Cirkas „Sparks World Famous Shows“

Keliaujančią cirko trupę „Sparks World Famous Shows“ sudarė 15 vagonėlių. Jai priklausė klounai, akrobatai ir laukiniai gyvūnai. Didžioji Mary buvo visos trupės žvaigždė. Cirko savininkas Charlie Sparksas tikino, kad jų dramblė buvo trimis coliais (7,5 cm) aukštesnė už kitą garsų anų laikų dramblį, vardu Jumbo. Ch. Sparksas netgi tvirtino, kad Mary buvo „didžiausias anų laikų sausumos gyvūnas Žemėje“.

Dramblė Mary pražudo W. Eldridge`ą

1916 metų vasarą „Sparks World Famous Shows“ atvyko į nedidelį Tenesio valstijos Kingsporto miestą. Minia žmonių suplūdo pažiūrėti, kaip Didžioji Mary vadovaus cirko paradui miesto gatvėmis.

Mary buvo gana draugiškas ir ramus cirko dramblys, tačiau tą kartą gyvūno dėmesį netikėtai patraukė arbūzo žievė, numesta pakelėje. Mary nukrypo į šoną, kad pasigardžiuotų sultinga žieve.

Ant dramblės nugaros jojo prižiūrėtojas, turėjęs sugrąžinti Mary atgal į paradą. Jis rankoje laikė didžiulį metalinį strypą su kabliu, kuriuo pabaksnojo gyvūnui už ausies.

Dramblė Mary

Prižiūrėtojas Walteris Eldridge`as, dėl raudonų plaukų pramintas Redu, buvo ne kas kita, kaip laikinai cirke įsidarbinęs klajūnas, neturėjęs jokios patirties su drambliais. Prižiūrėti Mary „Sparks World Famous Shows“ cirke jam buvo patikėta vos prieš vieną dieną. Prieš tai Sent Polo mieste jis dirbo viešbučio „Riverside Hotel“ pasiuntiniu.

Mary, kaip ir bet kuriam kitam gyvūnui, su kuriuo blogai elgiamasi, trūko kantrybė, kai prižiūrėtojas dūrė jai kabliu į raumenis. Sekantis Mary judesys nulėmė jos likimą. Penkias tonas sveriantis gyvūnas savo straubliu sugriebė W. Eldridge`ą ir su milžiniška jėga tėškė žemėn. Tuomet užmynė koja jam ant galvos ir sutraiškė kaukolę.

Panikos apimtas miestas

W. Eldridge`as mirė iš karto. Tačiau tai dar nebuvo siaubingo epizodo pabaiga. Prižiūrėtojas žuvo minios akivaizdoje. Ji pradėjo šaukti: „Užmuškit ją! Užmuškit ją!“. Po kelių minučių vietos kalvis Henchas Coxas paleido į gyvūną kelis šūvių serijas, tačiau kulkos nepramušė storos dramblio odos.

Iš karto po tragiško įvykio miestiečiai įsiuto. Jie nedelsiant pradėjo reikalauti, kad dramblio patelė būtų užmušta, nors po W. Eldridge`o žūties ji nebekėlė miniai jokio pavojaus. Sutrypusi prižiūrėtoją, Mary iš karto nurimo. Akivaizdu, kad ji buvo vedama instinktų ir tiesiog sureagavo į ją erzinusias aplinkybes.

Žiauraus elgesio su gyvūnais laikmetis ir teisybės reikalavimas

Iki šiol neaišku, kodėl cirko vadovybė savo pasirodymų žvaigždės priežiūrą patikėjo nepatyrusiam ir prastai apmokytam prašalaičiui.

Cirkas „Sparks World Famous Shows“ buvo dar jaunas ir veikiausiai nebuvo aptekęs pinigais, kad galėtų nusisamdyti patyrusį gyvūnų žinovą, galėjusį tinkamai rūpintis sunkiasvoriu Azijos drambliu. Panašu, kad vienintelis reikalavimas kandidatui buvo gebėjimas mojuoti „dramblių lazda“ – metaliniu strypu su aštriu antgaliu, rašo svetainė rarehistoricalphotos.com.

Dramblė Mary

Be to, gali būti, kad Mary jau ne pirmą kartą buvo susidūrusi su žiauriu elgesiu. Tais laikais trumpas cirko gyvūnų gyvenimas buvo ne kas kita, kaip kankinanti vergovė. Jie dažnai būdavo talžomi ir marinami badu. Argi turėtų kelti nuostabą, kad kai kurie gyvūnai sugebėjo atkeršyti savo tironiškiems šeimininkams?

Tačiau Kingsporto ir aplinkinių vietovių gyventojai šito nesuprato. Lėtu tempu gyvenanti žemdirbių bendruomenė tą rugsėjį, blėstant karštai pietų vasarai, troško pramogų. Tačiau netikėtas įvykių posūkis nulėmė, kad vietoj cirko šou ji pradėjo reikalauti linčo.

Charlie Sparksas numalšina minios pyktį

Kaip ir bet kuri kita minia, Kingsporto gyventojai iš dalies buvo vedami troškimo surasti atpirkimo ožį ir surengti sau spektaklį, kad praskaidrintų nuobodžią kasdienybę. Daugelį jų, kaip ir senovės romėnus, veikiausiai jaudino viešos gyvūnų egzekucijos.

Nors tuo metu Kingsporto gyventojai savo žudikiškus ketinimus bandė pateisinti virtine banalių frazių, labiau tikėtina, kad jie reikalavo Mary žūties, kad patenkintų savo kraujo troškimą.

Kadangi Charlie Sparkso verslas jau buvo priklausomas nuo minios norų, jis pasidavė gyventojų reikalavimams. Jis perleido dramblį vietos valdžiai. Miestelis per skubiai surengtą „teismą“ nusprendė, kad Mary turi sulaukti tais laikais įprastos bausmės už žmogžudystę – ji bus pakarta, kol nugaiš.

Šiurpus procesas

Dramblė Mary

Kitą dieną Žudikė Mary (taip ji buvo praminta) buvo pervežta į traukinių depą netoliese esančiame Tenesio Ervino mieste. Tūkstančiai vyrų, moterų ir vaikų susirinko stebėti šiurpios egzekucijos. Pati egzekucija priminė ne ką kita, kaip mirties šou. Visą apniukusią ir lietingą dieną mažai kas kalbėjo apie kažkokį teisingumą.

Pats egzekucijos procesas taip pat buvo klaikiai keistas. Pakarti nuteistą žudiką jau savaime yra nemaloni užduotis, bet klausimas, kaip pakarti dramblį, buvo iš savotiškos siaubo fantastikos srities.
Tačiau vietos gyventojai rado „kūrybingą“ sprendimą, kaip išspręsti šią problemą. Vedami savo iškreiptos moralinio pateisinimo formos, jie sugalvojo drambliui užnerti specialią kilpą iš grandinių, pritvirtintų prie 100 t sveriančio geležinkelio krano.

Žudikės Mary korimas

Kas vyko 1916 metų rugsėjo 13-ąją, yra neįsivaizduojama. Dramblio patelę į depą lydėjo likę keturi cirko drambliai – Ch. Sparksas manė, kad tai nuramins Mary. Tačiau kai ant jos kaklo buvo užnerta grandinių kilpa, drambliai pradėjo gailiai trimituoti. Kad Mary nepabėgtų, viena jos koja buvo pririšta prie geležinkelio bėgio. Niekam neatėjo į galvą jos atrišti, kai kranas buvo užvestas ir pradėjo kelti gyvūną aukštyn. Pasigirdo siaubingas kaulų ir sąnarių traškėjimas. Maža to, trūko ant kaklo užnerta grandinė, ir sunkiasvoris gyvūnas žnegtelėjo žemėn. Nuo smūgio jėgos lūžo dramblio dubens kaulai, rašo rarehistoricalphotos.com.

Tokie nesklandumai turėjo gerokai išgąsdinti minią. Ir iš tikrųjų, liudijimai rodo, kad apimti baimės egzekucijos stebėtojai puolė bėgti iš įvykio vietos.

Paskutinės Mary gyvenimo akimirkos

Žinoma, miestiečių žiaurumas šio gyvūno atžvilgiu mūsų laikais yra neįsivaizduojamas. Pasakojama, kad nukritusi ant žemės Mary sėdėjo nejudėdama, tarsi triušis.

Neatsisakę minties užbaigti savo šiurpią misiją, egzekucijos vykdytojai užnėrė gyvūnui naują kilpą iš kito grandinių ritinio. Jie dar kartą pakorė Mary. Šį kartą milžiniškos kartuvės atliko savo darbą. Agoniškas į orą iškeltos Mary spiegimas ir kriuksėjimas buvo girdimas net pro minios juoką ir šauksmus. Galiausiai gyvūnas nutilo ir kabėjo kilpoje dar maždaug pusvalandį, kol vietos veterinaras nustatė, kad jis tikrai nugaišo.

Tegalime spėlioti, ar bent vienas žmogus iš šios egzekucijos žiūrovų suprato savo mąstymo kvailumą. Žinome, kad mažiausiai vienas asmuo užfiksavo susidorojimą su Mary, padarydamas garsiąją nuotrauką, kurioje matyti ant krano strėlės pakartas dramblys.

Miniai pradėjus skirstytis, egzekucijos vykdytojai palaidojo Mary tame pačiame traukinių depe.

Mary kapas

Teigiama, kad Ervino gyventojai dramblio patelės palaikus užkasė duobėje priešais geležinkelio parduotuvės duris. Kapas nebuvo pažymėtas ir taip buvo pasielgta sąmoningai. Dramblio egzekucija Ervine nebuvo tas įvykis, kuriuo miestelis galėtų didžiuotis.

„Tai buvo viso miestelio gėda. Mes negalėdavome pakęsti, kai į mūsų miestą atvykę žmonės pradėdavo klausinėti, ar tai tikrai tas miestelis, kuris pakorė dramblį. Niekas nenorėdavo apie tai kalbėti“, – sakė judėjimo „RISE Erwin“ prezidentas Jamie Rice`as.

Ervinas nusprendė susitaikyti su savo praeitimi ir atgimti iš naujo. Taip gimė minėtas judėjimas, kurio pavadinimas reiškia „atgaivink, investuok, palaikyk ir įkvėpk Erviną“ (angl. Rejuvenate, Invest, Support, and Energize Erwin). Pastaraisiais metais šiame mieste vyksta kasmetiniai aukcionai, kuriuose pardavinėjami vietos meistrų iš stiklo pluošto sukurti drambliai. Visos pajamos iš šių aukcionų skiriamos dramblių rezervatui Tenesio Hohenvaldo mieste.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)