Laimė nusišypso tik tiems, kurie atkakliai siekia savo tikslų, o ne patogiai sėdi ant sofutės prieš žydrąjį ekraną ir laukia stebuklo.

„Žmogus, nusprendęs ieškoti darbo, visų pirma turi žinoti, kur jis nori save realizuoti, nes tai kelias į sėkmę ir laimę, – teigė KTU Ekonomikos ir vadybos fakulteto Studentų atstovybės organizuoto mokymo kursų „Jaunimo nedarbo problemos“ lektorė Jovana Mitrovic. - Jauni ir patirties neturintys studentai į gyvenimo aprašymą (CV) surašo visą savo darbinę patirtį. Tai klaidingas žingsnis, nes potencialiam darbdaviui, ieškančiam savo įmonei vadybininko, yra visiškai neįdomu, kad pretendentas kažkada dirbo padavėju ar aukle. CV turi būti pritaikytas ieškomam darbui“.

Lektorė teigė, kad darbo paieškos gali būti sėkmingesnės, jei ieškantysis pasidarys planą, kuriame tiksliai numatys, ką jis kiekvieną dieną darys, siekdamas įgyvendinti savo užsibrėžtą tikslą. Pavyzdžiui, kasdien nuo 8 valandos iki 10 valandos jis peržiūrės darbo skelbimus internete, vėliau peržvelgs įmonių, kuriose norėtų dirbti tinklalapius, gal juose bus skelbiama, kad šiuo metu organizacija ieško naujo darbuotojo.

„Tik 10 procentų darbo skelbimų galime rasti bendruose skelbimų portaluose, laikraščiuose. Dauguma darbo skelbimų vis dėlto reiktų ieškoti įmonių, institucijų svetainėse, leidiniuose, naujienlaiškiuose, įdarbinimo paslaugas teikiančių verslo įmonių tinklalapiuose. Siųsti CV bei motyvacinį laišką patarčiau net ir tada, kai dominanti organizacija neieško darbuotojo, nes gal darbdavys, perskaitęs jūsų patektą motyvacinį laišką, pakvies į darbo pokalbį“, - teigė J. Mitrovic.

Paklausus lektorės, ar rekomenduotų gyvenimo aprašymą pateikti su nuotrauka, ji atsakė, kad tai priklauso nuo žmogaus norų. Didžiausia klaida nusprendusių į savo gyvenimo aprašymą įdėti nuotrauką, anot J. Mitrovic, yra netinkamos fotografijos parinkimas. Alkoholinių gėrimų butelių fonas, bloga nuotraukos kokybė, „išplaukęs“ arba vos įžiūrimas veidas, iššaukianti apranga, atidengianti daugiau negu reikia – dažniausios patirties darbo paieškose neturinčių asmenų daromos klaidos, pasirenkant fotografiją.

„Jei vis dėlto nusprendėte darbdaviui parodyti savo veidą, tai pateikite oficialią, dokumentams tinkančią nuotrauką, kurioje jūs save reprezentuotumėte kaip profesionalą“, - patarė J. Mitrovic.

Anot jos, darbo paieškos neapsiriboja vien tik tinkamu CV bei motyvacinio laiško parengimu, būtina ruoštis ir darbo pokalbiui.

„Norint palikti gerą įspūdį per darbo pokalbį, reikia treniruotis. Pabandykite atsistoti prieš veidrodį ir garsiai atsakyti į sau užduotus klausimus, kuriuos, jūsų manymu, gali pateikti pokalbio metu. Stebėkite save, savo kūno kalbą, balso tembrą. Kitas būdas, tai darbo pokalbio inscenizavimas. Paprašykite savo draugo ar šeimos nario atlikti potencialaus darbdavio rolę. Visą inscenizuotą darbo pokalbį įrašykite. Peržiūrėdami filmuotą medžiagą galėsite pamatyti bei įvertinti padarytas klaidas“ – savo žiniomis su studentais dalinosi lektorė.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)