Tai pasakojama thevintagenews.com publikuojamoje istorijoje. Milijardierius naftos magnatas šaltakraujiškai atsisakė mokėti išpirką ir pareiškė: „Turiu dar 14 anūkų. Jei dabar sumokėsiu nors centą, turėsiu 14 pagrobtų anūkų.“

Po penkių mėnesių, J. P. Getty sutiko prisidėti prie sumažintos išpirkos, bet dalį sumos paskolino vaikino tėvams su 4 proc. palūkanomis. Prieš tris mėnesius gangsteriai buvo nupjovę jo anūkui ausį ir nusiuntę ją paštu vienam laikraščiui.

Šią aštunto dešimtmečio istoriją apie sunkiai suvokiamą godumą aprašė visi to meto laikraščiai. Neseniai istoriją atgaivino filme „Viso pasaulio pinigai“, kuriame Christopheris Plummeris vaidina senelį J. P. Getty, o Charlie Plummeris (jis nėra Ch. Plummerio giminaitis) – anūką.

88 m. Christopheris Plummeris paskutinę akimirką pakeitė seksualinių skandalų epicentre atsidūrusį Keviną Spacey ir sulaukė nominacijos „Oskarui“. Be to, tapo vyriausiu aktoriumi iš visų laikų nominuotųjų „Oskarui“.

1973 m. Johnui Paului Getty III buvo 16 m., jis gyveno Romoje, buvo pašalintas iš privačios vidurinės mokyklos. Ilgaplaukiu pramintas Paulas gyveno nerūpestingą privilegijuoto jaunuolio gyvenimą – šėlo naktiniuose klubuose, dalyvaudavo kairiųjų demonstracijose, pardavinėjo paveikslus ir rankų darbo juvelyrinius dirbinius, kad turėtų pinigų. Vietiniai žinojo, kad jis – iš Getty giminės ir vadino jį auksiniu hipiu.

1973 m. liepos 10 d. Paulas nuėjo į kioską nusipirkti komiksų knygutės. Prie kiosko jam trenkė, uždengė akis, nutempė iki automobilio ir išvežė į pietinę Italijos dalį. Ten oloje jį prirakino prie stulpo ir išlaikė kelis mėnesius.

Po dviejų dienų pagrobėjai paskambino vaikino motinai Gail Harris ir pasakė, kad jos sūnus – pas juos. Jie nusiuntė moteriai laišką, sudėliotą iš laikraščiuose iškarpytų eilučių, kuriuo reikalavo 17 mln. dolerių išpirkos ir kitą – jos pagrobto sūnaus laišką.

„Brangi mamyte, pirmadienį patekau į pagrobėjų rankas. Neleisk, kad jie mane nužudytų“, – rašė Paulas.

Tačiau Gail Harris Getty giminės turtai buvo neprieinami, nes ji prieš 10 metų buvo išsiskyrusi su sūnaus tėvu Johnu Paulu Getty.

Buvęs jos vyras turėjo priklausomybę narkotikams, jo antroji žmona buvo neseniai mirusi nuo heroino perdozavimo, o jis pats gydėsi reabilitacijos klinikoje Anglijoje. Jo santykiai su turtuoliu tėvu buvo įtempti.

Kai G. Harris pasakė pagrobėjams, kad neturi tiek pinigų, jai atsakė: „Gauk jų iš Londono.“

Senelis J. P. Getty ne tik nesutiko pakloti gangsteriams išpirkos, bet iš pradžių manė (kaip ir vietos policija), kad tai – apgaulė. Jų nuomone, jaunasis Paulas sugalvojo pagrobimo istoriją, norėdamas išpešti pinigų iš taupumu pagarsėjusio milijardieriaus.

Kai dienos virto mėnesiais, Paulo pagrobėjai įpyko.

„Kas tas vadinamasis senelis? Kaip jis gali palikti tokioje sunkioje padėtyje savo kūną ir kraują?“ – pasakė vienas, rašoma Johno Pearsono knygoje „Iki skausmo turtingas: Johnas Paulas Getty ir jo paveldėtojai“.

Po trijų mėnesių grobikai neteko kantrybės – nupjovė Paului ausį ir kartu su jo plaukų sruoga nusiuntė Romos laikraščiui.

Tada įsikišo Amerikos valdžia. Buvusiam FTB agentui pavyko susitarti, kad išpirką sumažintų iki 3 mln. dolerių. J. Gail kreipėsi pagalbos į savo tėvą teisėją. Šis įtikino milijardierių sumokėti 2,2 mln. dolerių, kuriuos galėsi susigrąžinti su mokesčiais. J. P. Getty viską paskaičiavo ir dar milijoną dolerių paskolino sūnui su 4 proc. palūkanomis.

Kaip rašė „New York Times“, gruodžio 15 d. paleido Paulą – išsekusį nuo prastos mitybos, suvargusį, be ausies. Už nusikaltimą sulaikė devynis vyrus, tačiau tik du iš jų sėdo į kalėjimą, likusius išteisino, nes trūko įrodymų.

Po dvejų metų Johnas Paulas Getty III, jau sulaukęs 18-os, vedė vokietę fotografę. Pora apsigyveno Kalifornijoje, susilaukė sūnaus Balthazaro, kuris užaugęs tapo aktoriumi.
J. P. Getty mirė 1976 m., ničnieko nepalikęs anūkui.

Paulas III turėjo bėdų su alkoholiu ir narkotikais. Būdamas 25-erių jis išgėrė narkotikų ir alkoholio kokteilį, dėl to patyrė insultą, liko pusiau aklas, negalintis kalbėti ir prikaustytas prie neįgaliojo vežimėlio. Visą likusį gyvenimą juo rūpinosi motina. Jis mirė 2011-aisiais, būdamas 54 m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (27)