Geriausias pasaulyje treniruoklis

Svarbiausia storžievio užduotis – išvesti jus iš pusiausvyros ir gauti iš to proceso maksimalų pasitenkinimą. Tačiau tokių jų poelgių priežastys – tik jų pačių kompleksai ir asmeninės problemos.

Iš čia pirmoji taisyklė: storžieviai iki ausų paskendę savo pačių silpnybėse, ir tuo galima drąsiai pasinaudoti.

Antroji taisyklė: jokiu būdu nedemonstruokite, kad jūs pikti ir suerzinti. Kenkia ne tiek pikti žodžiai, kiek mūsų reakcija į juos.

Paprastas „trauminis stresas“ sukelia organizme vegetatyvinius cunamius, kurie gali lemti ir nervinį priepuolį, ir net infarktą.

Trečioji taisyklė: nusiteikite, kad kiekvienas „troleibuso“ nutikimas – tai smagi treniruotė, leidžianti jums praktikoje tobulinti pagrindinius moralinės savigynos principus. Jie jums dar ne kartą pravers – bendraujant su neišauklėtais kolegomis, įkyriais kaimynais...

Pirmasis būdas: ta pačia moneta

Baseinas. Dama sulakuotais plaukais ir iššaukiamu makiažu įbrido į vandenį ir iš aukšto apžiūrėjo visus esančius. „Na, ir publika čia!“ – kritiškai nutęsė, ir viskas aplink tapo tarsi visa galva žemiau. Pro šalį plaukiantis vyriškis drįso aptaškyti jos pečius vandens purslais. Čia pat pasigirdo klyksmas: „Niekše! Tu man trukdai plaukioti!“

Į tai jis galantiškai atsakė: „Gerbiamoji, ne aš jums trukdau, o klimaksas“. Dialogo liudininkus ištiko juoko priepuolis, o nuginkluota karalienė spruko iš vandens ir pasislėpė dušo kabinoje.

Pasitikintį savimi žmogų labai sunku užgauti, o jei jis dar ir aštraus proto – kone neįmanoma. Menamoji auka atsikratė negatyvo ir tapo padėties šeimininke. Dabar jau storžieviui tenka narpliotis iš nemalonios situacijos. Vis dėlto mūsų užduotis – apsiginti, o ne įžeisti, ar ne?

Antrasis būdas: šoko terapija

Pasų stalas. Žmonių minia, visų rankose popieriai. O už langelio pasigirsta darbuotojos niurzgėjimas: „Aš viena, o idiotų daug! Kodėl turiu su visais taikstytis? Atsibodo...“ Kai iki langelio prasispraudė padorios išvaizdos vyriškis, išaiškėjo, kad vargšelio popieriams trūksta kažkokios smulkmenos, ir perspektyva viena: ateiti po savaitės ir vėl kelias valandas stumdytis. „Kitas!“ – šaukia darbuotoja.

Ir tuo momentu vyriškis garsiai uždainuoja: „Jūs geriausia, jūs tiesiog Pizos bokštas, jūs geriausia, jūs Mona Liza! Aš dainuosiu, šoksiu, aš net kelnes galiu nusimaut, tik duokit man išrašą iš namų knygos, ji man reikalinga kaip oras!“. Stojo tyla. Visi laukė skandalo. Tačiau darbuotoja staiga įprastu balsu pasakė: „Kelnių galite nenusimauti, pažiūrėsiu, ką galima padaryti“.

Niekas be jūsų sutikimo neatims iš jūsų savigarbos jausmo. Atminkite: storžievis irgi žmogus, ir visa, kas žmogiška, jam nesvetima. Netikėtas triukas gali išmušti jį iš pusiausvyros, ir po akiplėšos kauke pasirodys normalus žmogus, su kuriuo galima pabandyti susitarti.

Trečiasis būdas: įkąsti atsitraukiant

Mokykloje mergaitė neįtiko vienai mokytojai. Tėvai stengėsi užglaistyti santykius, bet nei prašymai, nei dovanos nepadėjo. Nuosprendis skambėjo nenuginčijamai: jūsų dukra tingi ir kvaila. Nors kitų dalykų pažymiai buvo visai normalūs. Situacija susikomplikavo tiek, kad mergaitę nuspręsta pervesti į kitą mokyklą. Atsisveikindama mergaitės mama negalėjo atsispirti norui su pasitenkinimu pasakyti mokytojai: „Jei ne apgailėtinai žemas jūsų IQ, jūsų lauktų puiki ateitis!“

Negalėdamas susidoroti su storžieviu, žmogus pasitraukia, bet dar gali tarti paskutinį žodį – kaip kompensaciją už moralinę žalą. Tai padeda susidoroti su stresu ir išgyventi situaciją su kuo mažesniais praradimais, bet, deja, nesuteikia papildomų žinių, kaip ateityje pasipriešinti žmonėms, norintiems įžeisti ir pažeminti.

Ketvirtasis būdas: karališkasis

Autobuso vairuotojas staigiai stabdo ir visi mina vienas kitam ant kojų. Kažkoks tipas garsiai sako jaunai simpatiškai keleivei: „Tu ką, karaliene, visai apžlibai?“ Visas autobusas godžiai laukia jos reakcijos – ašarų, nuostabos, isterijos... O ji su nuoširdžia nuostaba pažvelgia į įžeidėją, pasisuka į kaimynę ir ramiai paklausia: „Ką jis čia bando pasakyti?“

Atsakas duotas, ir tuo pačiu jūs nenusileidžiate iki įžeidėjo lygio. Jei negalite pasigirti geležine savitvarda, pasinaudokite paprastu būdu: prieš atsakydami suskaičiuokite iki dešimties. Pykčio priepuolis, kai jūs labai emocionalūs ir pažeidžiami, praeis, ir nepasakysite nieko, dėl ko paskui bus gėda. O jei per tą laiką storžievis spės išnykti iš jūsų horizonto – tuo geriau: jis pripažino savo pralaimėjimą ir gėdingai pabėgo iš mūšio lauko.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją