Pasak Baltųjų rūmų istorijos asociacijos, Julia Gardiner gimė 1820 metų gegužę gerų manierų aukštuomenės šeimoje, kuri gyveno privačioje saloje prie pat Long Ailendo krantų. Nuo mažų dienų iš mergaitės buvo tikimasi, kad ji atliks aukštuomenės dukrai derančias pareigas ir vaidmenis: ištekės už gero vyro ir išsaugos garbingą bei padorų vardą.

Atrodė, kad įžengusi į Niujorko sceną kaip įspūdinga ir daili aukštuomenės atstovė, Julia tikrai įgyvendins tėvų troškimus. Tačiau būdama 19 metų, ji ryžosi neįsivaizduojamam žingsniui – tapo modeliu vidutinės klasės drabužių prekybos centro reklamai.

Pasak „History“, Julia reklaminėje litografijoje pasirodė įsikibusi vyresniam vyrui į parankę ir įsitvėrusi rankinę bei skėtį. Plakato apačioje buvo užrašyta: „The Rose of Long Island“ („Long Ailendo rožė“).

Pozuoti reklamai nebuvo garbingas užsiėmimas jaunai aukštuomenės merginai, ir Julios tėvai liko priblokšti. Reklama sulaukė daug dėmesio ir sukėlė daugybę apkalbų. Kad išvengtų skandalo, Julios tėvai kartu su ja ilgam laikui išvyko į Europą – taip jie tikėjosi išgelbėti jos reputaciją.

Tačiau grįžusi į Jungtines Valstijas ir įsiliejusi į Niujorko visuomenę, Julia netrukus sukėlė naują skandalą. Julia buvo linksma, daili, jauna mergina ir netrukus pradėjo garsėti kaip koketė. 1841 metų žiemą ji sulaukė kelių pasiūlymų tekėti. Sklandė kalbos, kad ji turėjo romanų su keliais garsiais jaunais vyrais.

Julia Tyler

Vienas iš tų vyrų buvo JAV prezidento sūnus Johnas Tyleris jaunesnysis. Niujorke Julia ir Johnas jaunesnysis kurį laiką flirtavo, bet netrukus ji krito į akį neseniai našliu likusiam jo tėvui. J. Tyleris vyresnysis pametė galvą dėl Julios ir kelis metus siekė jos draugijos.

Jie nemažai laiko praleido kartu ir 1843 metais jis pirmą kartą jai pasipiršo. Tačiau Julia tekėti atsisakė. Prezidentas buvo 30 metų už ją vyresnis ir jos netraukė.

Tačiau viskas pasikeitė 1844 metų vasarį, kai prezidentas Gardinerių šeimą pakvietė į pramoginį kruizą laivu „USS Princeton“ Potomako upe.

Anot Baltųjų rūmų istorijos asociacijos, laivui plaukiant pro bandymų poligoną, skirtą naujam karinio jūrų laivyno pabūklui, nugriaudėjo sprogimas, per kurį žuvo Julios tėvas ir dar šeši žmonės. Julią prislėgė tėvo netektis, maža to, ant plauko pakibo šeimos turtinė padėtis.

Vėliau ji sakys, kad prezidento parama ir buvimas šalia tuo sunkiu metu jai buvo didelė paguoda, ir pamažu jų santykiai įgavo pagreitį. Galiausiai ji sutiko už jo ištekėti ir 1844 metų liepą per slaptą ceremoniją jie susituokė. Julia iš karto tapo JAV pirmąja ponia ir įžengė į Baltuosius rūmus.

J. Tylerio antroji santuoka sukėlė skandalą. Jo naujoji žmona jau turėjo koketės reputaciją, be to, prezidentas palyginus neseniai buvo palaidojęs savo pirmąją žmoną. Apie jųdviejų santuoką buvo paskelbta tik tuomet, kai ji jau įvyko, o slaptoje ceremonijoje dalyvavo tik 12 svečių.

Tačiau Julia greitai prisitaikė prie savo naujojo vaidmens. Jai patiko pompastika ir tradicijos, susijusios su pirmosios ponios statusu, ir ji pradėjo diegti monarchiškas tendencijas.

Ji paskyrė freilinas ir pradėjo rengti ištaigingus priėmimus bei pobūvius. Per trumpą savo, kaip pirmosios ponios, laikotarpį, ji įtvirtino virtinę pagarbos ritualų, kurie išliko net jai pasitraukus, įskaitant maršą „Hail to the Chief“, kuris grojamas atvykus prezidentui.

Net ir palikus Baltuosius rūmus, Julią toliau persekiojo skandalai. Nors pagal gimimą buvo šiaurietė, ji (kartu su savo vyru) Pilietinio karo metu stojo Konfederacijos pusėn ir 1853 metais laikraštyje „The New York Times“ atkakliai gynė vergovę.

Nors po vyro mirties ji grįžo gyventi į Niujorką, sklido gandai, kad namuose ji tebelaiko Konfederacijos vėliavą. Tai kėlė Sąjungos veteranų įtūžį. Jos padėtis buvo itin trapi, kol jai pavyko pasiekti, kad našlėmis likusioms buvusių prezidentų žmonoms būtų mokama pensija.

Nepaisant skandalingos reputacijos, netrūko žmonių, kurie mėgo ir žavėjosi Julia, ir ji iki pat savo gyvenimo pabaigos išliko visuomenės dėmesio centre. Ji buvo ryški asmenybė Niujorko socialinėje scenoje ir nesidrovėjo reikšti nepopuliarios nuomonės. Nors ir buvo kontroversiška, Julia Tyler pateko į istoriją kaip viena žavingiausių Baltųjų rūmų gyventojų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją