Be cirko beveik neturėjo pasirinkimų

Įspūdingiausiu cirku pasaulyje pavadintas cirkas atsirado 1919 m. susijungus dviem garsiems to meto cirkams – „Barnum & Bailey Circus“ ir „Ringling Brothers“. Vienas iš cirko narių buvo Stephanas Bibrowskis, dar vadintas žmogumi liūtu.

Po minėto dviejų cirkų susijungimo S. Bibrowskis tapo dar garsesnis. Jis kartu su kolegomis dalyvaudavo įsimintinuose pasirodymuose su akrobatais, laukiniais žvėrimis bei egzotinės išvaizdos žmonėmis, kurie ypatingai žadino žiūrovų smalsumą.

Tiesa, buvo ir tamsioji šio cirko pusė – tie egzotinės išvaizdos artistai buvo žmonės su įvairiais apsigimimais. Cirko aplinkoje juos demonstruodavo ir susižerdavo daugybę pinigų, nes tie „apsigimėliai“ (kaip tais laikais juos be didelių skrupulų vadindavo) žadino žiūrovų smalsumą, o apie jų jausmus niekas per daug nemąstė.

Vienas iš tokių „apsigimėlių“ buvo ir S. Bibrowskis – visas visutėlis jo kūnas buvo apaugęs apie 10 cm ilgio plaukais. Cirko savininkas P. T. Barnumas reklamavo jį kaip pusiau žmogų, pusiau liūtą, o afišose rašė, kad tai – Liūtaveidis žmogus.

Cirkų savininkai skelbdavosi priglaudę žmones su įvairiais apsigimimais ir suteikę jiems galimybę pradėti naują gyvenimą, o realybėje juos paprasčiausiai išnaudodavo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)