Apie tai kalbama daug, atliekami brangiausi moksliniai tyrimai, pagrindžiantys minčių keitimo įtaką mūsų gyvenimo kokybei. Gautos išvados (mokslininkų įrodytos fiziologiškai) tik patvirtina hipotezę: „Kai įsijungia mūsų emocijos – protas išsijungia!“

Kokios rekomendacijos, kaip tvarkytis su varginančiu, gyvenimo kokybę mažinančiu stresu?

Du ramybės pratimai

Fiesta

Užuot įtemptoje ar skausmingoje konfliktiškoje situacijoje išsitraukę „priekaištų kulkosvaidį“, ramiai kalbėkite apie savo jausmus ir suformuluokite aiškų prašymą pašnekovui.

F – priminkite jus suerzinusius faktus.

I, E – išsakykite savo įspūdžius ir emocijas, paaiškinkite, kaip dėl to pasijutote.

S, TA – santarvė ir taika: pasiūlykite taikią išeitį, kuri pagerintų padėtį, abiem pusėms palankų sprendimą.

Gilus kvėpavimas

Du tris kartus per dieną keletą kartų giliai įkvėpkite. Ramiai atsisėskite, įsitaisykite taip, kad kūnas nebūtų įsitempęs, atpalaiduokite žandikaulius – šiek tiek praverkite burną. Įkvėpkite skaičiuodami iki keturių, sulaikę kvapą skaičiuokite iki dviejų, iškvėpkite skaičiuodami iki keturių ir vėl sulaikę kvėpavimą suskaičiuokite iki dviejų.

Pamažu kvėpuoti seksis vis geriau ir gebėsite įkvėpti – sulaikyti kvapą – iškvėpkite tokiu ritmu: 8-4-8, 12-6-12, 16-8-16.

Atminkite, kad svarbiausia – tinkamai iškvėpti: kuo geriau iškvepiate, tuo daugiau šviežio oro paskui įtraukiate į plaučius! Deguonies antplūdis suteiks energijos visam jūsų kūnui, – be abejo, ir smegenims…branginkite tą gyvybiškai būtinai oro dvelksmą ir įsivaizduoti, kad tai tarsi vidinis masažas.

Dvi auksinės taisyklės

Pirma – pakeiskite savo mintis ir pasikeis jus supantis pasaulis!

Antra – būkite atviri pasauliui, nes naujų patirčių priėmimas, jų reikšmės suvokimas yra tas vienintelis kelias, padedantis išsilaisvinti iš slegiančios, varginančios streso sukeltos būsenos.

Kartais vienam kelyje per sunku, kartais vienam nepavyksta.

Kviečiu atvira širdimi kartu eiti nauju keliu – ramybės, laimės ir sėkmės link.

Psichologė Rasa Pališkienė