bendrauti kas su kuo nori, tačiau jei darbe bendraujantys žmonės vienas kitam gali daryti tiesioginę įtaką, bendrovė būtų priversta imtis priemonių – perkelti vieną jų į kitą skyrių ar panašiai.

"Iš pirmo žvilgsnio tai gali atrodyti keistai, tačiau pažvelkime į realią padėtį. Baltijos šalyse įmonė gamina gazuotus gaiviuosius gėrimus. Garsus prekės ženklas įpareigoja vartotojui užtikrinti nepriekaištingą produkto kokybę. Kas būtų, jeigu gamybos vadovo žmona ar draugė dirbtų Kokybės skyriuje? Gamybos trūkumus galėtų slėpti kokybės vadovas. Tai būtų ne tik neetiška, bet tiesiogiai atsilieptų ir mūsų verslui", – dėstė įmonės "Coca-Cola Hellenic" atstovas.

Šeimoms atviros durys

Kiek laisviau į romantiškus kolegų santykius žvelgia bendrovės "Omnitel" ir "Bitė". "Mūsų kolektyvas yra didelis ir jaunas, yra ne vienas atvejis, kai darbuotojai bendrovėje rado antrąją pusę ir sukūrė šeimą. Tai laikome natūralia gyvenimo dalimi, drauge tikimės, kad tarnybiniai romanai netrukdys darbuotojams tinkamai atlikti pareigų", – teigė įmonės "Omnitel" Personalo skyriaus vadovė Inga Rinkevičienė.

"Bitės grupės" žmogiškųjų išteklių direktorė Ingrida Elijošiūtė sakė, kad bendrovėje daugiau nei 50 proc. darbuotojų yra 21–30 metų žmonės.

"Esame draugiška komanda, kolegos kartu praleidžia nemažai laiko ne tik darbe, jie kartu švenčia, stiprina komandinius įgūdžius ir šiaip gerai leidžia laiką, – pasakojo I.Elijošiūtė. – Natūralu, kad leisdami laiką šaunioje kompanijoje jauni žmonės susidraugauja – to tikrai neribojame. "Bitės" komandoje yra atvejų, kai dirba vyras ir žmona. Tiesiog galioja nerašyta taisyklė – jie negali tiesiogiai vienas kitam vadovauti ar būti atsakingi už vienas nuo kito priklausančius procesus. Tiesa, praktikoje tokių atvejų dar nebuvo."

Artimi santykiai gali pakenkti įmonei

"Prime People" žmogiškųjų išteklių konsultantės Vilijos Juchnaitės teigimu, įprasta, jog tarnybiniai romanai netoleruojami, o kai kuriose šalyse netgi griežtai draudžiami. Pavyzdžiui, JAV, atsižvelgiant į sritį, kurioje dirbama, draudžiami ne tik tarnybiniai romanai, bet ir ribojamas giminaičių darbas kartu, ypač jei tai susiję su tiesioginiu pavaldumu.

Anot jos, tarnybiniai romanai, kai vadovas ima romantiškai bendrauti su pavaldine, yra neįmanomi, nes tokiu atveju išnyksta objektyvumas.

"Tas žmogus pradedamas vertinti ne kaip darbuotojas, atsiranda artimi santykiai. Įvyksta interesų konfliktas", – teigė V.Juchnaitė.

Nieko baisaus, jeigu didelėje bendrovėje tarnybinį romaną užmezga tolimi pagal pareigas kolegos, tarkime, iš nesusijusių departamentų, skyrių. Tačiau jei šie žmonės susiję pavaldumo santykiais, V.Juchnaitės teigimu, Vakaruose vienam iš jų prireikia palikti įmonę.

"Jeigu priimdamas sprendimus vadovas palaiko jam artimą žmogų, visi mano, kad tai dėl artimų santykių, nes jie vis tiek anksčiau ar vėliau išaiškėja, – aiškino ji. – Sukuriama netinkama atmosfera, kolegos ima nepasitikėti ir vienu, ir kitu, prasideda apkalbos. Bendrovei tai nepadeda."

Galioja nerašytos taisyklės

Kai tarnybinį romaną užmezga to paties pareiginio lygio kolegos, grėsmės mažiau, tačiau būna atvejų, kai reikia objektyvumo kolegų atžvilgiu, o jis šiuo atveju gali būti sumažėjęs. Kita vertus, ir tokie romanai veikia bendrą klimatą bendrovėje ar skyriuje. Dėl šių priežasčių, pasak V.Juchnaitės, ir stengiamasi riboti tarnybinius romanus. Tiesa, Lietuvoje dar neįprasta tokius dalykus reglamentuoti įmonės vidaus taisyklėmis. Pasak V.Juchnaitės, tik didesnės įmonės tarp kitų darbo taisyklių yra įtraukusios tokius punktus.

"Tačiau tai egzistuoja tose bendrovėse, kurių sutvarkyta vidaus struktūra, dokumentai, taisyklės. Mažesnėse įmonėse tokių dalykų nėra, tai yra tarsi savaime suprantama", – pasakojo ji.