Malik prisipažįsta, kad anksčiau apie Lietuvą nebuvo daug girdėjęs, o tai, kad nusprendė studijuoti būtent pas mus, dalinai lėmė ir tai, kad čia galima susikalbėti rusiškai ir angliškai ir dėl to lengviau adaptuotis.

Tiesa, pirmoji diena Lietuvoje nebuvo sklandi – pažadėjęs pasitikti oro uoste žmogus neatvyko, tad, kaip jis sako, buvo kurį laiką pasimetęs lyg vienas paliktas vaikas, o dar ir telefonas buvo išsikrovęs.

Nepaisant kai kurių nesklandumų, jau nuo pirmų dienų Lietuva paliko puikų įspūdį: „Buvo tikras vau! Visur švaru, nedaug žmonių ir automobilių, autobusai važiuoja atskira juosta, daug žalumos, nekaršta. Uzbekistane vasarą temperatūra pakyla ir iki 45 laipsnių karščio, o čia +15. Net šalta kartais būdavo“, – juokiasi pašnekovas.

Uzbekistanietis Malik Akhmed

Neatsitiktinai tiek uzbekui, tiek jo šeimai įspūdį padarė, anot jo tai, kad Vilniuje mažai žmonių, labai ramu. Panašiame plote išsidėsčiusiame Taškento vilajete gyventojų yra virš 4 milijonų, tad nenuostabu, kad ten mašinų ir veiksmo kur kas daugiau. Todėl savaitgaliais ten įprasta važiuoti į kalnus pakvėpuoti grynu oru.

Dar studijuodamas 2017 m. Malik bandė ieškotis darbo, tačiau lengva nebuvo – kliudė ir kalbos barjeras, ir darbdaviams kažkodėl atrodydavo, kad užsienietis padirbs porą mėnesių ir išeis.

Šiuo metu vyras dirba administratoriumi viešbutyje „Pacai“.

Vienas didžiausių Malik hobių – eksperimentai virtuvėje. Jis pasakoja, kad Uzbekijoje visi pamišę dėl plovo – be šio patiekalo neapsieina jokia šventė. Smalsumo vedinas vyras Lietuvoje stengiasi dažnai jo paragauti, tačiau sako, kad Vilniuje tikro plovo dar nėra radęs ir labai norėtų, kad tikro plovo paragautų kiekvienas lietuvis.

Paklaustas, kokius lietuviškus patiekalus spėjo pamėgti, iš karto prisipažįsta, kad vasaros jau neįsivaizduoja be šaltibarščių, dievina šakotį, tačiau cepelinai taip ir netapo mėgstamu patiekalu.

Gražių žodžių Malik negaili ne tik lietuvėms merginoms, bet ir nuostabiai Lietuvos gamtai.

„Pamenu, visi sakė, nuvažiuok į Nidą, pamatysi, kaip ten gražu. Kai pagaliau susiruošiau, buvau šoke gerąja prasme – nemaniau, kad būna tokio grožio vietų. Apskritai labai mėgstu gamtą, dažnai būnu Sereikiškių ar Belmonto parkuose“, – atvirauja Malik.

Tačiau mūsų šalyje uzbekui patinka ne visai viskas: „Ne pačia geriausia prasme nustebino biurokratizmas – pavyzdžiui, dokumentus migracijos departamente pavyko pateikti tik iš trečio karto – vis kažko pritrūkdavo“.

O interviu pabaigoje Malik visiems lietuviams nori palinkėti nebijoti įgyvendinti savo svajones, bandyti naujus dalykus, kuo daugiau būti bendrystėje ir palaikyti vienas kitą.

Visą interviu galite žiūrėti čia:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)