Didžiosios Britanijos klinikiniai psichologai praneša, kad pastaruoju metu išaugo skaičius žmonių, kurie į juos kreipiasi būtent dėl šio negalavimo, rašo „The Female First“. Karališkasis psichiatrų koledžas įvertino, kad kažkuriuo gyvenimo etapu dvipoliu sutrikimu skundžiasi vienas iš 100 žmonių.

Dvipoliui sutrikimui būdingi cikliškai pasikartojantys nuotaikos ir aktyvumo kitimo epizodai, kurių metu nuotaika tampa pakili, padidėja energija bei aktyvumas (manija ar hipomanija), arba nuotaika pablogėja, energija bei aktyvumas sumažėja (depresija). Dvipolio sutrikimo eiga yra lėtinė, o atkryčiai susiję su padidėjusia savižudybės rizika, todėl svarbu pasirinkti tinkamą ilgalaikio palaikomojo ir profilaktinio gydymo strategiją.

„Buvimas įžymybe jau savaime padidina riziką susirgti psichine liga, pvz. įgyti didybės maniją ar paranoją, dėl kurios žmonės net naktį vaikšto su saulės akiniais“, – teigė Robertas Ashtonas, knygos „I know somebody like that“ autorius.

Galima būtų įtarti, kad ligos simptomai paūmėja dėl išaugusio viešumo, tačiau spėjama, kad jie gali būti susiję ir su kūrybingumu.

BBC programoje „The Secret Life of the Manic Depressive“ („Slaptas maniakine depresija sergančio žmogaus gyvenimas“) Stephenas Fry‘us prisipažino, kad jam patinka šis negalavimas, nes jis suteikia energijos ir kūrybingumo, dėl kurio jam greičiausiai ir pavyko padaryti karjerą.

„Mūsų nuotaikos - tarsi švytuoklė senelio laikrodyje. Paprastai ji nuobodžiai reguliariai tiksi, tačiau užtenka pakratyti laikrodį, ir švytuoklė ima nevaldomai siūbuoti, daužytis į korpusą ir sugadina laikrodžio mechanizmą“, - metaforiškai kalbėjo S. Fry'us.

"Visi mes kartas nuo karto esame „pakratomi“, o dvipolis sutrikimas yra, kaip diagnozuojama, nevaldomas švytavimas, sukeliantis garsų daužymąsi mūsų kūne (laikrodžio korpuse). Kuo gabesnis „laikrodis“, tuo siauresnis jo korpusas, ir tuo labiau tikėtina, kad esant stipriems sukrėtimams, švytuoklė ims į jį daužytis", - teigė Robertas Ashtonas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)