Detektyvai ketino kitą dieną apklausti privačią tyrėją, tačiau jau vakare rudaplaukė seklė buvo negyva.

Shirley Kivlin gimė Ajovoje, vėliau gyveno Nevadoje, galiausiai – Pietų Kalifornijoje. Jos vaikystė ir paauglystė praėjo be nuotykių, tiesa, paauglystėje ji dirbo modeliu, vienos kompanijos reklaminiu veidu. O štai moters mirtis sukėlė daugybę klausimų, rašoma thetruecrimefiles.com.

Baigiantis ketvirtam dešimtmečiui, Shirley susipažino su penkeriais metais už ją vyresniu gabiu golfo žaidėju, buvusiu jūrų pėstininku leitenantu Robertu Kivlinu. Susituokę jie susilaukė dukters Cheryl Lee. Iš šono jų šeima atrodė tobula – paauglystėje modeliu buvusi žavi moteris, karo veteranas, tapęs golfo žaidėju, daili jų duktė. Tačiau 1950 m. viskas pasikeitė – dėl nežinomų priežasčių Shirley paliko vyrą. Birželį juos oficialiai išskyrė, dukters globą paskyrė motinai.

Vieniša motina su dukterimi išsinuomojo butą Kalver Sityje kartu su kita išsiskyrusia moterimi – Margaret Mattier. Shirley dirbo naftos kompanijoje, o papildomai dar dirbo privačia tyrėja žinomoje detektyvų agentūroje „Clyde‘as N. Duberis ir partneriai“. Neaišku, kaip jai pavyko įsidarbinti pas Duberį.

Gruodžio 3 d. C. Duberis paskambino Shirley ir paprašė atlikti užduotį Long Biče, taip pat tą dieną padirbėti su tyrėju iš Kalver Sičio Fredu Yeageriu. Ji sutiko ir 13.30 atvyko pas C. Duberį į biurą. Kaip jis vėliau pasakojo tyrėjams, Shirley atrodė puikiai nusiteikusi ir pasakė, kad išėjo iš darbo naftos kompanijoje. Paskui išėjo pas siuvėją pasiimti kailinių ir skrybėlės, tada prisijungė prie vyrų kokteiliui, po to ji su kolega išvyko vykdyti užduoties.

C. Duberio 1951 m. žydru kadilaku su nukeliamu stogu visi išvažiavo į Long Bičą, tyrėja atrodė įspūdingai – sidabrinių lapių kailiniai, pilka moteriška skrybėlaitė su raudonu kaspinu ir pilku vualiu. Pakeliui draugija stabtelėjo kavinėje, Shirley ten išgėrė alkoholinį kokteilį „Atsuktuvas“.

Kaip vėliau tyrėjams pasakojo C. Duberis, Shirley kelionės metu atrodė prislėgta, kalbėjo apie dukterį, apie iširusią santuoką ir netgi prisipažino turinti finansinių sunkumų.

Shirley Kivlin

Trijulė atvyko iki daktaro Carlyle‘o Ahrenso biuro Long Biče. C. Duberis teigė nuėjęs į biurą, o bendrakeleivius palikęs automobilyje. Jo teigimu, Shirley pasakė turinti draugę Long Biče ir norinti nuvažiuoti jos aplankyti. C. Duberis uždraudė važiuoti jo automobiliu ir išlipo.

F. Yeageris ir Shirley turėjo laukti automobilyje maždaug pusantros valandos. Per tą laiką būta netikėtumų. F. Yeageris sugalvojo nueiti iki degalinės kitoje gatvės pusėje; būdamas ten išgirdo nuvažiuojantį C. Duberio automobilį. Jo teigimu, jos nebuvo maždaug pusvalandį. Vyriškis pastebėjo, kad, lenkdamasi paimti žiebtuvėlio, ji užsigavo galvą į vairą, o tada prarado sąmonę. Tiesa, anot jo, prieš netekdama sąmonės kažką užrašė ant lapelio. F. Yeageris pamanė, kad ji paprasčiausiai padaugino alkoholio, nuėjo iki daktaro biuro, palaukė C. Duberio ir papasakojo, kas nutiko. C. Duberis teigė, kad jiems grįžus ir įsėdus į mašiną, jis paklausė Shirley, kur ji buvo išvažiavusi, bet atsakymo nesuprato.

Vėliau per koronerio apklausą C. Duberis teigė: „Fredas pasakė – ji pavargusi, tegu miega, ir pasidėjo jos galvą sau ant kelių. Mes grįžome į Los Andželą.“

F. Yeageris nežinojo, kad žavi detektyvė, kuri miegojo padėjusi galvą jam kelių, nėra praradusi sąmonės dėl didelio kiekio alkoholio ir nėra pavargusi. Shirley prasidėjo koma dėl barbitūratų perdozavimo.

Po 40 minučių grupelė grįžo į Los Andželą, F. Yeageris pasiėmė iš garažo savo automobilį ir važiavo C. Duberiui iš paskos iki Lucerne aveniu. Ten jie užnešė Shirley į jos butą ir paguldė ant sofos.
C. Duberis pasakojo: „Jos bute pamačiau, kad nepavyksta jos pažadinti. Purčiau ją, pylėme ant galvos vandens – ji nereagavo.“

Vienas iš vyriškių nubėgo nupirkti kvapiųjų druskų, o kai ir jos nesuveikė, iškvietė medikus, o po jų greitai atvažiavo ir policininkai Seymouras Cadisas ir Robertas Englanderis. Medikų pastangos nedavė vaisių – 22 val. konstatavo Shirley mirtį, likus trims savaitėms iki 24-ojo gimtadienio.

Pasklidus žiniai apie Shirley mirtį, išaiškėjo ir žinia apie jos užduotį – W. Barkinas, kuris teismuose kovojo su buvusia žmona (antrą kartą ištekėjusia), tvirtino, kad lapkričio 21 d. Shirley atėjo pas jį, pasakojo, kad jaučiasi vieniša, nes vyras dažnai būna išvykęs. Paskui pasakė, kad turi draugę Kalver Sityje, tik neturi kaip nuvažiuoti. W. Barkinas pasisiūlė ją pavežti, ji džiugiai sutiko. Draugės namuose nebuvo, tad ji pasiūlė pasivažinėti.

C. Duberis ir F. Yeageris

„Jos iniciatyva atsidūrėme motelyje Vašingtono bulvare“, – pasakojo vyriškis. Motelio kambaryje ji nusirengė iki apatinių drabužių, o W. Barkinas spėjo nusivilkti marškinius, tada į kambarį įsiveržė C. Duberis su dar dviem vyrais, jie turėjo fotoaparatą. Pasak W. Barkino, C. Duberis parodė į vieną vyrą ir pareiškė: „Jis – šios moters vyras, aš jam atstovauju. Skyrybų byloje visa tai bus paminėta.“ W. Barkinas matė, kaip paskui Shirley išvažiavo s C. Duberiu.

W. Barkino pasakojimas įnešė sensacingumo į tragišką ir paslaptingą istoriją. Laikraščiai suskubo rašyti straipsnių, kuriuose vadino Shirley masalu, ir publikuoti jos nuotraukų.

Nuotraukas laikraštyje pamatė buvęs jos vyras – golfo žaidėjas Robertas Kivlinas. Jis nedelsdamas atvyko į Kaliforniją.

Galiausiai Kalverio Sičio policijos viršininkas O. B. Olsenas surengė spaudos konferenciją žiniasklaidos atstovams, kurioje pranešė, kad tiriami Shirley darbo pas C. Duberį metodai.

Ar minėtas incidentas su W. Barkinu ir kiti panašūs atvejai galėjo būti susiję su jos mirtimi?

Prasidėjus Kalėdiniam laikotarpiui, policija svarstė tris galimus Shirley mirties scenarijus: savižudybė, žmogžudystė, nelaimingas atsitikimas. Savižudybės teorija atrodė menkai tikėtina, jau vien todėl, kad Shirley tėvas (matęsis su dukterimi, likus mėnesiui iki jos mirties) pabrėžė – duktė buvo optimistė ir gyvenime nevartojo stipresnių nei aspirinas vaistų. Buvęs sutuoktinis pridūrė – Shirley niekada nevartojo migdomųjų ir nė karto nebadė nusižudyti, kol jie gyveno santuokoje.

Žmogžudystės scenarijus atrodė labiau tikėtinas. Tyrėjai papasakojo žurnalistams padarę išvadą, kad trys žmonės (jų vardų neviešino) turėjo motyvą nužudyti jauną moterį; jie užsiminė apie pavydų meilužį arba supykusį klientą, taip pat paminėjo, kad prieš kelias dienas iki mirties Shirley pykosi su savo vaikinu dėl darbo C. Duberio agentūroje metodų.

Apklausiamas C. Duberis pateikė žmogžudystės teoriją remiančių įrodymų. Ant jo, likus dviem dienoms iki mirties Shirley pasakojo pastebėjusi, kad ją du kartus sekė apsiperkančią. Ir tai nebuvo pirmas kartas, kai jai atrodė, kad yra sekama.

Bėgos dienos, o policijai nepavyko rasti pagrindinio įtariamojo paslaptingos Shirley mirties byloje. Teisėsaugininkai desperatiškai bandė išsiaiškinti, kad veikė Shirley tą pusvalandį, kai su C. Duberio automobiliu važinėjosi po Long Bičą.

Policija sulaukė anoniminių laiškų, kuriuose pateikdavo įvairių versiją – deja, nė viena nepasitvirtino. Tik vienas žmogus – operatorius iš bilietų pardavimo kiosko Louisas Dickersonas pateikė įdomesnės informacijos. Pasak jo, apie 15 val. jis matė Shirley (tuo metu ji buvo išėjusi pasiimti iš siuvėjos kailinių). Ji paprašė jo pasmulkinti pinigų, o paskui užsuko į vaistinę šalimais jo kiosko. L. Dickersono teigimu, jam pasirodė, kad viduje jinai su kažkuo susitiko, juo labiau, kad paskui išėjo įsikibusi vyriškiui į parankę.

Žmogžudystę tiriantys detektyvai patikėjo Dickersono pasakojimu. Jam leido dalyvauti moters draugų apklausose – pristatydavo jį kaip vieną iš policininkų. Vis tik tą vakarą niekas iš Shirley draugų jos nematė, taip pat ir bičiulė iš Long Bičo – Fay Clemer sakė visą vakarą buvusi namuose, bet nesulaukusi svečių.

Tyrėjai spėliojo – gal Shirley pusvalandį praleido bare Long Biče, bet jei taip, visiškai neaišku, kuriame bare.

Gruodžio 8 d. per Shirley laidotuves detektyvai stebėjo visus, kas į jas atėjo, užsirašinėjo jų automobilių numerius ir dairėsi žmogaus, kuris galėjo būti susijęs su jos mirtimi.

Gauti skrodimo rezultatai parodė, kad Shirley mirties priežastis – apsinuodijimas barbitūratais. Vyriausiasis teismo medicinos chirurgas Frederickas Newbarras, kuris atliko skrodimą, paaiškino žurnalistams, kad moteris organizme rastas barbitūrato kiekis prilygo 5–15 vaisto tablečių, o nuo tokio kiekio žmogų per 15–30 minučių ištinka mirtis. Tokį kiekį barbitūratų (raminamųjų vaistų) galėjo išrašyti tik gydytojas. Kas tas gydytojas arba kokiu būdu buvo gauti vaistai – klausimai, į kuriuos nežinota atsakymų. Pasak F. Newbarro, nepanašu, kad vaistus jai sugirdė prievarta arba paslapčia įbėrė į gėrimą.

Įdomu tai, kad bendrakeleiviai F. Yeageris ir C. Duberis abu pasakojo, kad Shirley gėrė alkoholio, skrodimas paneigė apsinuodijimo alkoholiu tikimybę, alkoholio kiekis nebuvo toks didelis. Skrodimo duomenimis, ir trinktelėjimas į vairą nebuvo toks stiprus, kad būtų kėlęs grėsmę gyvybei.

Gruodžio 13 d. septynių prisiekusiųjų grupė mėgino nustatyti, kas sukėlė Shirley mirtį. Buvo apklausti 16 liudytojų, iš jų visų teisėsaugininkai išskyrė Shirley darbdavį C. Duberį.

Detektyvas Edwardas Maieris, kuris buvo iškviestas į Shirley namus apie 21.35 val., jos mirties vakarą, sukėlė sąmyšį, kai papasakojo, kad pokalbio, vykusio prieš dvi savaites iki Shirley mirties, metu C. Duberis jam sakė norėjęs jos atsikratyti.

Vėliau C. Duberio paprašė atpasakoti pokalbį su E. Maieriu. Jis papasakojo: „E. Maieris paklausė, ar toji daili mergina Shirley dirba pas mane. Atsakiau, kad dirba, bet turėsiu atsisakyti jos, nes ima per rimtai žiūrėti į savo darbą. Ji dirbo tik papildomai, neturėjau tiek darbo, kad įdarbinčiau ją visu etatu. O ji norėjo išeiti iš turimo darbo ir dirbti pas mane.“

Į klausimą, ar Shirley kada nors buvo jo mergina, C. Duberis griežtai atsakė, kad niekada to nebuvo. Jo nuomone, Shirley vis tik galėjo nusižudyti.

Shirley buto draugė Margaret Mattier paliudijo, kad C. Duberis lankėsi svečiuose bent 10–15 kartų. Ji, kaip ir Shirley tėvas bei buvęs vyras, teigė nemačiusi, kad Shirley vartotų kokius nors vaistus, ir nemananti, kad ji galėjo nusižudyti.

Remiantis koronerio išvadomis, barbitūratai turėjo būti išgerti tuo metu, kai Shirley buvo išvykusi su C. Duberiu ir F. Yeageriu. Tik klausimas – ar prie jų, ar per tą pusvalandį, kai viena buvo išvažiavusi su mašina? Koroneris negalėjo tiksliau atsakyti, tik nurodė, kad kartų barbitūratų skonį sunku nuslėpti, jis turėjo jaustis alkoholiniame kokteilyje.

Išklausę visus liudininkus, prisiekusieji 15 minučių svarstė, bet taip ir nepateikė atsakymo, byla liko atvira. Policija paskelbė, kad toliau tęs tyrimą.

Likus keturioms dienoms iki Kalėdų, Shirley pavardė vėl pasirodė laikraščiuose. „Los Angeles Times“ išpublikavo istoriją, kad į Kalver Sičio policiją kreipėsi 24 m. moteris ir papasakojo istoriją apie turtingą vaikų negalėjusią susilaukti porą, kuri ieškojo moters, galinčios pagimdyti jiems kūdikį. Pasak jos, pakaitinės motinos padėjo ieškoti ir C. Duberis. Rastoji moteris gavo dovanų, pagyveno poros namuose savaitę, tada persigalvojo ir išvyko.

Kalver Sičio policija pradėjo tyrimą, ar C. Duberio asistentė negalėjo būti toji pakaitine motina pasisiūliusi tapti, bet vėliau persigalvojusi moteris. C. Duberis kategoriškai neigė šiuos įtarimus.
Tarp Shirley daiktų buvo rastos kelios suplėšytos nuotraukos, kuriose ji vilki vakarinę suknelę ir su savo bosu geria kokteilius viename naktiniame klube. Neaišku, kodėl Shirley suplėšė tas nuotraukas.

Po gražuolės seklės mirtis liko daug neatsakytų klausimų. Daugelis su ta istorija susijusių žmonių jau mirę, tad jos mirties aplinkybės greičiausiai ir liks neatskleistos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (14)