1968 m. kovo 27 d. Vladimiro srityje, Novoselovo kaime sudužo lėktuvas „MiG-15UTI“, pilotuojamas Jurijaus Gagarino ir instruktoriaus Vladimiro Seriogino.

Gagarino žūtis sukrėtė visą pasaulį. Sovietų Sąjunga paskelbė visuotinį gedulą – tai pirmas atvejis SSRS istorijoje, kai taip pagerbiamas žmogus, kuris nebuvo valstybės vadovas. Anksčiau gedulas šalyje skelbtas tik mirus vadams – Leninui ir Stalinui.

Visą su šia tragedija susijusią medžiagą iš karto įslaptino. Apie J. Gagarino ir V. Seriogino žūtį pranešė tik kovo 29 d. O oficialūs vyriausybinės komisijos, įsteigtos tirti katastrofą, dokumentai, susirašinėjimai šiuo klausimu ir tuometinio Komunistų partijos Centrinio komiteto potvarkiai taip pat ilgai buvo saugomi slapta. Dėl šios priežasties kilo daug gandų, rašoma portale bigpicture.ru.

Žuvus J. Gagarinui, buvo paskelbtas nacionalinis gedulas ir įsteigta speciali komisija, turėjusi tirti ekipažo žūties priežastis. J. Gagarinas treniravosi lėktuvu „MiG-15UTI“ kartu su instruktoriumi, patyrusiu kariškiu V. Serioginu. Komisija padarė išvadą, kad lėktuvas atliko staigų manevrą, siekdamas išvengti pašalinio objekto – žąsų būrio ar meteorologinio baliono. Lėktuvas rėžėsi į žemę, jo ekipažas žuvo.

Aviacijoje nutinka daug katastrofų, kurių 10 proc. atvejų priežasčių taip ir neišsiaiškina. Be to, informacija apie J. Gagarino ir V. Seriogino žūtį ilgą laiką buvo įslaptinta, todėl atsirado daug versijų apie kosmonautų žūtį, o kai kurios buvo tiesiog absurdiškos.

Vienas iš labiausiai paplitusių gandų – kad J. Gagarinas su V. Serioginu prieš skrydį išgėrė po stiklinę degtinės. Oficialaus tyrimo duomenimis, ši versija atmestina, kadangi pilotų kraujyje nerado alkoholio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)