– Vėžio diagnozė Jus palietė ne kartą. Prisiminkite tą ilgą kelionę su liga.

Krūties vėžio diagnozę išgirdau dar 2007 metais. Po to sekė operacija, chemoterapija, spindulinis gydymas. Liga atsitraukė ketveriems metams, vėliau sugrįžo. Ištvėriau 8 operacijas, buvo keičiama gydymo taktika, vėliau taikyta imunoterapiją dendritinėmis ląstelėmis, nuo tada esu remisijoje iki šiol.

Kito, skydliaukės vėžio diagnozę išgirdau 2015 metais, tačiau liga buvo aptikta pačioje pradžioje, tad pašalinus skydliaukę ir gavus radioaktyviojo jodo gydymą, liga pasitraukė. Sergant krūties vėžiu, padidėja tikimybė susirgt skydliaukės vėžiu ir atvirkščiai, sergant skydliaukės vėžiu, padidėja tikimybė susirgti krūties vėžiu. Dėl ko yra tokia sąsaja tarp šių vėžių, dar tiksliai nežinoma, tačiau remiantis atliktais tyrimais rizika padidėja maždaug 18 procentų.

– Per gydymosi laikotarpį teko išgirsti pačių įvairiausių patarimų iš gydytojų ir ne tik jų.

– Be abejo, teko išgirsti įvairių patarimų iš žmonių ir dar daugiau jų rasti internete. Ko tik nesiūloma sergantiems vėžiu: soda, grybai, įvairios užpiltinės, žolės... Aš niekada nieko panašaus nevartojau ir nesuprantu, kaip žmonės gali užsiimti savigyda, kai serga tokia rimta ir pavojinga liga? Internete yra daug naudingos ir reikalingos informacijos apie vėžį ir jo gydymą, bet vaistų nuo vėžio ten, deja, nėra. Tačiau žmonės, prisiskaitę melagingos informacijos, eksperimentuoja su savimi, vartoja visokius užpilus, papildus, o vėliau, kai liga neišvengiamai progresuoja, suverčia kaltę medikams ir tradiciniams vėžio gydymo būdams. Retorinis klausimas: kodėl jokiais tyrimais nepatvirtintas preparatas iš interneto, užsakytas iš kitų šalių per elektronines parduotuves padėti nuo vėžio gali, o pakenkti ir paskatinti vėžio plitimą – jokiais būdais ne? Blogiausia, kad žmonės tai daro nepasitarę ir nepranešę savo gydytojams, dėl ko medikai paskui desperatiškai ieško ligos progresavimo priežasties, o ligonis tyli ir neprisipažįsta, kad yra kažką papildomai vartojęs. Nepastebėjau tokio žmonių elgesio kitose medicinos srityse, niekas juk nesitvarko dantų ar neoperuojasi pagal internetinius patarimus, bet kai tik vėžys – iškart apipina mitais. Labai daug yra pelnomasi iš žmonių nevilties. Kai žmogus suserga vėžiu, iš baimės ir pasimetimo jis dažnai papuola į nesąžiningų prekeivių ir pasipelnytojų pinkles, kur visokiais būdais yra mulkinamas ir traukiami jo pinigai. Žmonės labai nori kažką papildomai veikti, kad išsigelbėti, bet dažniausiai vietoje to, kad daugiau skaityti ir domėtis savo liga ar naudotis patvirtintomis gydytojų ir laiko rekomendacijomis, jie paprasčiausiai užgooglina „stebuklingas vaistas nuo vėžio“ (nejuokauju, taip galima rasti aspiriną, kanapes ir pan.) ir puola pirkti, ką randa skelbimuose.

– Daug naudingos ir akis atveriančios informacijos galima rasti ir Jūsų įkurtoje feisbuko grupėje „ DIAGNOZĖ VĖŽYS – pasikalbėkim“. Kas paskatino įkurti šią, dabar jau 4600 narių turinčią grupę?

Ieškodama papildomos informacijos apie savo ligą, pakliuvau į tokias feisbuko grupes, kaip ką tik aptarėme. Ten buvo reklamuojami įvairūs papildai, užpilai, aliejai ir kt. priemonės vėžio gydymui, neturinčios nieko bendro su mokslu ir medicina. Pamačiau, kokiais mastais viskas vyksta, pirmiausia labai nustebino, kad patarimus, kaip reikia gydytis nuo vėžio, dalina jokio medicininio išsilavinimo neturintys žmonės, tuo pačiu jie pardavinėja papildus ir užpilus ir yra nebaudžiami, nors taip yra žalojama žmonių sveikata. Labai pasigedau teisingos informacijos ir neradau nei vienos grupės, skirtos tradiciniams vėžio gydymo būdams ir mokslo pažangai šioje srityje viešinti ir populiarinti. Natūralu, juk paviešinus straipsnį apie naujus mokslinius tyrimus sau pinigų neužsidirbsi.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)