1969 metų lapkričio 28 dieną Betsy Aardsma nuėjo į Pattee biblioteką Pensilvanijos valstijos universiteto teritorijoje. Ji buvo anglų kalbos absolventė, dirbusi su vienu projektu, rašo svetainė historicmysteries.com. Iš pradžių B. Aardsma pasikalbėjo su vienu profesoriumi jo biure bibliotekos pastato viduje. Tuomet tarp 16 val. 45 min ir 16 val. 55 min ji nuėjo į 51-ąją eilę. Ši zona buvo bibliotekos rūsyje, joje rikiavosi siauri knygų stelažai. Vienas liudininkas, buvęs toje pačioje zonoje, vėliau pasakojo girdėjęs, kaip vienoje iš eilių kalbėjosi du žmonės – vyras ir moteris. Jis teigė, kad balsai nebuvo pakelti, ir jam nepasirodė, kad tarp jų būtų vykęs koks nors konfliktas. Liudininkas pasakojo, kad netrukus jis išgirdo krintančių knygų garsą ir kaip kažkas atsitrenkė į vieną iš knygų lentynų.

Betsy Aardsma byla

Kas nutiko Betsy Aardsma?

Kažkuriuo metu prieš 17 val. iš bibliotekos išėjo vienas vyras, budinčiai darbuotojai pasakęs: „Tegu kažkas geriau padeda tai merginai“. Budinčioji nenutuokė, ką tai reiškia, todėl pasiliko savo poste. Netrukus kiti studentai aptiko ant grindų gulinčią Betsy. Iš pradžių atrodė, kad ji tiesiog nualpo ar kad ją ištiko kažkoks priepuolis. Keli studentai pamėgino ją gaivinti. Vienas iš jų net pradėjo daryti dirbtinį kvėpavimą burna į burną. Tačiau niekas neįtarė, kad Betsy galėjo tapti smurto auka. Vėliau kai kurie liudininkai tikino, kad iš bibliotekos išėjo du vyrai, o ne vienas.

Betsy Aardsma byla

Betsy buvo nugabenta į ligoninę universiteto komplekse – Ritenouro sveikatos centrą. Vienas gydytojas pamatė durtinę žaizdą, persmeigusią jos kairiąją krūtį. Aštrus daiktas pažeidė dešinį širdies skilvelį, bet ant Betsy kūno buvo labai mažai kraujo. Maža to, Betsy vilkėjo raudona suknele, kuri paslėpė kraujo dėmes. Veikiausiai tai buvo priežastis, kodėl ją radę studentai nesuprato, kad Betsy buvo nužudyta. Ant rankų nebuvo jokių gynimosi ženklų, ir tai privertė policiją manyti, kad Betsy buvo užpulta iš užnugario.

Kai policija nuvyko į nusikaltimo vietą, prižiūrėtojas jau buvo kruopščiai išvalęs bibliotekos grindis ir sutvarkęs lentynas. Deja, tai sunaikino bet kokius potencialius įkalčius.

Betsy Aardsma byla

Po šio nusikaltimo policija apklausė tūkstančius vyrų. B. Aardsma žudiko paieškos apėmė visą universiteto kompleksą ir aplinkinį rajoną. Budėtoja padėjo vienam dailininkui sukurti vyro, su kuriuo ji trumpai šnektelėjo, atvaizdą. Tačiau tai nepadėjo nustatyti jokių įtariamųjų.

Atsinaujinęs susidomėjimas B. Aardsma žmogžudyste

Betsy Aardsma byla

Ši byla taip ir liko tyliai gulėti iki pat interneto amžiaus, kai vienas seklys mėgėjas sukūrė interneto svetainę, pavadinimu „Kas nužudė Betsy Aadsma? Atveriant garsiausią Pensilvanijos universiteto neišspręstą bylą“ (Who Killed Betsy Aardsma? Uncovering Penn State University’s Most Notorious Unsolved Crime). Šioje svetainėje (ji daugiau neegzistuoja – aut. past.) buvo sukeltos oficialios ataskaitos, šiuolaikiniai ir buvę straipsniai šia tema, nusikaltimo vietos nuotraukų galerija ir galimų įtariamųjų atvaizdai.

Be to, atėjus XXI amžiui, apie Betsy Aardma nužudymą ir jo tyrimą buvo išleistos dvi knygos. Abiejose knygose pagrindiniu įtariamuoju laikomas tas pats asmuo. Tiek Dereko Sherwoodo „Who Killed Betsy?: Uncovering Penn State University’s Most Notorious Unsolved Crime“ („Kas nužudė Betsy Aadsma? Atveriant garsiausią Pensilvanijos universiteto neišspręstą bylą“), tiek Davido Dekoko „Murder in the Stacks: Penn State, Betsy Aardsma, and the Killer Who Got Away“ („Nužudymas tarp knygų stelažų: Pensilvanijos valstija, Betsy Aardsma ir žudikas, kuris paspruko“) žudiku įvardija geologijos studentą Ricką Haefnerį.

Įtariamasis Rickas Haefneris

R. Haefneris buvo vienas iš vyrų, kuriuos policija apklausė ir atmetė iš karto po nusikaltimo. Vėlesniais metais vienintelė žinoma R. Haefnerio nusikalstama veikla buvo nepilnamečių berniukų tvirkinimas. Tačiau savo pobūdžiu ji labai skyrėsi nuo visiškai suaugusios moters nužudymo, ir keli teoretikai iki šiol įsitikinę, kad R. Haefneris nėra su juo susijęs. Bet kokiu atveju R. Haefneris jau yra miręs – šį pasaulį jis paliko dar 2002 metais. Daugiau galimų įtariamųjų policija taip ir nenustatė. Tiesa, kai kurie mėgėjiški tyrimai galimu kaltininku dar buvo įvardiję Tedą Bundy.

Betsy Aardsma byla iki šiol yra neišspręsta ir, prabėgus daugiau nei 50 metų, yra įšaldyta. Tačiau oficialiai tyrimas tebevyksta, ir pareigūnai vis dar laukia mažai tikėtino stebuklo, kad vieną dieną jiems pavyks išaiškinti liūdniausiai pagarsėjusią Pensilvanijos universiteto žmogžudystę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)