Manhatano projektas

Manhatano projektu buvo pavadintas didžiulės svarbos Jungtinėse Valstijose inicijuotas tyrimas ir atominės bombos sukūrimo programa. Oficialia jo pradžia laikomi 1942-ieji, tačiau labai panašūs, tiktai siauresnio masto tyrimai buvo pradėti vykdyti dar 4-o dešimtmečio pabaigoje. Impulsu, paskatinusiu rimtai susimąstyti apie atominio ginklo idėjos realizavimą, tapo 1939-aisiais tuometinio Jungtinių Valstijų prezidento Franklino D. Roosevelto gautas laiškas. To laiško autorius, vengrų kilmės fizikas Leo Szilardas, įspėjo apie Vokietijos puoselėjamas ambicijas ir dedamas pastangas sukurti atominį ginklą. Kadangi laišką pasirašė Albertas Einsteinas, tas tekstas į istoriją įėjo kaip Einsteino ir Szilardo laiškas.

Atominės bombos sukūrimas buvo labiausiai Manhatano projektą išgarsinęs uždavinys ir jį įgyvendinant buvo mėginamos įvairios mokslinės metodikos, o darbas vyko ne vienoje vietoje.

Nors pagrindinis dėmesys buvo nukreiptas į itin sudėtingus ginklų kūrimo ir gamybos procesus, vis dėlto klausimas, kaip radioaktyvios medžiagos paveikia žmogaus sveikatą, taip pat atsidūrė tarp prioritetinių.

Nežinomas poveikis sveikatai

Manhatano projekto darbuotojams kilo daug klausimų apie neseniai atrastus elementus, kurių poveikis sveikatai nebuvo žinomas. Tuo metu mokslininkai turėjo mažai žinių apie plutonio ar urano biocheminį poveikį, nors iš šių elementų buvo bandoma sukurti bombą.

Manhatano projekto lyderiai nusprendė – reikia kuo skubiau ištirti radiacijos poveikį darbuotojams ir 1942 m. įkūrė Sveikatos padalinį. Klausimų kėlė tiek projekto pobūdis, tiek jo dydis. Karo metais Čikagos metalurgijos laboratorijos sveikatos padalinio direktoriumi dirbęs daktaras Robertas Stone‘as 1943 m. rašė: „Dar niekada toks didelis individų skaičius nebuvo paveiktas tokiu dideliu kiekiu radiacijos.“

Suvokdamas, kad radioaktyviųjų medžiagų poveikio pavojus nežinomas, generolas Leslie‘is Grovesas 1942 m. pasamdė radiologą iš Ročesterio universiteto daktarą Staffordą Warreną vyriausiuoju medicinos specialistu Manhatano inžinerijos apygardoje. Sveikatos padalinys turėjo tris pagrindinius tikslus: rūpintis Manhatano projekto darbuotojų sveikata, saugoti visuomenę nuo bet kokios rizikos, galinčios kilti vykdant projektą, tirti radiacijos keliamą pavojų, siekiant nustatyti toleruojamas dozes ir gydymo metodus. Sveikatos padalinį padalino į keturias skyrius: Medicinos skyrių, Dozimetrijos skyrių, Biologinių tyrimų ir Karinį skyrių.

Šalies laboratorijose mokslininkai įtemptai dirbo, stengdamiesi išsiaiškinti, kokie pavojai gresia Manhatano projekto darbuotojams ir kaip juos apsaugoti. Rinko įvairius duomenis – kraujo ir šlapimo mėginius, tikrindavo sveikatą, stebėdavo instrumentų rodmenis. Čikagos, Berklio ir Ročesterio universitetuose buvo atliekami radiacijos eksperimentai su gyvūnais. Tiesa, medicinos srities ekspertai sutarė, kad šios informacijos nepakanka, norint sudaryti rekomendacijas dėl darbo su radioaktyviosiomis medžiagomis darbuotojams. Kaip rašyta 1962 m. Los Alamoso laboratorijos mokslininkų ataskaitoje, darėsi aišku, kad reikalingi eksperimentai su plutoniu, atliekami su žmonėmis.

Apie kai kuriuos neigiamus radiacijos efektus buvo žinota dar iki Manhatano projekto starto, bet apie ypatingas atsargumo priemones dar niekas garsiai nekalbėjo. Pagrindą didesniam nerimui davė keli incidentai ir kai kurių mokslininkų nuolatinis darbas su radioaktyviomis medžiagomis. Nuogąstauti buvo pradėta ir dėl to, kad nemenki kiekiai atliekant tyrimus naudojamų pavojingų medžiagų patekdavo į aplinką už laboratorijų ribų.

Vystomas naujas protokolas

1944 m. Manhatano projekto medikų komanda, vadovaujama S. Warreno, padarė išvadą, kad būtina atlikti specialistų prižiūrimą eksperimentą su žmonėmis. Ši komanda sugalvojo keliolikai asmenų suleisti polonio, plutonio ir urano ir kt. radioaktyviųjų elementų. Nuo 1945 m. balandžio iki 1947 m. liepos aštuoniolikai žmonių suleido plutonio, šešiems – urano, penkiems – polonio ir mažiausiai vienam – americio. Eksperimentus atliko Manhatano projekte dalyvavusiose ligoninėse Ročesteryje, Niujorko valstijoje, Ouk Ridže, Tenesio valstijoje, Čikagoje, Ilinojaus valstijoje ir San Fransiske, Kalifornijos valstijoje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)