Laikas nėra begalinis

Retai tenka sutikti jaunus specialistus, supratusius skubos vertę kopiant karjeros laiptais. Būdami 20 „su kapeikomis“ metų, galvojame, kad turime marias laiko a) viskam suprasti ir b) gauti viską, ko norime.

Visi pradeda teturėdami vienintelį lobį kišenėje – gausias laiko atsargas, kurios, deja, neatsinaujina, todėl privalote išnaudoti visas pasitaikančias galimybes jau šiandien, nes kada nors gali ateiti metas, kai galimybių išvis neturėsite.

Esate talentingi, tačiau talentas – smarkiai pervertintas. Sveikinu, turbūt esate kol kas labiausiai viską gebanti, kūrybingiausia, daugiausiai išmananti ir geriausiai daug darbų vienu metu daranti karta.

Tačiau neapdirbta žaliava (kad ir kokia vertinga ji būtų) tėra iššvaistytas potencialas. Už rezultatus, o ne talentą ant kaklo medalį kabina. Netgi labiausiai apdovanotieji dėl savo sėkmės plušo iki devinto prakaito.

Esame kur kas produktyvesni ryte

Pirmaisiais savo įmonės gyvavimo metais (kai man vis dar buvo mažiau nei 30 metų) didžiavausi, kad užsisėdėdavau biure iki 3 valandos ryto. Maniau, kad tomis valandomis, kai visi išeidavo ir likdavau vienas, nudirbdavau galybę darbų. Tačiau dabar, kai pažvelgiu atgal, atlikau daugiau paprastų darbų ir apibrėžtų užduočių, o ne kur kas svarbesnių ir darbo valandomis vykstančių darbų, kaip, pavyzdžiui, strateginis planavimas, skambučiai ar susitikimai.

Taigi dabar visiems savo darbuotojams akcentuoju ankstyvo starto privalumas, nes tikiu, kad kaip komanda esame kur kas produktyvesni ryto valandomis.

Socialinės medijos nėra karjera

Po penkerių metų tokios pareigos nebeegzistuos. Socialinės medijos puikiai tarnauja marketingo projektams vykdyti, ženklodarai (ang. Branding) ar investicijų grąžai (ROI) vystyti. Tai – priemonė sąmoningumui kelti, pritraukti daugiau vartotojų ar pajamų. Tačiau čia daugiau nieko nėra. Primygtinai prieštaraučiau karjeros trajektorijos brėžimui tik „socialinių medijų specialisto“ plote.

Griebkite telefoną

Užteks slėptis už monitoriaus. Verslas daromas telefonu, o geriausia - akis į akį. Jūsų pirmasis instinktas turėtų būti noras realiai kalbėtis su realiais žmonėmis ir realybėje užmegzti santykius su kitais verslininkais ar įmonėmis. O jeigu staiga dingsta internetas, nepameskite galvos ir neprašykite, kad viršininkas anksčiau išleistų iš darbo. Nebūkite ištižėliai, verčiau imkitės darbo telefonu.

Būkite pirmas atėjęs ir paskutinis išeinantis

Šį patarimą duodu visiems, pradedantiems naują darbą ar tebeformuojantiems savo profesinę karjerą. Turite kur kas daugiau priežasčių ko nors siekti nei jūsų kolegos bei įrodyti, kad esate verti gautos pozicijos. Vienintelis ir garantuojantis karjeros kilimą būdas – dirbti daugiau nei jūsų kolegos ar kartu su jumis įdarbinti žmonės.

Nelaukite, kol jums bus pasakyta ką daryti

Be atsakomybės jausmo neįgausite ir atitinkamų teisių. Niekuomet neatsiplėšite nuo kolegų, jeigu nuolat lauksite nurodymų, ką daryti toliau. „Niekas man neliepė to daryti“ – garantuotas nesėkmės receptas. Klyskite darydami per daug, o ne per mažai.

Prisiimkite atsakomybę už savo klaidas

Turbūt ankstyvaisiais karjeros etapais darysite daugybę klaidų. Tačiau neturėtumėte nuolat ieškoti pateisinimų savo klaidoms. Gana – ne vaikų darželyje esate, kad ieškotumėte kaltų. Augsite kaip asmenybė tik tada, kai pripažinsite savo klaidas, pasiryšite mokytis iš jų ir pritaikysite išmoktas pamokas ateityje.

Neprošal ir spyris į sėdimąją

Turbūt pačiu vertingiausiu boso pavyzdžiu laikyčiau Meryl Streep suvaidintą madų žurnalo redaktorę filme „Ir velnias dėvi Prada“. Patys tvirčiausi pamatai profesinei sėkmei ir karjerai bus pastatyti tuomet, jei „nuskils“ dirbti viršininkui, kasdien reikalaujančiam tobulumo ir stengimosi iš paskutiniųjų. Šiame profesinės karjeros etape turite pasirodyti geriausiu, jo metu susiformuoja supratimas ir įgūdžiai, įgaunama daug esminės patirties.

Nėra gerai kasmet keisti darbo vietą

Ilgas sąrašas darbų, kuriuose dirbote vienerius metus, tikrai neparodo jus esant tokiu talentingu, jog per metus „peraugate“ įmonę, kurioje dirbote. Iš mano, kaip darbdavio, perspektyvos, atrodo, kad neturite pakankamai disciplinos auginti savo įgūdžių. Vieno svarbaus įgūdžio įgavimas trunka 2-3 metus, todėl neskubėkite po metų kelti sparnų. Toks sąrašas jūsų CV darbdaviui nesudarys didelio įspūdžio.

Pirmenybė žmonėms, o ne priedams

Dabar itin madinga rinktis lanksčiausius grafikus, nemokamą maitinimą, masažus, žaidimų kambarius ir komandos formavimo užsiėmimus siūlančias įmones. Žinoma, šie dalykai yra svarbūs, tačiau svarbumu neturėtų pranokti domėjimosi viršesniaisiais ir kolegomis. Jūsų mentoriais bus puikūs lyderiai, kurių perduota patirtis ir žinios ilgam nusės atminties stalčiuose ir, be abejonės, bus labai naudingos profesinės ateities kūrimui. Todėl paisykite viršesniųjų nuomonės, klausykitės jų žodžių ir pamatysite, kad toks elgesys bus šimtus kartų naudingesnis už saldžius priedus.

Sujunkite pastangas su profesiniu laimėjimu

Jums reikės atlikti įvairiausius darbus, net ir labai nemėgstamus. Tokiu atveju, ieškokite atlygio. Sujunkite dabar daromus darbus su profesinėmis ambicijomis – toks paskatinimas turėtų suveikti. Jeigu neišeina rasti ryšio tarp dabartinių pareigų ir sėkmingos ateities, turbūt laikas ieškoti naujų galimybių.

Atvirai pasisakykite, o ne šnekėkite už nugaros

Auginame liežuvautojų kartą – įmonėje tai prilygsta didžiulei piktžaizdei. Jeigu netenkina įmonės valdymo metodai, kyla problemų dėl bendros kultūros, jūsų rolės įmonėje ar turimų atsakomybių, nepabijokite atvirai pasisakyti. Nesiskųskite ir nešmeižkite kitų žmonių pietų su bendradarbiais ar anoniminių pokalbių metų. Jeigu gebėsite perduoti, kas, jūsų manymu, turėtų būti tobulinama, įgausite gebėjimą formuoti savo aplinką ir profesinį likimą.

PRIVALOTE techniškai „pasikaustyti“

CV skiltyje „įgūdžiai“ įrašyta „gebu dirbti Microsoft Office programomis“ šiais laikais nieko nebestebina. Kai renkuosi tarp kandidatų, pirmenybę suteikiu tiems, kurie yra tikri asai dirbant Photoshop, HTML/CSS, iOS, WordPress, Adwords, MySQL, Balsamiq, pažengusiųjų lygio Excel, Final Cut Pro programomis neatsižvelgiant į tai, į kokias pareigas jie pretenduoja. Taigi, jeigu norėtumėte įsidarbinti gerai apmokamame darbe, turimą humanitarinių mokslų diplomą papildykite keliais darbo su daug kur pritaikomomis kompiuterinėmis programomis įgūdžiais.

Svarbu ne tik ryšių tinklo dydis, bet ir kokybė

Versle į priekį išsiveržia tie, kurie pažįsta, o ne žino daugiau. Šiuo atveju nepavyks „prasisukti“ nei jei gerai pažinosite šiek tiek žmonių, nei jai tiesiog žinosite gausybę įvairiausių veikėjų. Susitikinėkite ir megzkite ryšius su daugybe žmonių, skirkite kiek įmanoma daugiau laiko santykių su jais vystymui.

Jums reikia bent trijų profesionalių mentorių. Turbūt pats užtikrinčiausias kelias į sėkmę yra sekimas pavyzdžiu tų, kurie jau pasiekė jūsų trokštamas aukštumas. Visuomet galvokite bent apie 3 žmones, pasiekusius tai, ką norite pasiekti patys. Jų duoti patarimai ir konsultacijos taps neįkainojamomis dovanomis.

Išsirinkite „dievuką“ ir veikite principu „jeigu būčiau...“

Galbūt jūs nė nenumanote ko griebtis, bet jūsų „dievukas“ tikrai žino. Labai dažnai patariu savo darbuotojams išsirinkti asmenį, kuriuo jie labiausiai žavisi, ir veikti „jeigu būčiau...“ principu. Jeigu būtumėte (įrašykite asmens vardą), kaip jis ar ji elgtųsi, priimtų sprendimus, planuotų savo dieną, pasiektų užsibrėžtus tikslus? Veikite remdamiesi šiuo principu tiek, kiek to reikės darbams atlikti ir užsibrėžtiems tikslams įvykdyti.

Skaitykite daugiau knygų, nei sms ar „Twitter“ žinučių

Jūsų karta informacijos gauna iš antraščių ir 140 simbolių ilgumo žinučių. Kūrybiškumas ir mąstymo įgūdžiai išsilaisvina tuomet, kai esate priverstas perskaityti knygą nuo pradžių iki galo. Visi atsakymai į klausimą „kaip tapti sėkmingu?“ slypi kitų žmonių patirtyje. Pabandykite per mėnesį perskaityt bent vieną knygą (grožinės ar negrožinės literatūros) – pamatysite didelį skirtumą.

Išleiskite 25% mažiau, nei uždirbate

Jeigu jūsų poreikiai reikalauja visos algos ar netgi viršija gaunamas pajamas, rizikuojate nepasiekti aukštumų. Nesupančiokite savęs auksiniais pančiais (prabangiu automobiliu ar brangiai atsieinančiu butu). Būkite pasiruošęs ir nusiteikęs trumpam gauti 20% mažiau, ypač jei tai reiškia 200% didesnes pajamas vėliau. Jeigu atmetate fantastišką naujo darbo galimybę vien dėl to, kad šitame darbe gaunate didesnį atlyginimą, neabejotinai metate kelią dėl takelio.

Tiesa, kad ir kiek pinigų uždirbtumėte, siūlau bent ketvirtadalį algos atsidėti. Taip jūs jausitės ramiau ir, pasitaikius puikiai progai, galėsite be galvos skausmo siekti savo svajonių.

Reputacija yra neįkainojama, nesusigadinkite jos

Bėgant metams pastebėsite, kad pats svarbiausias ir tiesiog neįkainojamas dalykas verslo pasaulyje yra reputacija. Ji yra tarsi nematomas raktas, kuris atrakina arba užrakina profesinių galimybių duris.

Reputacija turi būti saugoma kaip didžiausias lobis – ypač šiame amžiuje, kuriame viskas registruojama, įrašinėjama, filmuojama ir yra laisvai prieinama kone bet kam. Ji yra tas vienintelis dalykas, kurį kartą praradus, niekada nebesusigrąžinsite.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)