Šių metų keisčiausių klausimų sąraše, sudarytame JAV personalo atrankos agentūros „Glassdoor“, dominuoja technologijų bendrovės. Personalo atrankos specialistų teigimu, tokiais klausimais norima paskatinti kandidatą parodyti originalų požiūrį į užduočių sprendimą, rašo bbc.co.uk.

Potencialūs darbuotojai galvas suko ne tik dėl HP klausimo, bet ir dėl kitų klausimų:

„Kiek žmonių naudojasi „Facebook“ San Franciske, penktadienį, pusę trijų popiet?“ („Google“)

„Ką manote apie tuos juokdarius Kongrese?“ („Consolidated Electrical“)

„Jeigu būtumėte „Microsoft Office“ programa, kokia programa būtumėte?“ („Summit Racing Equipment“)

„Esate irklinėje valtyje, kuri yra didelė vandeniu pripildytoje talpoje. Valtyje yra inkaras, kurį išmetate už borto (grandinė pakankamai ilga, kad inkaras pilnai pasiektų talpos dugną). Ar vandens lygis talpoje pakyla, ar nukrenta?“ („Tesla Motors“)

„Glassdoor“ atstovai tvirtina, kad nors technologijų įmonės į interviu įtraukia klausimus, kuriais siekiama išmušti kandidatą iš vėžių, užduodami ir įprastiniai klausimai: „Kodėl pretenduojate į šį darbą?“ ir „Kokie yra Jūsų privalumai ir trūkumai?“.

„Apple“ piktnaudžiavimas

Vienas iš „Apple“ įkūrėjų, velionis Steve'as Jobsas garsėjo savo griežtu požiūriu į darbuotojus. Jo oficialioje biografijoje rašoma, kad S. Jobsas vienos įsitempusios kandidatės paklausė: „Ar esate nekalta?“

Visi stebinantys klausimai yra gana efektyvi priemonė siekiant patikrinti kandidato charakterį, sakė „Glassdoor“ karjeros ir darbo vietų ekspertas Rusty Rueffas.

„Esama šiokio tokio spaudimo, siekiant išsiaiškinti, kaip galvojate, kol nesate išmuštas iš vėžių. Bet kur kas svarbiau yra tai, kad jie bando išsiaiškinti kaip žmogus mąsto, kaip sprendžia uždavinius“, - sakė specialistas.

Internautai šiais metais „Glassdoor“ surašė 150 000 klausimų, kurie jiems buvo užduoti darbinantis.

R. Rueffas sakė, kad darbdaviai dažniausiai nebūna numatę koks yra teisingas atsakymas į tokius klausimus, tačiau tikisi, kad darbuotojas pademonstruos sklandžią, logišką minčių eigą.

„Svarbiausia – giliai įkvėpti, nesutrikti ir garsiai dėstyti mintis. Išsikalbėkite“, - sakė R. Rueffas.

Kiti gluminantys klausimai:

„Prašome paraidžiui pasakyti „divertikulitas“ („EMSI Engineering“);

„Kaip spręstumėte pasaulinę bado problemą?“ („Amazon.com“);

„Ar Mahatma Gandis būtų geras programuotojas?“ („Deloitte“);

„Jeigu turėtumėte 20 „sunaikinamų“ lempučių (sugendančių tam tikrame aukštyje) iš 100 aukštų pastatą, kaip nustatytumėte kokiame aukštyje lemputės sugenda?“ („Qualcomm“);

„Turite puokštę gėlių. Visos jos, išskyrus dvi, yra rožės, visos, išskyrus dvi, yra saulutės, visos, išskyrus dvi, yra tulpės. Kiek gėlių yra puokštėje?“ („Epic Systems“).

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją