Visa bėda tame, kad šįmet darant viską taip, kaip pernai, o kitąmet – taip, kaip šiais metais – ir rezultatas greičiausiai bus vis tas pats... Taigi, jei kada nors po atostogų jautėtės nepatenkintas, piktas ar nepailsėjęs, o gal pastebėjote tokią kolegos būseną, galbūt pagalvojote ir apie tai, ką galima padaryti, kad grįžus į darbą norėtųsi pasakyti “tai buvo pačios geriausios mano atostogos”.

Pradėkime nuo pradžios – pirmiausiai apgalvokite, kaip ir kuo remdamiesi jas planuojate. Su kuo jums siejasi žodis “atostogos”? Tiesiog pasvajokite ... Svajoti juk galima apie bet ką – kad ir apie kelionę į Mėnulį. Todėl nevaržykite savęs: “kokios gi atostogos DABAR man atrodo idealios? NORĖČIAU… … “ Būtų puiku, jei galėtumėte tai ir užsirašyti. Tai bus atostogų planas Nr.1.

Dabar, kai jau turite savo “svajonių atostogų” vaizdą, juo remdamasis atsakykite sau į klausimą – KODĖL BŪTENT TOKIOS atostogos dabar man atrodo pačios tikriausios? Ar dėl to, ką nuveiktumėte? (Sutvarkiau apleistą sodą… Pasiruošiau egzaminams… Pabuvau su vaikais… Aplankiau šalį, į kurią planavau nuvykti jau keletą metų…Įveikiau maršrutą, kurį planavau…) Ar dėl to, ką patirtumėte? (Savo rankomis sodinau medžius… Pamačiau, kiek daug jau moka mano vaikai… Vaikščiojau po tūkstančio metų senumo šventyklas… Nardžiau jūros gelmėse ir iš arti mačiau povandeninį pasaulį…)

O gal dėl to, kad galėtumėte taip pasijusti? (Atsipalaidavau… Nuraminau sąžinės priekaištus… Pasijutau stipresnis… “Pasikroviau” energijos… Nusiteikiau darbui… ).

Prieš žengiant toliau svarbu labai tiksliai pačiam sau išsiaiškinti, suformuluoti ir pripažinti, ko norite ir kodėl. Net jei šįkart ir neketintumėte (ar neturėtumėte galimybių) to siekti. Tokia lūkesčių analizė tebus atostogų plano Nr.1 priedas.

Dabar “planą Nr.1” atidėkite į šoną. Kitame lape (tai bus planas Nr.2) aprašykite, kaip IŠ TIKRŲJŲ RENGIATĖS praleisti atostogas. Ir lygiai taip pat atsakykite į klausimą – KODĖL RENKUOSI TOKIAS ATOSTOGAS: ar dėl to, ką planuojate nuveikti; ar dėl to, ką galėsite patirti; ar dėl to, kaip manote, kad pasijusite. (Tai bus priedas prie atostogų plano Nr.2 )

Sudėkite abu planus greta. Jie gali būti ir labai panašūs, beveik vienodi, ir visiškai skirtingi. Tačiau svarbiausia, kad būtų panašūs savo turiniu abiejų šių planų priedai. Sakykim, jūs manote, kad puikiausios atostogos būtų tuomet, jei galėtumėte nuvykti į Australiją, nes jus vilioja įspūdžiai, kurių galite patirti tolimoje nematytoje šalyje, be to, jei išdrįstumėte vienas nukeliauti taip toli, pasijustumėte tikras keliautojas...

Iš tikrųjų jūs šiemet ketinate atostogauti plaukdamas baidarėmis Ignalinos ežerais, o pasirinkote šią kelionę todėl, kad to dar niekada nedarėte, taigi, be abejo, patirsite naujų įspūdžių, ir, nors plauksite su draugais, tačiau be jokių gidų, visi vienodai nepatyrę, todėl grįžę galėsite pasijusti tikrais turistais. Nepaisant visokių galimų netikėtumų ar nesklandumų – tai tebus smulkmenos – iš atostogų grįšite pailsėję, nes emocijų ir įspūdžių prasme gausite būtent tai, ko norėjote.

Kaip gali atsitikti, kad abiejų planų priedai būtų skirtingi? Na, pavyzdžiui, svajojate apie tą pačią kelionę po Australiją, norite pasijusti keliautoju ir patirti naujų įspūdžių, o tuo tarpu planuojate dvi savaites praleisti šeimos sodyboje kaime (nes privalote įvykdyti pažadą ir pasirūpinti stogo perdengimo darbais, taip jaučiatės grąžinsiąs moralinę skolą tetai), o likusias dvi savaites ketinate praleisti Palangoje (ten galėsite pabūti su vaikais, kurie dar visai maži, išmokysite juos plaukti, drauge žaisite, eisite į atrakcionų parką, ir taip kompensuosite tai, kad daug dirbate ir, galbūt, per mažai dėmesio skiriate jiems kasdien).

Šiuo atveju tam, kad grįžęs į darbą pasijustumėte iš tikrųjų gerai praleidęs atostogas, reikia dar šį tą nuveikti. Tarsi pasirašyti tam tikrą „lūkesčių suderinimo aktą“. Dar kartą peržiūrėkite abu „priedus“. Kuo didesnis atotrūkis tarp juose išvardintų emocinių, įspūdžių ir veiklos lūkesčių, tuo svarbiau jums pasirūpinti gera savo „poatostogine savijauta“ dar prieš joms prasidedant.

Šiuos „noriu“, „reikia“ ir/ar „galiu“ sutaikyti tarpusavyje gali būti tikrai nelengva. Bet jums pačiam tai padaryti šansų yra kur kas daugiau nei kam nors kitam. Pamėginkite pasakyti sau, pavyzdžiui, kad ir taip: „Labai noriu pakeliauti – tas tiesa, bet taip pat noriu ir pasirūpinti tetos sodyba, ir dar noriu padovanoti gerą vasarą vaikams. Kuris noras stipresnis, nėra taip svarbu, svarbiausia, kad pabūti su teta ir vaikais noriu greičiau.

Naujų įspūdžių svajonių neatsisakau – tiesiog tai atidedu.“ Arba – tiesiog „Šįmet atostogos bus tikrai vykę, jei suremontuosiu stogą kaime, ir jei pabūsiu su vaikais tiek, kad galiausiai jie pasakys, jog tai buvo puikios atostogos“. Pasakykite sau tai garsiai, galite - savo atvaizdui veidrodyje. Jei abejojate, jaučiatės netvirtai, bandykite iš naujo. Performuluokite kitaip.

Nusišypsokite, pasižiūrėkite sau į akis. Jei vis dar netikite tuo, ką sakote, teks ieškoti kompromisų. Tuomet pabandykite paskirstyti atostogų laiką bei joms skirtas lėšas taip, kad „ir vilkas būtų sotus, ir avys sveikos“. Taip galiausiai bus naudingiau ne tik jums, bet tiems, su kuriais ketinate drauge leisti laiką.