112
Kitas

Kartais Natalie Adler kelias dienas negali atmerkti akių

Keisti sveikatos sutrikimų atvejai, – pradedant vieną dieną netikėtai atsiradusiu užsienietišku akcentu, baigiant būkle, kai bėgant metams žmogus taip ir lieka su kūdikio protu ir kūnu, – mums rodo ir primena, kad sunku iki galo perprasti, kaip funkcionuoja žmogaus kūnas. O kartais tai, ką sužinome, trikdo – ypač, jei paaiškėja, kad vaisto ir gydymo nėra.

Skaitytojams ranker.com pateikia medicinos požiūriu dvylika retų atvejų, kurie trikdo medikus ir kelia jiems sunkių užduočių.

Martinas Pistorius 12 metų išbuvo pseudokomoje

Devinto dešimtmečio pabaigoje Pietų Afrikoje 12 m. amžiaus Martiną Pistorių pakirto keista liga. Gydytojai iki galo nesuprato, kas yra berniukui, bet spėjo, kad tai – kriptokokų sukeltas meningitas. Martino būklė vis prastėjo: pirmiausia jis nustojo judėti, paskui nebegalėjo išlaikyti akių kontakto, galiausiai nustojo kalbėti. Medikai pasakė tėvams, kad jų sūnui – vegetacinė būklė, kad jis nebejaučia aplinkos ir greitai mirs.

Tačiau jis nemirė. 12 metų tėvai juo rūpinosi – prausė, rengė, maitino. Vieną dieną, nežinodama, kad sūnus girdi, motina Joan pasakė: „Tikiuosi, kad mirsi.“

„Suprantu, kad tai skamba baisiai, bet aš tik norėjau palengvėjimo“, – pasakojo moteris NPR 2015 m.

Martin Pistorius

Taigi sūnus girdėjo, ką sakė motina. Būdamas 14–16 metų Martinas ėmė atsigauti. „Viską suvokiau kaip normalus žmogus“, – vėliau pasakojo jis.

Jo būklė vadinama pseudokoma, ją gali sukelti insultas, smegenų trauma, injekcija ar narkotikų perdozavimas. Gydymo nuo pseudokomos nėra.

Martinas matė, girdėjo ir viską suprato, tik negalėjo pajudinti kūno. „Visi buvo taip įpratę, kad guliu be sąmonės, kad nepastebėjo, kaip ėmiau atsigauti, – pasakojo jis. – Aš suvokiau liūdną realybę, kad visą likusį gyvenimą teks šitaip nugyventi – visiškai vienam.“

Martinas pasakojo, kad ėmė keisti savo mintis, norėdamas pasveiki.

Kad ir kaip keista, įtakos turėjo neapykanta vaikiškai laidai „Barney“, kurią buvo priverstas kasdien žiūrėti priežiūros centre, kur praleisdavo didžiąją laiko dalį. Jis pradėjo keisti mąstymą, siekdamas tapti atsakingas už savo gyvenimą.

Mintys šviesėjo, o kūnas stiprėjo. Viena priežiūros centro darbuotoja pastebėjo, kad Martinas vos juda, ir suprato, kad jis gali bendrauti. Ji paragino tėvus atlikti daugiau tyrimų, tada galiausiai pripažino, kad jis yra sąmoningas. Būdamas 26 m. Martinas galėjo bendrauti, pasitelkdamas kompiuterį. Vėliau jis įstojo į koledžą, pasirinko kompiuterijos studijas ir įkūrė savo įmonę internete. 2011 m. jis išleido memuarus „Berniukas vaiduoklis“. Šiuo metu jis vedęs, turi vieną vaiką.

112
Kitas

Kartais Natalie Adler kelias dienas negali atmerkti akių

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją