„Dėkingumo žurnalas“ – projektas, gimęs mano galvoje, kuomet teko patirti sunkius išgyvenimus. Skyrybos su draugu, nemalonumai šeimoje bei darbe. Galiausiai supratau, kad svarbiausia – mylėti save, pasitikėti savimi ir tik tada viskas, ko trokštame, tampa pasiekiama, o visos problemos išsprendžiamos. Skaičiau knygas apie dėkingumą, lankiau įvairias paskaitas, praktikavau dėkingumą įvairiose knygelėse ir užrašinėse. Tada pajutau, kad tai yra labai nepatogu ir kaip būtų šaunu turėti vieną dienoraštį, kuriame galėčiau surašyti visas savo mintis ir praktikuoti dėkingumą vienoje vietoje, taip ir gimė naujasis žurnalas,” – apie projektą pasakojo idėjos bendraautorė Lina Nikitinaitė.

Atliekant pirmąjį Lietuvoje psichologinį tyrimą (2009) apie dėkingumą buvo atskleista, kad „dėkingumas yra unikalus psichologinis reiškinys, susijęs su dvasine ir socialine patirtimi, moralinis jausmas, atliekantis moralinio barometro, motyvo ir stiprintojo funkcijas“. O. G. Butkienė ir R. Guzaitytė taip pat teigia, kad „žmogaus dėkingumas didėja su jo amžiumi. Dėkingo žmogaus stebėjimas vaikystėje stiprina augančio asmens dėkingumo plėtrą. Dėkingumo kategorija pranoksta psichologijos ribas.”

„Žiūrint iš psihologinės pusės, tyrimais patvirtinta, kad žmonės jaučiantys ir praktikuojantys dėkingumą yra kūrybiškesni, greičiau pamiršta nesėkmes, turi stipresnę imuninę sistemą, geba sukurti stipresnius socialinius santykius. Žmonėms, kankinamiems nemigos rekomenduojama vakarais skirti 15 minučių dėkingumo dienoraščiui rašyti. Tai padeda sutelkti mintis į teigiamus dalykus, todėl sumažėja nerimas, užmiegama kur kas lengviau.” – psichologinius aspektus, kaip ir kodėl veikia dėkingumas, renginio metu paaiškino psichologė, UAB „DOOR Training and Consulting Baltic" konsultantė Laura Rimkutė.

Pristatyme sutiko dalyvauti visiems puikiai žinoma mama bei keliautoja, „Šok su manimi” nugalėtoja, šokių ir jogos mokytoja, Milana Yoga ir Vilniaus Šokio akademijos įkūrėja Milana Jašinskytė. Nors Milana ir negalėjo atvykti fiziškai, nes šiuo metu keliauja, jau seniai patikėjusi dėkingumo galia, moteris parengė video įrašą ir papasakojo apie savo patirtį ir gyvenimą puoselėjant dėkingumą.

„Dėkingumas yra viena iš svarbiausių žmogaus savybių, kuri gali būti ugdoma bet kada, bet kur, bet kokioje situacijoje. Kasdien jį praktikuoju pati sakydama „Ačiū”, nusišypsodama ar tiesiog žvilgterėdama į žmogų ar situaciją švelniom bei spindinčiom akim. Išugdyta ši savybė keičia gyvenimus tiek Tavo, tiek ir aplinkinių. Visiems linkiu kuo dažniau pagalvoti už ką esu dėkingas ir pamatysit, kokie turtingi esate.”

„Esame įsitikinusios, kad kiekvienas žmogus gali savyje išugdyti dėkingumą, kuris palaipsniui pradeda daryti stebuklus. Visata supranta mūsų siunčiamus signalus, o ypač džiaugiasi, kai esame dėkingi. Tada mums siunčia vis daugiau ir daugiau gerų jausmų, pasitikėjimo savimi, meilės sau ir kitiems. „Dėkingumo žurnalas“ - tai paprastas įrankis, dienoraštis dėkingumui puoselėti, pozityvesniam ir laimingesniam gyvenimui kurti. Tereikia kasdien, ryte ir vakare, atlikti po kelias užduotis, daryti tai nuosekliai bei nuoširdžiai ir labai greitai pajusite, kaip keičiasi Jūsų gyvenimas: labiau mylite save, patiriate mažiau streso ir kasdien atsikeliate geresnės nuotaikos bei su nusiteikimu veikti. Dėkingumas - sėkmingo žmogaus bruožas!” – patirtimi dalijosi žurnalo bendraautorė Eglė Luotytė.

Autorių teigimu, naujojo žurnalo tikslas – padėti žmonėms tapti laimingesniems. Sukurti bendruomenę, kurioje žmonės bus skatinami dalintis savo patirtimi praktikuojant dėkingumą, palaikys vieni kitus ir taps vieni kitiems pavyzdžiais einant sėkmingesnio ir turtingesnio gyvenimo link.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją