Tai tik viena iš nedaugelio situacijų, kuomet net ir ilgalaikė draugystė tarp moterų staiga vieną dieną ima ir nutrūksta. Kas kaltas dėl to? Pavydas? Išdavystė? Savanaudiškumas? Ko gero, nėra vienareikšmio atsakymo į šį klausimą, tačiau aišku viena – draugystė tarp moterų dažnai būna trapi it stiklas – jei sudūžta, geriau palikti tas stiklo šukes, nei pjaustytis ir žaloti save bandant jas suklijuoti… O ir prasmės nėra, nes juk sakoma, kad suklijuota vaza niekuomet nebebus kaip nauja… Tiesa, ne visos draugystės tarp moterų baigiasi būtent taip – yra ir labai sėkmingų moterų draugystės pavyzdžių.

Tačiau šiandien klausiame: draugystė tarp moterų – dažniau mitas, nei tiesa?

Pavydas, išdavystė, melas, savanaudiškumas – tai moterų draugystės „nuodai“. Ar galima rasti jiems „priešnuodžius“?

Prancūzų rašytojas Alphonse Karr yra pasakęs, jog dviejų moterų draugystė tėra tik sąmokslas prieš trečiąją. Išties, gyvenime dažnai nutinka taip, jog dvi draugės ima ir susimoko prieš trečią draugę iš savo bendro draugių rato. Tai itin dažnai nutinka mokyklos, studijų laikais, kuomet intrigos ir apkalbos tarp jaunų merginų yra tiesiog neišvengiamas reiškinys.

Kita priežastis, kodėl taip dažnai išyra moterų draugystė – tai pavydas. Moterys iš prigimties yra linkusios tarpusavyje konkuruoti ir toks stiprus rungtyniavimo instinktas labai dažnai būna pavydo šaltinis. „Štai, ji turi geresnį rankinuką, nei aš, o jos draugas – tikras gražuolis, nėra net ką lyginti su manuoju, kuris per dienų dienas vien tik po darbo sugeba televizorių žiūrėti…“ Tokios mintys itin kenkia draugystei ir vienintelis „priešnuodis“ tam – pasistengti nepavydėti, atsikratyti bjauraus pavydo jausmo, vertinti drauges arba…susirasti homoseksualų draugą.

Dailymail.co.uk portalo teigimu, pastaruoju metu moterys vis dažniau renkasi bendrauti su gėjais, nei su moterimi. To pavyzdys – Liz Hurley, kuri dėl skyrybų su savo partneriu pasiguodė ne kam kitam, o geriausiam savo draugui Eltonui Johnui. Dar vienas to pavyzdys – serialo „Seksas ir miestas“ herojė Carrie Bradshaw, kuri renkasi turėti ne tik keletą geriausių draugių, bet ir vieną draugą gėjų.

Apklausus moteris, kodėl jos mieliau renkasi draugystę su gėjais nei su moterimis, tyrėjai padarė išvadą, jog draugai gėjai gali nuoširdžiau patarti santykių tema, renkantis drabužius bei kitais klausimais. Gėjai – daug nuoširdesni nei draugės moterys.

Metų daugėja, o draugių mažėja. Kodėl taip yra?

Dažnai moterys pastebi, jog su amžiumi mažėja jų draugių ratas. Žinoma, tai nestebina, nes gyvenime yra daug pakopų ir jomis kildami sutinkame vis kitus žmones.

Psichologų teigimu, dauguma šiuolaikinių žmonių draugus renkasi epizodiškai ir priklausomai nuo gyvenimo aplinkybių. Pavyzdžiui, mūsų draugėmis pirmiausiai tampa mergaitės, kurios vaikystėje su mumis lankė darželį. Vėliau, klasės draugė, su kuria sėdime viename suole. Pabaigus mokyklą ir įstojus į universitetą ar kolegiją, mūsų draugių ratą papildo studijų draugės, dar vėliau – kolegės, bendradarbės. Ir galiausiai, kai moteris nusprendžia gimdyti, atsiranda kitas moterų bendraminčių ratas – jaunos mamytės, kurias sieja bendra tema – vaikai.

Tačiau greitai ateina laikas, kai vaikai jau užauginti, į karjeros kalnus įkopta, regis, būtų galima daugiau laiko skirti draugėms, tačiau supranta, kad jų mažai beliko. Tuomet it kokio skęstančio šiaudo kartais moterys griebiasi pačių paprasčiausių priemonių senai moteriškai draugystei atnaujinti: skambina buvusioms draugėms, kviečia jas susitikti… Tačiau tokie bandymai gali virsti nusivylimu. Kodėl?

Jei moteris su amžiumi tobulėja, o jos draugės – ne, tuomet nebelieka bendrų temų, apie ką būtų galima pasikalbėti, nebelieka ir draugystės. Taip dažnai nutinka toms, kurios pernelyg įsisuka į savo kasdieninius darbus. Be to, moterys, kurios ilgą laiką atsiribojo nuo savo draugių, aplinkos, tampa vis konservatyvesnės. Jos pradeda bijoti naujovių, netikėtų patirčių ir daug mieliau renkasi vienatvę, nei laiko leidimą su drauge.

Kartais draugių sumažėjimo priežastis yra pakitęs moters gyvenimo būdas. Jei ji nusprendžia nebevartoti alkoholio, valgyti tik sveiką maistą, staiga nuolatiniai vakarėliai, kuriose rinkdavosi jos geriausios draugės, tampa tik tolimais prisiminimais, todėl kartais net paprastas gyvenimo būdo keitimas gali tapti draugių neturėjimo priežastimi.

Kai moteris moteriai – draugė

Psichologai mano, jog pats socialiausias moters amžius, kai turima daugiausia draugių, tęsiasi vidutiniškai iki trisdešimties. Vėliau draugystę tarp moterų pamažu ima užgožti šeimos ir karjeros rūpesčiai ir pagreitėjęs gyvenimo tempas – taip draugėms lieka vis mažiau ir mažiau laiko.

Deja, tačiau kiekviena moteris turėtų pasistengti rasti laiko draugėms. Naujausi atlikti mokslininkų tyrimai rodo, jog jei moteris turi 5 geriausias drauges, tuomet ji gali net padidinti šansus susilaukti kūdikio.

Ir nors šis mokslininkų iškeltas teiginys, tikriausiai, ne vienai iš jūsų sukelia šypseną ir skeptiškas mintis, visgi, jis teisingas: Oksfordo universiteto profesoriaus Robin Dunbar teigimu, moterims, kurios turi 5 geriausias drauges, nereikia niekada nerimauti dėl draugystės, vadinasi, sumažėja streso. Mažiau streso – daugiau šansų pastoti. Hormonai, kurie yra atsakingi už pastojimą, reaguoja į stresą, kenkia menstruaciniam ciklui, endokrininiai sistemai, kuri turi didelės įtakos moters vaisingumui.

Be to, profesorius R.Dunbar pabrėžė, jog vyrams norint išlaikyti tikrą draugystę reikia realiai susitikti, pakalbėti, o štai moterims, norint išlaikyti tvirtą draugystę, užtenka pabendrauti nuotoliniu būdu – per telefoną ar įvairius socialinius tinklus.

4 filmai, kurie parodo, jog tikra draugystė tarp moterų tikrai egzistuoja

Filmas „Frances Ha“ (2012) . Pasakoja apie šokėję merginą Francese (vaidina lietuvių kilmės aktorė Greta Gerwig), kuri pasibaigus studijų metams ieško savo vietos po saule. Psichologiniame filme labai gražiai yra plėtojama moterų draugystės siužeto linija: jos geriausia draugė Sofija visuomet ją palaiko, padeda sunkiausiais gyvenimo momentais. Tai nuostabus filmas apie tikrą draugystę tarp moterų.

Filmas „Sunkiosios pamergės“ (2011). Kiekviena būsima nuotaka vestuvių dieną šalia savęs dažniausiai turi geriausias drauges – pamerges, kurios padeda tuomet, kai labiausiai to reikia. Tą puikiai iliustruoja filmas „Pamergės“, kuriame netrūksta smagių, moteriškų juokų, o kartais net ir juodojo humoro.

Filmas „Blogos mamos“ (2016). Jei filmas „pamergės“ puikiai atskleidžia jaunų, dar neištekėjusių moterų gyvenimo liniją, tai filmas „blogos mamos“ puikiai iliustruoja subrendusių ir ištekėjusių moterų gyvenimą, kuris toli gražu nėra jau toks nuobodus, kaip kitiems gali atrodyti. Blogos mamos tikrai neleidžia laiko prie puodų, virtuvėje, jos – linksminasi, visos kartu ir iš visos širdies.

Filmas „4 mėnesiai, 3 savaitės, 2 dienos“ (2007) Gan sunkios, tačiau labai gyvenimiškos tematikos filmas, kuris pasakoja apie dvi drauges studentes, gyvenančias bendrabutyje, Rumunijoje, 1987 metais, laikotarpiu, kuomet valdžioje – komunistai. Viskas pasikeičia tuomet, kai viena iš merginų staiga tampa nėščia, o abortai šalyje – nelegalūs. Tada dvi draugės ima ieškoti būdų, kaip galima būtų išspręsti šią problemą… Ir randa – nusprendžia vienai nakčiai pabėgti iš bendrabučio ir surasti, kas galėtų joms padėti…