Informacinių technologijų studentas iš Barselonos šią vasarą praktiką pasirinko ne saulėtoje Ispanijos pakrantėje, ją su malonumu ir nekantrumu iškeitė į Vilniuje įsikūrusios ekologiško maisto gamintojų bendrovės „AUGA group“ biurą, rašoma pranešime spaudai. Interviu Ierai pasakoja apie kelius, atvedusius į Lietuvą ir čia įgytas patirtis.

Ūkininkavimas ir IT. Kaip tavo gyvenime atsirado ir viena, ir kita?

– Gimiau Barselonoje 1994-aisiais. Mano mama dirba mobiliojo ryšio paslaugų sektoriuje, o tėtis yra technikos specialistas. Būtent iš jo perėmiau kai kurias žinias ir susidomėjau elektronika bei informatika.

Ūkininkavimas mano gyvenime atsirado tada, kai iš Barselonos tėvai nusprendė persikelti į mažytį miestelį Sero, kuriame nėra net miesto rotušės. Dauguma čia gyvenančių žmonių dirba laukuose, todėl tai pamėgau ir pats.

Pasirinkau informacines technologijas dėl įvairių priežasčių, tačiau, tikriausiai, tai nulėmė mano polinkis į matematiką ir fiziką – IT sektoriuje visuomet galėjau lavinti jau turimus įgūdžius.

Gal ūkininkavimas ir IT sritis kažkuo panašios?

– Panašumų ūkininkavimas ir informacinės technologijos, mano nuomone, turi nedaug. Jei reiktų įvardinti, tikrai paminėčiau tiek vienoje, tiek kitoje srityje kylančias netikėtas problemas. Ūkyje tai gali būti sugedusi vandens žarna ar po lietingos nakties įklimpęs traktorius. IT pasaulyje dažniausiai tenka spręsti programavimo problemas. Abiem atvejais, kaskart būtina ieškoti greito ir efektyvaus sprendimo tam, kad būtų galima tęsti dienos darbus. Visgi šios sritys tikrai turi daugiau skirtumų nei panašumų ir tai man patinka – jos papildo viena kitą.

Kodėl praktiką pasirinkai atlikti Lietuvoje? Ką žinojai apie mūsų šalį prieš atvykdamas?

– Na, pirmiausia man patiko tai, kad šalis nedidelė. Be to, mano draugas iš Moldovos sakė, kad tai puiki vieta, todėl nusprendžiau pabandyti. Prieš atvykdamas į Lietuvą žinojau tik tiek, kad tai maža, posovietinė šalis. Atvykęs pamačiau, kaip čia gražu, kokia nuostabi gamta ir kokie malonūs žmonės. Bent jau toks įspūdis susidarė iš mano patirties – visi rūpinosi ir stengėsi pagelbėti net smulkmenose. Ispanijoje taip nėra.

Taip pat pastebėjau, kad žmonės čia darbštūs, o kainos kur kas mažesnės nei Ispanijoje. Vis dėlto bėgant laikui supratau, kad jos ne tokios mažos, kaip maniau...
Ispanas Ierai atliko praktiką Lietuvoje

Be to, Lietuva man pasirodė progresyvi, šiaurietiško stiliaus ir kultūros šalis. Palyginus su konservatyviais ir praeitimi gyvenančiais ispanais, lietuviai kur kas šiuolaikiškesni ir žiūrintys į ateitį.

Kalbant apie ūkininkavimą, Ispanijoje žymiai mažiau dėmesio skiriama ekologijai, naudojama daug chemikalų. Prisijungęs prie Lietuvos bendrovės pamačiau, kaip toli šalis pažengusi ekologijos srityje. Čia suderinamos modernios ekologinio ūkininkavimo technologijos su tradicine žemdirbyste, gyvulininkyste. Išties nustebino tvarus ir atsakingas požiūris į gamtą ir į auginamą maistą.

Kas labiausiai įsiminė iš praktikos Lietuvos kompanijoje?

– Labai patiko praktikos užduotys, nesitikėjau, kad taip gerai seksis. Man buvo suteikta patogi darbo vieta, visa reikalinga informacija ir netgi galimybė pačiam koordinuoti interneto svetainės programėlės projektą. Jaučiau rūpestį ir pasitikėjimą. Liūdniausia buvo paskutinę praktikos dieną, žinant, kad šis įdomus laikotarpis baigėsi.

Kaip vieną smagiausių akimirkų tikrai atsiminsiu kasmetinę kolektyvo šventę, kurioje dalyvavo daugiau nei 400 darbuotojų. Ji vyko Raseinių rajone. Visą dieną vyko sporto rungčių turnyrai: krepšinio, futbolo, tinklinio, ir kitų. Dalį estafečių atlikau pirmą kartą gyvenime. Kad mūsų komanda laimėjo rungtis, sužinojau tik tuomet, kai užlipome ant nugalėtojų pakylos ir pradėjome dainuoti „We Are The Champions“.

Ar sugrįžtum į Lietuvą siekti karjeros?

– Tai būtų puiku, tačiau kol kas dar reikia daug ką apgalvoti. Dirbti šioje kompanijoje būtų įdomu, nes tai pirmaujantis ekologiškas ūkis regione, tiekiantis ekologišką produkciją nuo lauko iki lentynos.

Be to, kaip jau minėjau, kompanijoje jaučiau pagarbą ir tai paliko gerą įspūdį.

Kokie tavo ateities planai ir kokį linksmą prisiminimą parsiveši iš Lietuvos?

– Tikiuosi apkeliauti visą pasaulį, pakeliui užsidirbsiu pinigų kelionei, o vieną dieną planuoju apsigyventi labiausiai patikusioje šalyje. Niekuomet nepamiršiu, kaip Lietuvoje snigo gegužės mėnesį – niekada to nebuvau matęs ir, manau, daugiau nebepamatysiu...

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)