Personalo atrankų kompanijos „HR factory“ direktorė Henrika Bivainienė tikina, kad pokyčiai darbovietėse – akivaizdūs. Dėl pasikeitusios darbo rinkos padėties ir nuolatinio specialistų trūkumo, darbdaviai siekia sukurti kuo patrauklesnes darbo sąlygas tiek tėvams, auginantiems vaikus, tiek vis dar besimokantiems studentams, tiek kitiems lankstaus darbo poreikį turintiems darbuotojams, sakoma pranešime spaudai.

„Darbdaviai stengiasi surasti palankiausius sprendimus tam, kad jų darbuotojai pasiektų darbo ir asmeninio gyvenimo balansą. Lankstus darbo grafikas, tam tikrų užduočių atlikimas namuose, darbo vietose įrengti vaikų kambariai, kur mažuosius galima trumpam laikui palikti auklės priežiūrai, šventės, į kurias atvykti kviečiami ne tik įmonės darbuotojai, bet ir jų atžalos – tokias iniciatyvas vis dažniau savo darbuotojams siūlo žinomos šalies įmonės“, – apie darbdavių bandymus kurti patrauklias darbo vietas jauniems tėvams pasakoja H. Bivainienė.

Vaiko priežiūros atostogos – sumenkusi kvalifikacija?

Lietuvoje tėvai negrįžti į darbo rinką ir auginti vaikus namuose gali iki pastariesiems sukaks 3 metai. Tai vienos ilgiausių atostogų Europoje. Ilgą laiką šios atostogos darbdaviams atrodė kliūtis, buvo manoma, kad per tiek laiko darbuotojas praranda profesinius įgūdžius.

H. Bivainienė pastebi, kad šiuo klausimu darbdavių požiūris išsiskiria ir nėra vieningos nuomonės, ar darbuotojai, būdami motinystės (tėvystės) atostogose, tikrai praranda savo kvalifikacines žinias. Vieni darbdaviai išties nelaukia po kelių metų į darbo rinką sugrįžtančių darbuotojų, tad pastariesiems, norint pateisinti darbdavio lūkesčius, tenka įrodinėti, kad per kelis metus jų profesiniai gebėjimai nesumenko, o vaiko priežiūros atostogų metu savarankiškai domėjosi profesinės srities naujienomis, sekė rinkos situaciją.

„Tačiau tokių darbdavių vis mažiau. Daugėja tokių, kurie linkę darbuotojais pasitikėti, yra pasiruošę jaunuosius tėvelius maksimaliai integruoti į darbo rinką ir suteikia jiems galimybę kelti kvalifikaciją, dalyvaujant įvairiuose mokymuose ar mentorystės programose. Taip stengiamasi sudaryti kuo palankesnes sąlygas tėvams, jie skatinami į darbą grįžti kaip įmanoma anksčiau. Pastebima tendencija, kad vis mažiau tėvų naudojasi dvejus ar trejus metus trunkančiomis atostogomis“, – teigia pašnekovė.

Grįžtantiems į darbus svarbi greita integracija

UAB „Deloitte Lietuva“ partnerė, Mokesčių paslaugų departamento vadovė Kristine Jarve, kuri pati augina 3 vaikus, tvirtina, kad bendrovė siekia sudaryti kuo palankesnes sąlygas darbuotojams, sugrįžtantiems po vaiko priežiūros atostogų.

K. Jarve, būdama daugiavaikė mama, yra puikus pavyzdys esamiems ir potencialiems darbuotojams, kad bendrovė deda visas pastangas, jog darbuotojams pavyktų išlaikyti šeimos ir profesinio gyvenimo balansą. Ji yra gyvenusi ir dirbusi Londone, kur priklausė pasaulinės mokesčių politikos komandai ir vadovavo stambiems tarptautiniams projektams, yra dalyvavusi įvairiose darbo grupėse Latvijos Respublikos Finansų ir Ūkio ministerijose, konsultuodama Latvijos Vyriausybę mokesčių politikos, struktūrinių reformų ir kitais ekonomikos klausimais.

Šiuo metu įmonėje „Deloitte Lietuva“ beveik pusė darbuotojų augina vaikus iki 14 metų, kurių didžioji dalis dar neatšventė penktojo gimtadienio. „Lengvatos tokiems darbuotojams gali būti pačios įvairiausios, jos priklauso nuo darbuotojo asmeninių aplinkybių. Pavyzdžiui, suteikiame galimybę dirbti namuose, laisvu grafiku, sutrumpintą darbo dieną, sudarome sąlygas kelti kvalifikaciją, padedame įsilieti į darbo komandas. Kai kada susitarimai būna žodiniai, kai kada tai įtvirtinama darbo sutartyse“, – sako K. Jarve ir priduria, kad bendrovėje nuolatos atliekamos įvairios apklausos, kuriomis siekiama išsiaiškinti, ar darbuotojai yra patenkinti darbo sąlygomis, kokie galimi sprendimai joms pagerinti.

Pašnekovės teigimu, tėvams taip pat turėtų būti suteikiama galimybė pasiimti jiems patiems palankiausios trukmės vaiko priežiūros atostogas: darbdaviai turėtų suteikti tiek ilgesnes, tiek trumpesnes vaiko priežiūros atostogas. Ilgesnių atostogų atveju ypač svarbu užtikrinti darbuotojui visokeriopą pagalbą ir pasistengti, kad integracijos periodas būtų kuo trumpesnis.

„Ieškodami naujų darbuotojų niekada neklausiame apie jų šeiminę padėtį, o jei jie savanoriškai atskleidžia šią informaciją, tai neturi įtakos sprendimui dėl įdarbinimo. Tėvų, sėkmingai derinančių darbą „Deloitte Lietuva“ su savo įsipareigojimais vaikams, teigiamas pavyzdys padeda mums pritraukti darbuotojus, kurie nori išlaikyti darbo ir asmeninio gyvenimo balansą. Lanksti darbo politika suteikia mums išskirtinumą rinkoje“, – įsitikinusi K. Jarve.

Vaikai – ne kliūtis

Dvi dukras auginanti Inga Abraškevičė po pusantrų metų trukusių motinystės atostogų negrįžo į savo ankstesnę darbovietę. Sulaukusi, moteris dalyvavo darbuotojų atrankoje, po kurios sulaukė kvietimo prisijungti prie „Deloitte Lietuva“ komandos. I. Abraškevičė priėmė jai pasiūlytą iššūkį ir po motinystės atostogų pradėjo dirbti Mokesčių departamento projektų vadove minėtoje įmonėje.

I. Abraškevičė džiaugiasi, kad jos tiesioginė vadovė K. Jarve parodė didelį pasitikėjimą ir norą matyti ją savo komandoje: „Kristine manimi pasitikėjo, o tai, kad esu dviejų vaikų mama, jai nepasirodė kliūtis. Aš labai vertinu jos pasitikėjimą ir suteikiamas galimybes derinti profesinį ir asmeninį gyvenimą“.

Moteris tikina, kad ankstesnis jos darbdavys taip pat buvo sudaręs palankias sąlygas jauniems tėvams ir problemų dėl to neiškildavo. „Žinoma, kad daug kas priklauso ir nuo darbo specifikos. Jeigu asmens pagrindinės darbo priemonės yra kompiuteris ir telefonas, tai tikrai didžiąją dalį darbų jis gali atlikti ir namuose“, – sako I. Abraškevičė.

Moters nuomone, darbdavio požiūris į vaikus auginančius darbuotojus labai priklauso ir nuo paties vadovo šeimyninės padėties. Nesvarbu, ar jis yra vyras, ar moteris, svarbiausia yra tai, ar jis pats turi vaikų.

Vertinami sugebėjimai, o ne asmeninio gyvenimo aplinkybės

Pasak H. Bivainienės, šiandien darbdaviai pirmiausia vertina specialisto kompetencijas ir jo motyvaciją, o ne asmeninio gyvenimo aplinkybes.

„Vis daugiau darbdavių supranta, kad nuo asmeninio gyvenimo nepriklauso darbo efektyvumas ir pasiekti rezultatai, todėl kalbantis su potencialiais darbuotojais svarbiausia yra išsiaiškinti pastarojo požiūrį, motyvaciją, kompetencijas. Gana dažnai atrankos metu pasitaiko situacija, kai kandidatai patys įspėja, jog turi šeimą ar vaikų, nes yra įpratę manyti, kad darbdaviams tai svarbu“, – sako H. Bivainienė ir priduria, kad gana daug darbdavių, suprasdami, kad daug svarbiau yra atliekamo darbo kokybė, o ne tai, kiek augini vaikų, pokalbio dėl darbo metu neužduoda jokių klausimų apie kandidato asmeninį gyvenimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)