Amerikiečių ir europiečių verslo konsultantai seniai kompanijų direktoriams siūlo biuruose pasistatyti patogias sofas. Juk, tyrimų duomenimis, jei darbuotojai po pietų pamiegos 30-45 minutes, darbo našumas padidės 35%, o reakcijos greitis 16%. Tyrinėtojai taip pat teigia, kad miegas darbo metu leidžia pagerinti teisėjų sprendimų praktiką 50%.

Svarbiausia – miegoti ne kietai, nepersistengti, arba tiesiog pagulėti užmerktomis akimis. Lengvas snaudulys padeda ne mažiau atgauti jėgas, nei miegas.

Kas miega darbe

Poilsis
Eksperimentus pagal specialistų rekomendacijas atlikę darbdaviai iš įvairių šalių liko patenkinti rezultatais.

Dabar nedidelio Vokietijos miestelio Vechta prie Hamburgo darbuotojams leista po pietų dvidešimčiai minučių grįžti namo arba pailsėti tiesiog darbo vietoje. O Berlyno rajono rotušės vadovybė skyrė darbuotojams specialias miegamąsias vietas, kur galima praleisti laiką pietų pertraukos metu.

Jaučiantiems nuovargį Niujorko gyventojams dar prieš kelerius metus viename dangoraižių buvo numatyta vieta popietės miegui. Už nedidelę sumą ten siūlyta dvidešimt minučių pamiegoti komfortiškose sąlygose: su ausinėmis, iš kurių liejasi meditacinė tyli muzika, ir su specialia kauke akims.

Kai kurios firmos Didžiojoje Britanijoje skiria vietą poilsiui biure. Pavyzdžiui, stambi konsultacinė agentūra Londone skyrė atskirą kambarį miegui, kuriame stovi patogus krėslas reguliuojama nugarėle, tvyro prieblanda, groja atpalaiduojanti muzika.

Tokijo gyventojai dar visai neseniai įsigudrindavo miegoti matavimosi kabinose, biuro tualetuose ir pavyzdiniuose krėsluose baldų parduotuvėse. Miegamųjų vietų trūkumo problema buvo išspręsta tik tada, kai Tokijo verslo kvartale pasirodė vadinamieji „gilaus miego salonai“. Jie suteikia galimybę visiems norintiems pietų pertraukos metu išsimiegoti bendruose miegamuosiuose. Suteikiamas maksimalus komfortas. Droviems – VIP miegamasis.

Ausų kamštukai – nemokamai, papildomas deguonis – už tam tikrą sumą. Personalas žino specialių būdų, leidžiančių švelniai pažadinti klientą. Visos šios gudrybės – tam, kad būtų padidintas reitingas ir konkurencingumas. Juk Tokijuje yra pasimatymų namų, kurie paskutiniu metu nustatė specialų mažesnį tarifą tiems, kurie ateina į šią įstaigą paprasčiausiai pamiegoti. Beje, Japonija – ne vienintelė šalis, kur tokiu būdu sprendžiamos miego problemos.

Mokslo ir technikos naujovė

Amerikiečių mokslininkai sumanė specialią „miego“ kapsulę, iš dalies atvirą ir užimančią mažai vietos. Šio unikalaus išradimo, pavadinto „EnergyPod“, viduje įrengta garso sistema su migdančiais muzikiniais kūriniais ir nedidelė patogi sofa. O kad darbuotojas taip ir nepramiegotų visos darbo dienos, kapsulėje įrengtas žadintuvas, tačiau ne nemalonaus garso, o tylios vibracijos. Darbdaviui ši svajonė atsieis daugiau nei dešimt tūkstančių dolerių, taigi kol kas ši naujovė nėra labai paplitusi.

Miegame be leidimo

Specialių vietų miegojimui nebuvimas ir nesuteiktas vadovybės leidimas snausti po pietų kas ketvirtam europiečiui nesutrukdo miegoti darbo vietoje. Apklausos, atliktos keturiolikoje Europos Sąjungos šalių, duomenimis, būtent tiek „biuro planktono“ nebando kovoti su prigimtimi.

Dažniausiai darbo vietoje, susirinkimuose ir net biuro tualetuose miega airiai, o geriausiai su pagunda kovoti sekasi Nyderlandų gyventojams.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją