1999 m. rugsėjo 30 d. Hiashis Oučis su dviem kolegomis iš Japonijos branduolinio kuro perdirbimo gamyklos (JCO) skubėjo užbaigti branduolinio kuro užsakymą eksperimentiniam reaktoriui Tokaimuros atominėje jėgainėje – pirmoje Japonijoje atominėje elektrinėje. Norėdami sutaupyti laiko, trys vyrai, nepaisydami protokolų, rankomis maišė branduolines ir chemines medžiagas.
Kai H. Oučis pasilenkęs virš degalų talpos pylė uraną iš nerūdijančio plieno kibiro, įvykusi branduolinė reakcija jį apšvitino – tai buvo didžiausias radiacijos kiekis, kokį tik iki tol buvo gavęs žmogus. Po incidento vyriškio gyvybę prieš jo valią palaikė 83 dienas, nuo didžiulio apnuodijimo radiacija jo kūnas visiškai nustojo funkcionuoti, rašoma thevintagenews.com.
Ne pirmas incidentas Tokaimuros atominėje jėgainėje
Japonijoje Tokajo mieste veikianti JCO priklausė branduolinių elektrinių tinklui, kuris aprūpino elektra didžiąją dalį Japonijos.
Tokajuje atidarius pirmą šalyje komercinę atominę elektrinę, įsisteigė keliasdešimt įmonių ir institucijų, kurios tiekdavo elektrinėms kurą, atlikdavo branduolinius tyrimus ir išgabendavo radioaktyviąsias atliekas.
Likus dvejiems metams iki incidento, 1999 m. Japonijos energijos reaktorių ir branduolinio kuro plėtros korporacijai (PNC) priklausančioje branduolinėje saugykloje nugriaudėjo sprogimas. Kadangi darbuotojai buvo per mažai apmokyti, mažo aktyvumo skystųjų atliekų apdorojimo metu (kai branduolinės atliekos perkeliamos į asfaltą, kad saugiai ten būtų), darbų eigą neretai sutrumpindavo. Dėl to galiausiai įvyko sprogimas ir paskleidė nedidelį radiacijos kiekį aplinkinėje teritorijoje.
Iš pradžių pranešė kad radiacijos lygis už pastato ribų viršija normą tik 20 proc., vėliau paaiškėjo, kad realus skaičius yra keliasdešimt kartų didesnis. Taip pat paaiškėjo, kad dalis techninės priežiūros darbuotojų buvo išvykę žaisti golfo, taigi likusių darbuotojų buvo per mažai. PNC saugykla buvo uždaryta iki 2000 m., tačiau 1999 m. įvykusi tragedija rodo, kad iš pirmosios avarijos klaidų nebuvo pasimokyta.

Kaip H. Oučis tapo daugiausiai radiacijos gavusiu žmogumi visoje žmonijos istorijoje

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)