Nuo 2006-ųjų iki 2014-ųjų ėjęs „Ford Motor“ prezidento ir generalinio direktoriaus pareigas, nuostolingai dirbančią kompaniją jis pavertė viena pirmaujančių automobilių kompanijų pasaulyje ir garsiausiu prekės ženklu JAV.

Kurdamas bendrovės viziją ir strategiją A. Mulally įgyvendino „Vieningo Fordo“ planą, kurio esmė – susitelkimas, komandinis darbas ir bendras suvokimas, kas yra sėkmė. Pakeitus organizacijos vidaus tvarką, bendrovė vėl tapo pelninga.

Prieš prisijungdamas prie kompanijos Alanas mokėsi aeronautikos ir astronautikos inžinerijos, sparčiai kilo karjeros laiptais „Boeng“ kompanijose, kuriose galop užėmė vadovaujančius postus. Civilinę aviaciją jis ir šiandien vadina pirmąja savo meile.

Svarbiausia – žmonės

„Kaip žinote, keleiviniai orlaiviai labai įmantrūs. Vidutinį lėktuvą sudaro maždaug 4 milijonai dalių. Kai kuriamas lėktuvas, prie jo gamybos paprastai dirba šimtai tūkstančių žmonių visame pasaulyje. Tad bėgant metams išmokau kelias labai svarbias komandinio darbo pamokas. Į tris skaidres sudėjau visas savo žinias, kaip vadovui dirbti komandoje“, – sakė Pasaulinės lyderystės konferencijos pranešėjas, kurio Klaipėdoje klausėsi pilnutėlė LLC tarptautinio universiteto salė.

Pirmasis A. Mulallio darbo principas – „svarbiausia žmonės“, tad privalu mylėti juos – visus naujojo lėktuvo kūrėjus. Antras principas – „įtraukti visus“: visus darbuotojus, tiekėjus, bankininkus, oro transporto bendroves – visus. Tuomet bene svarbiausias dalykas – sukurti dėmesio vertą orlaivio viziją. Ar jis bus tolimojo skraidymo ar artimojo? Ar skris per Šiaurės Atlantą, poliarinio rato oro keliais? Toliau – kokią strategiją naudosite siekdami įgyvendinti viziją? Kokia materialioji strategija? Kokia aerodinaminė strategija? Kokia varomosios jėgos strategija, bendro darbo strategija? Taigi kokia pagrindinė vizijos siekimo strategija? Ir paskutinis punktas – nepailstamas įgyvendinimas.

Kas atsitinka, kai vadovai nenori žinoti tikros padėties

„Vykdydami kiekvieno orlaivio gamybos programą susirinkdavome ketvirtadieniais. 6-ą valandą ryto visi jungdavomės prie interneto – po pasaulį išsibarsčiusios techninės komandos, verslo partneriai, oro linijų atstovai. Per dvi su puse valandos peržvelgdavome tris šimtus diagramų, visapusiškai aptardavome programos padėtį. Koks planas, kaip spėjame jį įgyvendinti, kokioms sritims reikia išskirtinio dėmesio. Žymėdavome jas spalvomis. Žalia – viskas vyksta pagal planą. Geltona – yra bėdų, bet, regis, žinome, kaip jas spręsti. Raudona – yra bėdų ir kol kas neaišku, kaip jas išspręsti. Tačiau pranešame apie jas, tikėdamiesi visų pagalbos“, – pabrėžė A. Mulallis.

„Daugelis įmonių vis dar vadovaujasi principu – neužsimink viršininkui ar vadovui apie problemą, jei negali jos išspręsti pats. Vadinasi, tenka valdyti paslaptį. Nežinai, kas vyksta ir, žinoma, negali pasiekti didelių tikslų, jei kiekvienas nežino realios situacijos ir neturi galimybės padėti“, – kalbėjo JAV eksporto tarybos narys, nuo 2014-ųjų liepos priklausantis „Google“ direktorių tarybai.

Statistika rodo, kad tik 42 proc. darbuotojų teigiamai vertina įmonę, kurioje dirba. „Tai reiškia, kad 58 proc. visų darbuotojų ateina į darbą, kad gautų atlyginimą, o ne statytų katedrą. Taip buvo ir „Fordo“ kompanijoje – teigiamų tik 42 proc. Spėkite, kiek teigiamai vertinančių šią kompaniją yra šiandien? 89 proc. Tai aukščiausias rodiklis tarp visų įmonių“, – sakė A. Mulally, du kartus patekęs į žurnalo „Times“ įtakingiausių pasaulio žmonių šimtuką, o 2011-aisiais žurnalo „Chief Executive“ išrinktas metų generaliniu direktoriumi.

Kokia lyderio sveikata, tokia bus ir jo komandos sveikata

Kokia lyderio sveikata, tokia bus ir jo komandos sveikata, tačiau kaip praktiškai pasiekti, kad ji būtų bent jau pakenčiama? Kaip atpažinti tobulą komandos narį ir kas išduoda apsimetėlį tobulu? Šiomis ir daugybe kitų temų Klaipėdoje kalbėjo, o lapkričio 18-19 d. Vilniuje Compensa koncertų salėje kalbės septintą kartą Lietuvoje rengiamos Pasaulinės lyderystės konferencijos dalyviai.

Alano Mulally pranešimo tema, kaip išmokti dirbti kartu. Charizmatiškasis pastorius Billas Hybels akcentuos lyderio savijautos svarbą. Bestselerių autorius Patrickas Lencioni apibūdins tobulą komandos narį, kaip tokį atpažinti, ugdyti ir kaip neapsigauti dirbant su imituojančiu tobulą komandos narį.

Vienas iš tarptautinės verslo konsultavimo įmonės „Franklin Covey“ vadovų Chrisas McChesney atskleis keturias dedamąsias, kurios garantuoja, kad tikslas bus pasiektas. INSEAD verslo mokyklos Prancūzijoje profesorė Erina Meyer kalbės, kaip dirbti su skirtingų kultūrų žmonėmis ir išvengti konfliktų vien todėl, kad nesuprantame kito.

Lyderystės ekspertas ir vadovų ugdytojas Johnas Maxwellas akcentuos būtinumą kelti kitų žmonių vertę, vadindamas tai svarbiausiu vadovo darbu. Ir tai tik nedidelė pranešimų dalis.

Gyvos diskusijos ir turininga kultūrinė programa

Šiais metais Pasaulinėje lyderystės konferencijoje visame pasaulyje dalyvaus per 300 tūkst. dalyvių 125 šalyse. Vilniuje ji bus transliuojama su vertimu į lietuvių kalbą, tarp pranešimų paliekant laiko gyvoms dalyvių diskusijoms ir turiningai pramoginei programai.
Nesavanaudiškos lyderystės instituto vadovė Dalia Bytautienė pastebi, jog dalyvavusieji ankstesnėse konferencijose atvyksta vėl ir kviečia kitus, nes netipiško formato konferencija naudinga kiekvienam: verslininkui, bendruomenės vadovui, bet kuriam lyderiui ar norinčiam tapti vedliu.

„Mes juk puikiai žinome, kad jei vadovas – lyderis iš didžiosios raidės, dažniausiai būna paprastas, šiltas, įkvepiantis. Tokia ir Pasaulinė lyderystės konferencija, kuri iš kitų išsiskiria nesavanaudiško vadovavimo idėja, dalijimusi sėkmingais pavyzdžiais, kaip telkti žmones bendram tikslui, augti pačiam ir auginti komandą“, – sakė D. Bytautienė.

Septintą kartą mūsų šalyje Pasaulinė lyderystės konferencija vyks LCC tarptautinio universiteto, Gerosios naujienos centro ir Miesto bažnyčios iniciatyva.

Pasaulinę lyderystės konferenciją pirmą kartą surengė Willow Creek asociacija 1992 m., jos sumanytojas - Bilas Haibelsas, vadovaujantis vienai didžiausių JAV bažnyčių. Prieš 13 metų siekiant konferencijos prieinamumo įvairių šalių žmonėms, buvo pasitelkta palydovinė sistema bei DVD formatas. Šiandien Pasaulinė lyderystės konferencija rengiama daugiau nei 500 pasaulio miestų ir daugiau nei 120 šalių. Renginio tikslas – ne pelnas, o nesavanaudiškos lyderystės idėjos sklaida.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją