Šokiruojantys reportažai mirga visur televizoriaus ekrane, socialiniuose tinkluose, mes išgirstame blogas naujienas per radiją, skaitome apie jas laikraščiuose. Pernai mokslininkų komanda iš Didžiosios Britanijos Bredfrodo universiteto paskelbė, kad naujienų nuotraukos su užfiksuotais smurto ir žudynių vaizdais kai kuriems žmonėms sukelia simptomus, analogiškus potrauminiam streso sutrikimui, rašo psychologies.ru.

22 procentai tyrimo dalyvių, kuriems buvo parodytos nuotraukos iš baisių įvykių vietų, tokių kaip Rugsėjo vienuoliktosios teroristinis išpuolis ir susišaudymai Amerikos mokyklose, patyrė didelį emocinį stresą. Psichologai nustatė, kad kuo dažniau žmonės būna atviri tokiai informacijai, tuo didesnis neigiamas jos poveikis psichikai. Įdomu tai, kad į ypatingą rizikos grupę patenka ekstravertai.

Pasakykite savo vaikui, kad jūs visada šalia ir pasirūpinsite juo, jei kas nutiks. Tai geriausias vaistas, apsaugantis nuo nerimo.
Kokia galėtų būti išeitis? Mes negalime tiesiog įkišti galvos į smėlį ir apsimesti, kad nieko nevyksta. Klinikinė psichologė ir Nerimo sutrikimų klinikos prie Kolumbijos universiteto direktorė Anne Marie Albano interviu leidiniui „New York Times“ rekomenduoja riboti prieigą prie socialiniuose tinkluose skelbiamų naujienų, o pasaulio ir šalies naujienas tikrinti kartą per dieną, vienumoje.

„Tai padės įvertinti realią grėsmę ir atskirti ją nuo sensacingos informacijos. Ir užblokuoti staiga kilusį norą aptarti su kuo nors blogas naujienas, kurios jums tiesioginės įtakos neturi“, – mano Anne Marie Albano.

Jei jūsų niekaip neapleidžia galimų teroristinių išpuolių baimė, pasiskaitykite statistiką. Tikimybė, kad lėktuvas nukris ar jo viduje bus įvykdytas teroristinis išpuolis, labai maža. Dešimtis kartų didesnė tikimybė žūti kelių eismo įvykyje, mirti nuo infarkto ar nukritus nuo dviračio.

Bet, deja, žmonės nesugeba tinkamai įvertinti realios rizikos, mano psichologas ir skrydžių baimės specialistas Martinas Seifas. „Pacientas turi suprasti, kad jo reakcija nėra proporcinga pavojaus mastui. Tai yra bet kokios nerimo teorijos pagrindas“, – pabrėžia jis.

Pasistenkite nekeisti savo gyvenimo būdo. Anne Marie Albano tvirtina, kad atsisakymas važinėti viešuoju transportu ar apskritai polinkis vengti kontaktų su nepažįstamais žmonėmis, baiminantis teroristinio išpuolio, tik skatina mūsų vaikų fobijas ir nerimą.

Tam, kad vaikams neišsivystytų fobijos, Amerikos psichologų asociacija rekomenduoja aptarti su vaikais jų jausmus, kurie jiems kilo išgirdus blogas naujienas per televizorių arba iš suaugusiųjų. Suaugusiųjų dėmesys ir patikinimas, kad tėvai visada šalia ir jais pasirūpins – geriausias vaistas, apsaugantis vaiką nuo baimių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)