Nekyla abejonių, kad būtent čia smurtinėmis aplinkybėmis mirė šeši žmonės. Dar pora lig šiolei laikomi dingusiais, nors spėjama, kad jie taip pat buvo nužudyti.

Colonial Parkway kelias kerta įprastai ramią ir ypač vaizdingą JAV teritoriją, tačiau kaip tik joje įvykdytos žmogžudystės tapo viena didžiausių serijinio žudiko užmintų mįslių. Tas, kas vykdė brutalias skerdynes, šiandieną vaikštinėja laisvėje, rašoma portale historicmysteries.com.

Paslaptingasis kelias

Colonial Parkway kelias

Colonial Parkway (liet. – kolonijų alėja) – tai 35 kilometrų ilgio kelias, jungiantis tris Istoriniu trikampiu vadinamos teritorijos Virdžinijoje taškus – Džeimstauną, Viljamsbergą ir Jorktauną.
Žygeiviai ir mėgėjai pakeliauti šią vietą vertina dėl įspūdingų vaizdų ir istorinių paminklų. Tikra tiesa, kad dieną pro automobilio langus regimas kraštovaizdis sukelia begalę stiprių ir teigiamų emocijų. Vis dėlto naktį tas pats maršrutas gali ir bauginti.

Ilgiausias kelio atkarpas gaubia aklina tamsa (kadangi pakelėje nėra žibintų), todėl šių vietų nepažįstančius vairuotojus gali nesunkiai užvaldyti baimė. Nepaisant kraupti verčiančios tamsos ir nuošalumo, kartais čia įsidrąsina sustoti jauni įsimylėjėliai.

Pirmosios aukos: Rebecca Dowski ir Cathy Thomas

Rebecca Dowski ir Cathy Thomas

1986 m. spalio 12 d. ant upės kranto netoli „Cheatham Annex“ apžvalgos punkto Viljamsberge, Virdžinijoje, buvo pastebėtas baltos spalvos „Honda Civic“ automobilis. Jis buvo nusukęs nuo neasfaltuoto tako ir įvažiavęs į tankius krūmus. Dar bent puspenkto metro ir transporto priemonė būtų nugarmėjusi į Jorko upės vandenis. Automobilį pastebėjęs bėgikas pamanė, kad taip nuvairuoti galėjo koks nors svaigalų padauginęs vairuotojas.

Bėgikas iškvietė policiją. Netruko paaiškėti, kad atvejis su girtumu neturi nieko bendro: automobilyje buvo rasti mirusių žmonių kūnai – 21-ų Rebeccos Dowski ir 27-erių Cathleen (Cathy) Thomas. Šios dvi Virdžinijoje gyvenusios amerikietės prieš trejetą dienų buvo paskelbtos dingusiomis.

C. Thomas, JAV Karinės jūrų akademijos absolventę, ir R. Dowski, Viljamo ir Merės universiteto studentę, siejo romantiški santykiai. C. Thomas kūnas buvo paguldytas bagažinėje, o R. Dowski – ant užpakalinės sėdynės. Transporto priemonėje buvo visiškai nedaug kraujo, o šitai galėjo reikšti, kad žmogžudystė buvo įvykdyta kitoje vietoje.

Kaip paaiškėjo po autopsijos, R. Dowski ir C. Thomas buvo smaugiamos bei supančiotos virve. Abiem buvo perrėžtos gerklės. Sprendžiant iš tam tikrų ženklų, žudikas mėgino sudeginti automobilį kartu su kūnais apipylęs benzinu, bet šito padaryti nepavyko.

Netrukus buvo konstatuotas dvigubos žmogžudystės faktas, tačiau dėl seksualinės prievartos įrodymų nebuvimo, taip pat todėl, kad iš aukų nebuvo nieko pavogta, teisėsaugininkai negali apsispręsti dėl motyvo.

Antrosios aukos: Davidas Knoblingas ir Robin Edwards

Davidas Knoblingas ir Robin Edwards

Praėjus vos 11 mėnesių, Colonial Parkway žudikas vėl davė apie save žinoti.

1987 m. rugsėjo 21 d. patruliuojantis policininkas pastebėjo ant Džeimso upės kranto stovinčią transporto priemonę. Ta konkreti Virdžinijos vieta garsėjo kaip įsimylėjėlių takas, todėl pamatyti šalikėlėje stovintį automobilį čia buvo galima gana dažnai.

Visgi policininko pastebėtas juodos spalvos „Ford Ranger“ automobilis iš pat pradžių sukėlė įtarimų: abejos jo durys buvo atidarytos, langas vairuotojo pusėje iš dalies nuleistas, variklis veikė, radijas – taip pat, o langų valytuvai nepaliaudami judėjo. Ant prietaisų skydelio gulėjo piniginė. Automobilyje nebuvo nieko, išskyrus krūvą tvarkingai sulankstytų rūbų, tarp kurių buvo ir vyriški bei moteriški apatiniai. Pavyko nustatyti, kad automobilis priklausė prekeiviui iš Virdžinijos Davidui Knoblingui.

Tiktai praėjus dviem dienoms, rugsėjo 23-iąją, pro šalį bėgęs žmogus ant Džeimso upės kranto pastebėjo daiktą, kurį iš pradžių palaikė drabužių ryšuliu. Tiktai priėjęs arčiau bėgikas suprato, kad tai ne ryšulys, o potvynio vandens į krantą išplautas merginos kūnas.

Atvykusi policija išsiaiškino, kad mirusioji – 14-os metų Robin Edwards. Maždaug už 30 metrų policija surado ir dvidešimtmečio Davido Knoblingo lavoną. Jis taip pat buvo atplukdytas upės.

R. Edwards galvoje žiojėjo kulkos palikta skylė: atrodė, tarsi būtų šauta vykdant egzekuciją. Panašaus likimo sulaukė ir D. Knoblingas, tik kulkų paliktos žaizdos bjaurojo ir jo pečius. Abi aukos buvo beveik išrengtos: R. Edwards džinsai prasegti, o liemenėlė – apsukta aplink kaklą.

Nepaisant to, kad R. Edwards buvo nepilnametė, o D. Knoblingas turėjo kūdikio besilaukiančią draugę, dviejų žmonių santykiai, kaip spėjama, buvo intymaus pobūdžio.

Kadangi incidento aplinkybės labai priminė beveik prieš metus įvykdytos dvigubos žmogžudystės kontekstą, policija susiejo šiuos du nusikaltimus. Visgi dėl įkalčių, įrodymų ir informacijos stokos, tyrimas pateko į aklavietę.

Dingę studentai Richardas Callas ir Cassandra Hailey

Richardas Callas ir Cassandra Hailey

Maždaug po septynių mėnesių, 1988 m. balandžio 10 d., buvo pranešta apie dviejų Christopherio Newporto universiteto studentų dingimą. Tą dieną, kai 20-ies metų Richardas Callas ir 18-os Cassandra Hailey išsirengė į pirmąjį savo pasimatymą, nė vienas negrįžo namo.

Jau kitą dieną netoli apžvalgos aikštelės prie Jorko upės buvo rasta R. Callui priklausiusi 1982-ųjų laidos raudona „Toyota Celica“. Vietą, kurioje stovėjo automobilis, buvo galima pasiekti važiuojant Colonial Parkway keliu. Durelės vairuotojo pusėje buvo atlapotos. Salone gulėjo R. Callo ir C. Hailey piniginės. Deja, studentų automobilyje nebuvo.

Pirmiausia tyrėjai rado dvi krūvas drabužių ir keletą asmeninių daiktų. Vėliau policija patvirtino, kad rasti drabužiai – kaip tik tie, kuriais savo dingimo vakarą vilkėjo R. Callas ir C. Hailey.

Tarnybiniai šunys uosdami pėdsakus atvedė policiją iki Jorko upės kranto, tačiau studentų kūnų nepavyko rasti iki šiol, todėl ir šiandien jie laikomi dingusiais. Remiantis labiausiai tikėtina versija, jaunuolių kūnus veikiausiai nuplukdė upė. Minėtina, kad nuomonei, jog R. Callo ir C. Hailey dingimas yra susijęs su Colonial Parkway žudiko siautimu, pritaria ne visi tyrėjai.

Ketvirtoji pora: Annamarie Phelps ir Danielis Laueris

Annamarie Phelps ir Danielis Laueris

1989 m. rugsėjo 5 d. dingusiais buvo pripažinti dar du jauni Virdžinijos gyventojai – 21-ų Danielis Laueris ir jo brolio mergina aštuoniolikmetė Annamaria Phelps. Dingimą pareigūnai kaipmat susiejo su ankstesnėmis žmogžudystėmis, ypač todėl, kad A. Phelps ir D. Laueris atitiko Colonial Parkway žudiko aukų profilį.

Po 24 valandų kelių eismo policija aptiko D. Lauerio „Chevy Nova“. Automobilis buvo paliktas šalia Niu Kento įrengtoje stovėjimo aikštelėje. Keista pasirodė tai, kad transporto priemonė buvo apgręžta kelionės tikslui – Virdžinija Bičui – priešinga kryptimi. Durys tiek vairuotojo, tiek ir keleivio pusėje buvo neužrakintos, o raktelis – įkištas į spynelę.

Dar didesnę nuostabą sukėlė purvas ir žolės žymės automobilio apačioje, nes tai galėjo reikšti, kad buvo važiuota mišku. Tyrėjams tai pasirodė įtartina, kadangi D. Laueris negalėjo turėti jokių priežasčių išsukti iš kelio ir važiuoti pievomis. Labiausiai tikėtinas atrodė spėjimas, kad kažkas kitas, o ne jis, vairavo automobilį.

Net šešias savaites nepavyko rasti A. Phelps ir D. Lauerio kūnų. Tik 1989 m. spalio 19 d. du medžiotojai aptiko jų skeletų liekanas netoli 64 magistralės tarp Ričmondo ir Viljamsbergo, maždaug per 3 kilometrus nuo aikštelės, kurioje buvo paliktas D. Lauerio automobilis.

Kadangi palaikai buvo ganėtinai suirę, medicinos ekspertizės keliu nepavyko nustatyti jaunuolių mirties priežasties. Vis dėlto nekilo abejonių, kad A. Phelps patyrė dūrių į pilvą. Gali būti, kad nuo jų moteris ir mirė. Policija mano, kad panašiai buvo nužudytas ir D. Laueris. Tai buvo pirmas kartas, kai ant menamo Colonial Parkway žudiko aukų kūnų buvo identifikuotos durtinės žaizdos.

Nepatvirtintos aukos: Lollie Winans ir Julianne Williams

Lollie Winans ir Julianne Williams

Linkstama manyti, kad paskutinėmis Colonial Parkway žudiko aukomis tapo dvi po kelių metų nužudytos moterys.

Lollie Winans ir Julianne Williams iš Virdžinijos dingo 1996-ųjų gegužės pabaigoje. Jų dingimas buvo konstatuotas praėjus net septyneriems metams po lig tol paskutinės žinomos Colonial Parkway žmogžudystės. Moterys iškylavo Šenandoa nacionaliniame parke. Jos buvo išsiruošusios į žygį. Gegužės 24 d. L. Winans ir J. Williams paskutinį kartą buvo matytos gyvos. Su jomis susitikęs asmuo – parko prižiūrėtojas.

Birželio 1 d. kitas parko prižiūrėtojas rado L. Winans ir J. Williams kūnus. Abiejų gerklės buvo perpjautos. Pjūviai buvo tokie gilūs, kad nedaug trūko iki galvų nupjovimo. Moterys buvo išrengtos, užkimštomis burnomis ir supančiotos lipnia juosta. L. Winans negyva gulėjo palapinėje, o J. Williams kūną parko prižiūrėtojas rado už maždaug 9 metrų, prie netoliese buvusio pylimo.

Piktadariai, tykantys kelyje

2010-ųjų vasarą aukų artimieji nusamdė privatų detektyvą Steveną Spingolą. Jam buvo pavesta labiau pasigilinti į Colonial Parkway nusikaltimus. Anksčiau Milvokio žmogžudysčių skyriuje dirbęs detektyvas garsėjo kaip sudėtingas nužudymo bylas gebantis išaiškinti pareigūnas. Pasitraukęs iš tarnybos jis pasinėrė į tiriamąją žurnalistiką.

S. Spingola pateikė keletą netikėtų ir dėmesio vertų išvadų. Pačia svarbiausia laikytinas atradimas, kad Colonial Parkway žmogžudystės – ne vieno asmens rankų darbas. Tarkim, pirmąją dvigubą žmogžudystę, kurios aukomis tapo Cathleen Thomas ir Rebecca Dowski, jis buvo linkęs laikyti nusikaltimu dėl neapykantos, įvykdytu prieš lesbiečių partnerystę nusiteikusio asmens.

S. Spingola taip pat konstatavo, kad D. Knoblingo ir R. Edwards bei D. Lauerio ir A. Phelps žmogžudystės galėjo būti nesėkmingo bandymo apiplėšti padariniai. Detektyvas buvo įsitikinęs, kad tas, kuris nužudė C. Thomas ir R. Dowski, buvo ir L. Winans bei J. Williams žmogžudysčių kaltininkas.

Su S. Spingolos įžvalgomis galima susipažinti skaitant jo parašytą knygelę „Predators on the Parkway“ (pažodžiui – plėšrūnai alėjoje).

Colonial Parkway kelias

A. Phelps raštelis

Dėl įkalčių trūkumo bemaž du dešimtmečius nuo 1990-ųjų žmogžudysčių tyrimas nepajudėjo iš vietos. Vis dėlto 2010-aisiais atsitiko tai, kas privertė tyrėjus atgauti prarastą viltį.

Vienos iš nužudytųjų – A. Phelps – kambaryje jos artimieji rado aukos ranka likus kelioms dienoms iki nužudymo parašytą raštelį. 1989-aisiais datuojamas užrašas iš pradžių buvo palaikytas nereikšmingu. Sprendžiant iš raštelio turinio, A. Phelps planavo su kažkuo susitikti aikštelėje šalia I-64 magistralės.

Iš raštelio tapo aišku, kurią dieną ir valandą turėjo įvykti susitikimas, taip pat tai, kad asmuo, su kuriuo A. Phelps ketino pasimatyti, turėjo atvažiuoti mėlynu furgonu. Nevalia pamiršti, kad A. Phelps ir D. Lauerio kūnus medžiotojai rado maždaug už pusantro kilometro nuo raštelyje paminėtos vietos.

Įtariamieji

Dėl painios Colonial Parkway žmogžudysčių specifikos policijai sunkiai sekėsi sumodeliuoti potencialaus žudiko profilį, pagal kurį būtų galima susiaurinti įtariamųjų paieškas.

Žudymo būdai buvo įvairūs – smaugimas, pistoleto švis ir subadymas peiliu. Jokie ženklai nerodė, kad nusikaltėlio tikslas – seksualinė prievarta arba apiplėšimas. Gali būti, kad menamas žudikas nuvairuodavo aukų automobilius nuo nužudymo vietų. Turint omeny, kiek vietovių siejo Colonial Parkway kelias, nustatyti nusikaltėlio buvimo vietą buvo beveik neįmanoma.

Vienintelis besikartojantis motyvas buvo tas, kad visos aukos laiką leido poromis, be to, tame pačiame 48 kilometrų ilgio kelio ruože.

Kad ir kaip būtų, keletą įtariamųjų Colonial Parkway žmogžudysčių bylose įvardyti pavyko.

Darrellas Rice‘as

1997-aisiais policija pateikė kaltinimus L. Winans ir J. Williams nužudymu įtariamam Darrellui Rice‘ui.

Šio 29-erių metų asmens praeitis buvo ganėtinai audringa. Policijos akiratin jisai pateko po to, kai, pagrobęs Virdžinijoje gyvenusią moterį, pamėgino surengti mirtimi turėjusį baigtis eismo įvykį. D. Rice‘o automobilyje policija surado priemones rankoms ir kojoms supančioti. Tokios pat priemonės buvo rastos ir prieš metus įvykdytų L. Winans ir J. Williams žmogžudysčių vietoje.

D. Rice‘o praeitis ir atvirai demonstruojamas intensyvus domėjimasis pornografija pavertė jį kone idealiu pretendentu ne tik į L. Winans ir J. Williams žudiko, bet ir į kitų Colonial Parkway žmogžudysčių vykdytojo vaidmenį. Įtarimus sustiprino ir tai, kad tą 1996-ųjų savaitę, kai L. Winans ir J. Williams susiruošė paiškylauti, D. Rice‘as lankėsi Šenandoa nacionaliniame parke.

Nors teturėjo vien menkai tepagrįstus įrodymus, 2002-aisias (tada, kai D. Rice‘as ir taip atlikinėjo kalėjimo bausmę, skirtą dėl bandymo pagrobti ir nužudyti) policija apkaltino šį asmenį L. Winans ir J. Williams nužudymu. Vis dėlto joks fizinis įrodymas, rastas ant L. Winans arba J. Williams kūno, neatitiko D. Rice‘o duomenų.

Taigi, 2004-aisiais D. Rice‘ui mestą kaltinimą dėl nužudymo teko anuliuoti. Kad jo negalima įtarti dėl Colonial Parkway žmogžudysčių, patvirtino ir FTB.

Fredas Atwellas

Fredas Atwellas

2009-aisiais visuomenę pasiekė informacija, kad FTB įtariamuoju čia suminėtų žmogžudysčių bylose laiko buvusį šerifo pavaduotoją Fredą Atwellą.

Viskas prasidėjo nuo to, kad F. Atwellas, ėjęs Glosterio policijos departamento šerifo pavaduotojo pareigas tuo metu, kai buvo įvykdytos Colonial Parkway žmogžudystės, pasipiktino aplaidžiu FTB požiūriu į bylų nagrinėjimą. Buvo nurodyta, kad FTB fotografas keletą žmogžudysčių vietų nuotraukų, kaip mokomąją medžiagą, perdavė vienai apsaugos firmai. F. Atwellas pakėlė tikrą vėją dėl tokio šiurkštaus pažeidimo.

Kai D. Atwello iniciatyva tas įvykis pasiekė žiniasklaidą, FTB su dviguba energija ėmėsi žmogžudysčių tyrimo ir gana greitai išsiaiškino, kad būtent D. Atwellą yra pagrindo įtarti. Nors būdamas šerifo pavaduotoju D. Atwellas netyrė žmogžudysčių, visgi tie atvejai jį domino. Aikštėn iškilo ir keletas nešvarių darbelių iš D. Atwello praeities.

Prieš tapdamas šerifo pavaduotoju 1981-aisiais, D. Atwellas buvo suimtas už įsilaužimus į kelis Glosterio apygardoje esančius privačios nuosavybės objektus. Pavyko nustatyti, kad šis asmuo tikrai buvo sėdėjęs už grotų. Netrukus po to, kai buvo įvardytas kaip įtariamasis 2010-aisiais, D. Atwellas pabandė apiplėšti moterį Virdžinijos Roanoko apygardoje, apsimetęs benamiu, kuriam žūtbūt reikia šiek tiek pinigų.

2011-aisias D. Atwellas apgavo kelis žmogžudysčių aukų artimuosius, surinkusius tam tikrą sumą pinigų, kurią ketino skirti privačiam tyrimui. D. Atwellas pasinaudodamas tais pinigais surengė fiktyvią pagalbos artimiesiems akciją. Netrukus jis buvo pripažintas kaltu dėl pinigų išviliojimo apgaulės būdu.

2018-aisiais D. Atwellas kalėjime mirė. Jo sąsajos su Colonial Parkway žmogžudystėmis taip ir liko paslaptimi.

Rogo policininkas, karys ir CŽA agentas

Remiantis viena iš versijų, pasiūlytų vykdant tyrimą, žudikas galėjo būti (arba galėjo apsimesti) policijos pareigūnu.

Turint omenyje, kad kelių aukoms priklausiusių transporto priemonių langai buvo iš dalies nuleisti, buvo galima įtarti, kad nužudytieji galėjo būti sustabdyti neva patikrą vykdžiusio pareigūno. Tokius įtarimus sustiprino ir ant prietaisų skydelių gulėjusios piniginės.

Dar vienos nuostabą keliančios versijos autoriai teigia, kad Colonial Parkway žudikas galėjo būti JAV pajėgose tarnavęs karys. Pagrindo tokioms spėlionėms davusios aplinkybės – kelios netoli Colonial Parkway kelio veikiančios karinės bazės.

Taip pat buvo manančių, kad žudikas galėjo būti CŽA pareigūnas, mat kelios nužudymo vietos buvo netoli „Camp Peary“ – pradedančiųjų CŽA agentų treniruočių stovyklos. Visgi spėlionės taip ir liko nepatvirtintos.

Kitos tikėtinos aukos

Colonial Parkway žmogžudystės

Kai kurie prie bylų nagrinėjimo prisidėję pareigūnai įtaria, kad pirmosiomis serijinio žudiko aukomis galėjo būti 21-ų Michaelas Margaretas ir 18-os Donna Hall. 1984 m. rugpjūčio 21 d. į pensiją išėjęs odontologas įvardytų asmenų kūnus rado netoli jaunuoliui priklausiusio džipo, šalia „Kings Crossing“ gyvenamojo komplekso esančioje miškingoje Ričmondo (Virdžinija) vietovėje. M. Margareto ir D. Hall kūnai buvo subadyti, o jų gerklės perrėžtos. Akivaizdaus nužudymo motyvo įžvelgti nepavyko.

Brianą Craigą Pettingerį paskutinį kartą žmonės matė Hamptono šokių klube. Jo palaikai buvo rasti 1987-ųjų vasarį Safolke (Virdžinija), prie Džeimso upės plytinčiose pelkėse.

Aštuoniolikametė Laurie Ann Powell dingo 1988 m. kovo 8 d., kai 614-uoju numeriu pažymėtu keliu pasuko link Glosterio apygardą kertančio 17-ojo kelio. 1988 m. balandžio 2 d. kažkas pastebėjo Džeimso upe plukdomą jos kūną. Ant merginos nugaros buvo nustatytos kelios durtinės žaizdos.

Neįminta mįslė

Colonial Parkway žmogžudystės

Nepaisant šiokio tokio aiškumo, atsiradusio Colonial Parkway žmogžudysčių bylų nagrinėjime maždaug 2010-aisiais, jokio apčiuopiamo proveržio taip ir neįvyko. Pasak pareigūnų, per pastaruosius tris dešimtmečius policija įvardijo apie 130 įtariamųjų ir daugeliui pateikti kaltinimai lig šiolei neatmesti.

2009-ųjų gruodį specialusis FTB agentas Alexas J. Turneris informavo, kad nusikaltimų vietose aptikti pirštų atspaudai ir pėdsakai bus ištirti naudojant pažangiausią teismo medicinos laboratorijoms skirtą testavimo įrangą. Konkrečios tyrimų datos A. J. Turneris nenurodė: jis tepasakė, kad darbą norima pradėti kuo greičiau.

Vienas iš bylas tyrusių pareigūnų konstatavo, kad žudymai liovėsi ir taip nutiko dėl dviejų galimų priežasčių.

„Žudikas (o gal keli) arba miręs, arba sėdi kalėjime, – nurodė jis. – Šiaip sau tokie žmonės nesustoja.“

2018-aisiais paaiškėjo, kad vienoje iš trijų nusikaltimo vietų rasti įrodymai tiriami siekiant nustatyti DNR. Deja, per porą paskesnių metų ko nors naujo šia tema išgirsti neteko. Žiaurių, be to, atrodytų, beprasmių žmogžudysčių kaltininkas (jeigu kalbėti tenka apie vieną asmenį) lig šiolei neįvardytas. Absoliučiai neaišku, kada aukų artimiesiems bus atsakyta į taip rūpimą klausimą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (83)