Pirmasis apie tai pradėjo kalbėti S. Freud’o mokinys, F. Perlso mokytojas psichoanalitikas Vilhelmas Reichas (1897– 1957 m.). Vėliau jo idėjas plėtojo kūno psichoterapeutas, bioenergetinės analizės pradininkas Aleksandras Lowenas.

Ryšio su savo jausmais ar vidiniu pasauliu praradimo mechanizmui suvokti V. Reichas naudojo terminą „charakterio šarvai“. Jie formuojasi, žmogui ginantis nuo negatyvių jausmų, kurių siekiama išvengti. Šita gynyba vyksta automatiškai, kai ilgą laiką slopinamos emocijos susiformuoja į gynybinį bloką kūne. Žmogus pradeda nebejausti tų neigiamų jausmų. Tokiu būdu, iš vienos pusės, jis tarsi išsilaisvina ir jaučia palengvėjimą, bet iš kitos pusės, – patenka į kalėjimą. Žmogus nebegauna savo kūno siunčiamų signalų, tuo pačiu prarasdamas ryšį su pačiu savimi.

Iš viso yra 7 tokie blokai arba „charakterio šarvai“ ir kiekvienas jų dengia atitinkamą informaciją iš atskirų kūno dalių.

PIRMASIS BLOKAS – AKYS. Kaip tai atrodo? Gynyba akių srityje išsireiškia kaktos nejudrumu ir „tuščiu“ akių žvilgsniu. Tokio žmogaus veidas būna be išraiškos, atrodo apmiręs, kaip kaukė.

ANTRASIS BLOKAS – BURNOS SRITIS. Antrasis blokas apjungia smakro raumenis, gerklę ir pakaušį. Tokio žmogaus žandikaulis gali būti arba labai stipriai suspaustas, arba neestetiškai atsipalaidavęs, suglebęs. Šitoje vietoje susiformavusi gynyba sulaiko tokias emocines išraiškas, kaip verksmas, pyktis, čiulpimas.

TREČIASIS BLOKAS – KAKLAS. Trečiasis blokas apjungia giliuosius kaklo raumenis, liežuvį ir pakaušį. Gynybinis šarvas dažniausiai sulaiko pyktį ir šauksmą, rėkimą. Žmogus, turintis susiformavusį šį šarvą, praktiškai yra atkirstas nuo savo kūno. Jis – „vaikščiojanti galva“, praradusi ryšį su savo kūnu.

KETVIRTASIS BLOKAS – KRŪTINĖS SRITIS. Gynybinis blokas krūtinės srityje apjungia didžiuosius krūtinės raumenis, pečių raumenis, mentis, visą krūtinę ir rankas su plaštakomis. Šis segmentas sulaiko juoką, liūdesį, aistrą. Jis formuojasi tuomet, kai žmogus, išgyvendamas negatyvius jausmus, sulaiko kvėpavimą – ir įkvėpimą, ir iškvėpimą. Žmogus, turintis gynybinį bloką šitoje srityje, visiškai nebejaučia tokių jausmų, kaip meilė, kančia, empatija. Tokiam žmogui labai sunku suvokti, ką jaučia ir išgyvena kiti žmonės.

PENKTASIS „CHARAKTERIO ŠARVAS“ – DIAFRAGMA. Į jį įeina diafragma, saulės rezginys, vidaus organai ir juosmens raumenys. Tokiam žmogui būna sutrikęs kvėpavimas – iškvėpti orą jam sunkiau, nei įkvėpti. Dažniausiai čia sulaikomas labai stiprus pyktis.

ŠEŠTASIS BLOKAS – PILVAS. Šis segmentas apjungia plačiuosius pilvo ir nugaros raumenis. Įtampa juosmens srityje susijusi su užpuolimo baime. Ji formuojasi iš slopinamo pykčio ir priešiškumo.

SEPTINTASIS „CHARAKTERIO ŠARVAS“ – DUBUO, apjungiantis visus dubens raumenis ir apatines galūnes. Tokio žmogaus apatinė kūno dalis nejudri, neturinti seksualumo. Jis susiformavo sulaikant ir slopinant pyktį, susijaudinimą, ir malonumą. Tokį bloką turintis žmogus nesugeba mėgautis gyvenimu, jausti jo įvairovės. Pojūčių apatinėje kūno dalyje ir kojose blokavimo pasekmė – ryšio su žeme praradimas. Toks žmogus atrodo, kaip atplėštas nuo žemės, dažnai būna neramus, nenustygstantis vietoje.

Žmogus, dėl „charakterio šarvų“ praradęs ryšį su savo kūnu, negali jausti ir išgyventi savo tikrųjų jausmų. Jis jau įprato nejausti, nepastebėti, negirdėti ir nematyti. Tokiu būdu daugelio savo kūno siunčiamų signalų jis net nesuvokia. Viso to pasekmė – gyvenimas neatpažįstant savo tikrųjų jausmų, išgyvenimų, poreikių, nesugebėjimas nuoširdžiai jausti, atjausti, bendrauti. Visa tai neišvengiamai veda prie sunkių, lėtinių ligų… Kaip galime sau padėti?

Pradėti girdėti savo kūną padės Mindfulness arba individualios praktikos

Norint vėl išgirsti, ką tau sako tavo kūnas, pirmiausia, reikia išmokti būti savo kūne, koncentruojant dėmesį į kūno pojūčius. Tam labai tinkama moksliniais tyrimais pagrįsta Mindfulness programa, parengta apjungus mąstymą keičiančius psichologijos pratimus ir budistų meditacijas. Jei neturite galimybės lankyti Mindfulness mokymų grupės, siūlau jau šiandien pabandyti iš pirmo žvilgsnio lengvą, bet išties nemažai pastangų reikalaujantį labai efektyvų pratimą. Kasdien pusvalandį arba valandą sėdėkite tyloje ir stebėkite savo kūną.

Sėdėjimui nereikia jokių specialių pozų – įsitaisykite, kad jums patiems būtų patogu tiek laiko išsėdėti. Stebėkite savo kūno pojūčius – ką jaučiate? Pradžioje kils labai daug minčių, trukdančių koncentruoti dėmesį į kūną ir nuo vidinių pokalbių pereiti į stebėjimą. Vis ateis ir ateis „protingos“ mintys, kviečiančios pamąstyti, apgalvoti, paanalizuoti, prisiminti… Nesileiskite su jomis į jokias diskusijas, tiesiog pasakykite sau – „apie tai aš pagalvosiu vėliau, po to, kai atliksiu tylėjimo ir stebėjimo praktiką“, ir toliau tęskite savo pratimą, pradedant nuo savo kvėpavimo stebėjimo.

Mindfulness programa ar tylėjimo ir savęs stebėjimo praktikos efektyviai padeda atkurti ryšį su savo kūnu. Gali užplūsti emocijos – tai bus pirmas požymis, kad blokai pradeda griūti. Leiskite sau išgyventi tuo metu užplūdusius visus jausmus – tokiu būdu jūs atsikratote jų . Nesitapatinkite su tomis emocinėmis apraiškomis, nes būtent susitapatinimas su emocijomis, jums ir trukdo jausti. Kai jūs būnate įširdęs, galvojate apie save, kad esate piktas žmogus ir dėl to slopinate pyktį. Kai liūdite ir verkiate, galvojate, kad esate silpnas ir slopinate verksmą bei ašaras. Bet iš tikrųjų taip nėra. Tai tik to momento emocija ir nieko daugiau. Ji praeis, o jūsų esybė liks nepakitusi.

Leiskite sau jausti visas emocijas, netgi tas, kurios jums atrodo nepadorios. Jei 8 savaites kasdien pusvalandį ar valandą skirsite Mindfulness praktikoms arba kasdien atlikinėsite tylos ir stebėjimo pratimą, patys nustebsite – kaip garsiai kalbės jūsų kūnas, koks garsus ir stiprus taps jūsų paties AŠ.

Žinoma, tuo pačiu metu labai praverstų ir patyręs specialistas, dirbantis žmogaus kūno funkcijų atstatymo srityje – kūno psichoterapeutas, osteopatas, masažuojas, kinezeterapeutas.

Danguolė KRUPOVNICKIENĖ | esukmc.lt
Geštalto psichoterapijos konsultantė, Įsisąmoninimu grįstos psichologijos (Mindfulnesss) asociacijos narė