Jo atvira istorija nepalieka abejingų ir įspėja nedaryti lemtingų klaidų, rašo kulturologia.ru.

Andy nuo vaikystės buvo paprastas vaikinas, o kai suaugo, susidomėjo medžiokle ir gyveno visavertį gyvenimą, džiugindamas savo tėvus. Kas jam nutiko 2006 metų Kalėdų išvakarėse, jis iki šiol negali paaiškinti. Jis teigė, kad tomis dienomis itin daug gėrė ir buvo apimtas prastos nuotaikos. Staiga jis paėmė į ranką ginklą, kurį laiką į jį žiūrėjo, o tada įrėmė šautuvo vamzdį į smakro apačią ir nuspaudė gaiduką. Driokstelėjo šūvis, ir Andy galvoje spėjo šmėstelėti mintis, kad jis padarė didžiulę klaidą, ir kad jo tėvams jo savižudybė bus nepakeliama.

Laimei, į pagalbą krauju plūstančiam vaikinui suskubo policija ir greitoji medicinos pagalba. Iš savo namų Rytų Vajominge jis buvo skubiai nuvežtas į ligoninę ir operuotas. Tuomet Andy buvo 21 metai. Jis išgyveno, bet prabudęs po operacijos sužinojo šiurpią žinią: jis nebeturi veido. Kulka visiškai nunešė jo apatinį žandikaulį ir nosį, be to, jam buvo likę tik du dantys.

Susitaikyti su sudarkyta išvaizda buvo sunku. Kad ir kur bebūtų, Andy lydėjo aplinkinių žvilgsniai ir nuolatiniai klausimai, kas nutiko. Andy slėpė tiesą, jog bandė nusižudyti, ir sakydavo, kad įvyko nelaimingas atsitikimas medžioklėje. Gyvenimas virto pragaru: jis nenorėdavo išeiti iš namų, negalėdavo valgyti įprasto maisto, net kvėpuoti būdavo sunku.

Andy išmoko įveikti daugybę sunkumų: valgė per šiaudelį, nešiojo nosies protezą, kuris, jo siaubui, nukrisdavo iš karto po to, kai išeidavo į šaltį, turėjo dantų implantus. Jam buvo atlikta 15 operacijų, tačiau jo išvaizda vis dar buvo atgrasi. Visiškas asocialumas stipriai slėgė Andy, ir jis kreipėsi į Mayo kliniką, kad būtų užregistruotas savanoriu veido transplantacijai.

Mayo klinikos gydytojai operacijai ruošėsi 3,5 metų. Kiekvieną šeštadienį transplantologų komanda rinkdavosi repetuoti operacijos ir praktikuotis su virtualiais bei medicinos reikmėms skirtais lavonų modeliais. Daugiausia būgštavimų kėlė klausimas, kas atsitiks su oda po transplantacijos. Paciento laukė atmetimo grėsmė, įvairios ligos (baigiant onkologinėmis), susilpnėjusi raumenų veikla. Galiausiai 2016 metų sausį gydytojų komanda paskelbė esanti pasiruošusi atlikti operaciją – liko tik surasti tinkamą donorą. Užduotis buvo sunki, nes donoras turėjo tikti pagal kraujo grupę, veido dydį, odos spalvą ir kitus parametrus.

Tačiau laukti labai ilgai nereikėjo: po penkių mėnesių Andy sulaukė skambučio iš klinikos ir buvo paprašytas ruoštis operacijai. Donoru tapo vienas 21 metų vaikinas. Jis, kaip ir Andy, pakėlė prieš save ranką ir paliko atsisveikinimo raštelį, kuriame išreiškė norą, kad jo organai po mirties būtų persodinti kitiems žmonėms. Miręs vaikinas paliko 19 metų žmoną Lilly, kuri tuo metu buvo aštuntą mėnesį nėščia. Jauna moteris kreipėsi į kliniką, kad įvykdytų paskutinę vyro valią.

Pirmoji veido persodinimo operacija Mayo klinikoje truko 56 valandas. Ties naujuoju Andy veidu dirbo 60 chirurgų, slaugytojų ir anesteziologų. Andy jie persodino donoro nosį, skruostus, burną, lūpas, žandikaulį ir net dantis. Pasibaigus operacijos maratonui, gydytojas S. Mardini pareiškė, kad įvyko tikras stebuklas.

Pats Andy save išvydo tik praėjus 3 savaitėms po operacijos, kai atslūgo tinimai ir apgijo randai. Andy tėvai (ir jis pats) buvo sužavėti, kad jis atgavo žmogišką išvaizdą ir vėl turės galimybę gyventi visavertį gyvenimą.

„Kai prarandi tai, ką visada turėjai, tuomet supranti, ką tai reiškė, – po operacijos sakė Andy. – O kai gauni antrą šansą susigrąžinti, tai, ką praradai, daugiau šito nebepamiršti“.

Vien tik turėti nosį ir burną jau yra palaima, sakė jis svetainei statnews.com. „O pati išvaizda yra tarsi premija“, – pridūrė.

Įdomu tai, kad po operacijos donoro našlė Lilly parašė Andy laišką – tokius pačius laiškus ji nusiuntė ir kitiems penkiems žmonėms, kuriems buvo persodinti jos vyro organai. Andy kartu su atsakymu nusiuntė jai savo veido nuotrauką. Lilly nuoširdžiai nustebino neapsakomas Andy panašumas į mirusį vyrą. Be to, ji pažadėjo išsaugoti šią nuotrauką, kad vėliau galėtų parodyti ją savo sūnui ir paaiškinti, kad jo tėtis šioje žemėje išgelbėjo šešis žmones!

Dabar Andy jau yra grįžęs į normalų gyvenimą. Jis dirba elektriku, aktyviai leidžia laisvalaikį ir nebebijo pasirodyti viešumoje. Be to, Andy Sandnessas, naują veidą įgavęs vyras, dabar svajoja sutikti savo gyvenimo meilę ir sukurti šeimą.

Pagalbos telefonai:
Psichologinės pagalbos tarnyba Telefono numeris Darbo laikas
Jaunimo linija Budi savanoriai konsultantai 8 800 28888 I-VII, visą parą
Vaikų linija Budi savanoriai konsultantai, profesionalai 116 111 I-VII, 11:00 - 23:00
Linija Doverija (rusų kalba paaugliams ir jaunimui) Emocinę paramą teikia: savanoriai moksleiviai 8 800 77277 II–VI, 16.00 - 20.00
Pagalbos moterims linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos profesionalai 8 800 66366 I-VII, visą parą
Vilties linija Pagalbą teikia: savanoriai ir psichikos sveikatos specialistai 116 123 I-VII, visą parą
Krizių įveikimo centras Konsultacijos teikiamos per Skype arba atvykus į Krizių įveikimo centrą (Antakalnio g. 97, Vilnius, http://www.krizesiveikimas.lt) 8 640 51555 I-V 16.00–20.00, VI 12.00–16.00
Skambučius į visas linijas apmoka SADM iš Valstybės biudžeto lėšų.
„Sidabrinė linija“ – draugystės pokalbiai, emocinė ir informacinė pagalba vyresnio amžiaus žmonėms. Budi profesionalūs konsultantai 8 80080020 www.sidabrinelinija.lt pasikalbekime@sidabrinelinija.lt I-V 8.00-22.00, VI-VII 11.00-19.00
Emocinė parama internetu
„Vaikų linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: http://www.vaikulinija.lt Atsako per 36val.
„Jaunimo linija“ Registruotis ir rašyti svetainėje: https://jaunimolinija.lt/lt/pagalba/pagalba-pokalbiais-internetu/ Pokalbiai internetu (angl.chat) Kasdien nuo 18 iki 24 val. Emocinė parama elektroniniais laiškais "Jaunimo linijoje" neteikiama
„Vilties linija“ Rašyti svetainėje: http://paklausk.kpsc.lt/contact.php arba vilties.linija@gmail.com Atsako per 3 darbo dienas
„Pagalbos moterims linija“ Rašyti el. paštu: pagalba@moteriai.lt Atsako per 3 darbo dienas
Psichologinės konsultacijos Rašyti el. paštu: psyvirtual@psyvirtual.lt.Daugiau informacijos svetainėje: http://www.psyvirtual.lt Atsako per 2 darbo dienas
Pagalba nusižudžiusių artimiesiems Rašyti el. paštu: laukiam@artimiems.lt Atsako per 2-3 darbo dienas
Krizių įveikimo centre (Antakalnio g. 97, Vilnius, www.krizesiveikimas.lt) budi psichikos sveikatos specialistai, su kuriais galite pasikonsultuoti atėję arba per Messenger ar Skype be išankstinės registracijos ir nemokamai. Į budinčius psichologus bus galima kreiptis darbo dienomis 16-20 val., šeštadieniais 12-16 val. Visa papildoma informacija – puslapyje www.krizesiveikimas.lt. Pagalba nusižudžiusių artimiesiems: savitarpio pagalbos grupė, dažniausiai užduodami klausimai, literatūra ir kita naudinga informacija puslapyje artimiems.lt Vaikų ir paauglių krizių intervencijjos skyrius. Veikia visą parą. (8-5) 275 75 64.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)