Štai keli šios srities rekordininkai.

Josephas Smithas

Mormonizmo ir Pastarųjų dienų šventųjų judėjimo įkūrėjas Josephas Smithas Mormonų knygą paskelbė būdamas 24 m. Per visą gyvenimą jis buvo vedęs daugiau nei 30 moterų, kai kurios jų jau buvo ištekėjusios už kitų vyrų ir dauguma buvo daug jaunesnės už J. Smithą.

Vis dėlto pirmajai J. Smitho žmonai Emmai visai nepatiko vyro poligaminiai polinkiai, ir gali būti, kad ji net nežinojo viso jų masto. Ji (laikinai) priėmė J. Smitho santuoką su 4 moterimis, kurios atsikraustė į jų namus, tačiau gana greit jas išvarė.

J. Smithas buvo nušautas kalėjime, kur kalėjo po to, kai 1844 m. buvo apkaltintas išdavyste.

Po mirties ne mormoniškos pakraipos laikraščiai jį apibūdino kaip religinį fanatiką, o mormonai jį prisimena kaip kankinį.

Brighamas Youngas

Brighamas Youngas buvo Mormonų bažnyčios arba, jo atveju, jau Pastarųjų dienų šventųjų Jėzaus Kristaus bažnyčios prezidentas.

Jis įsteigė Solt Leik Sitį Jutos valstijoje ir buvo Jutos teritorijos pirmasis gubernatorius. Iš viso jis vedė 55 moteris, o 54 iš jų atvertė į mormonizmą.

Jis mirė 1877 m., o iki to laiko susilaukė 56 vaikų, kurių 46 sulaukė pilnametystės. Iš visų jo žmonų jį pragyveno 23, su juo išsiskyrė 10, o 19 mirė anksčiau už jį. Dar 4 žmonų likimas nėra žinomas.

Jo vardu pavadintas universitetas priklauso Pastarųjų dienų šventųjų Jėzaus Kristaus bažnyčiai.

Fat‘h Ali Shah Qajaras

Antrasis Irano šachas, Fat‘h Ali Shah Qajaras valdė nuo 1797 iki 1834 m. Per savo gyvenimą jis buvo vedęs apie 158 moteris, tačiau taip pat buvo pranešama, kad jis turėjo daugiau nei tūkstantį sutuoktinių.

Vis dėlto 1874 m. paskelbtoje knygoje šie faktai paneigiami ir rašoma, kad jis teturėjo 4 oficialias žmonas, bet savo hareme dar 800-1000 moterų.

Duomenys apie jo palikuonis taip pat nėra tikslūs. Priklausomai nuo šaltinių, jis galėjęs turėti nuo 56 iki 130 sūnų ir nuo 46 iki 150 dukterų.

Tokių netikslumų priežastis – ko gero nemažai vaikų mirė ankstyvoje vaikystėje. 160 žmonų vardai išvardyti Soltano Ahmado Mirzos Azod-ed-Dowleho knygoje „Tarikh-e Azodi“.

Karalius Saliamonas

Ko gero garsiausias poligamas istorijoje yra išmintingasis karalius Saliamonas. Manoma, kad jis turėjo apie 700 žmonų ir dar 300 sugulovių arba meilužių.

Biblijoje (Pirmojoje Karalių knygoje 11:13) rašoma, kad tarp jo žmonų buvo Egipto faraono dukra ir kitos princesės, taip pat moterys iš įvairių kitų kraštų – Amono, Edomo, Sidono, Moabo ir Hititų.

Biblijoje paminėtas tik vienos iš žmonų vardas – tai Naama Amonietė, kuri buvo Saliamono įpėdinio Rehoboamo motina. Vis dėlto Saliamonas sulaukė Dievo nepalankumo, kai leido savo užsienietėms žmonoms garbinti savo pačių dievybes ir kai jos atvertė į savo tikėjimą ir jį patį.

Taip pat manoma, kad jis buvo užmezgęs santykius su garsiąja karaliene Šeba. Etiopijoje tikima, kad ji pagimdė Saliamonui sūnų, kuris tapo Meneliku Pirmuoju, Aksumo karaliumi.

Viena iš priežasčių, kodėl karalius Saliamonas turėjo tiek žmonų, galėjo būti jo agresyvios užsienio politikos rezultatas. Senovėje buvo įprasta karaliui atiduoti savo dukrą ar kitą artimą giminaitę kitam karaliui į žmonas kaip susitarimo užtvirtinimą.

Taigi, kaskart kai buvo sudaromas naujas susitarimas, Saliamonas gaudavo naują žmoną.

Saliamonas minimas ne tik krikščionių Biblijoje, bet ir žydų Talmude bei musulmonų Korane. Manoma, kad Izraelį kaip karalius jis valdė apytikriai nuo 970 iki 931 metų prie Kristų.

Ne vieną žmoną yra turėję ir keletas kitų žinomų vyrų, mūsų amžininkų, pavyzdžiui, Saudo Arabijos verlininkas Salehas al-Sayeris, kuris, kalbama, vedė 58 moteris ir išleido daugiau nei 1,6 mln. dolerių vestuvėms bei vėliau įvykusioms skyryboms.

Taip pat Asentusas Akuku iš Kenijos, kuris, kalbama, turėjęs daugiau nei 100 žmonų, o Nigerijoje gimęs Mohammedas Bello Abubakaras iš viso buvo vedęs 120 moterų ir susilaukė daugiau nei 200 vaikų.

Šeimai apgyvendinti jam prireikė viso daugiabučio. Jis mirė 2017 m., sulaukęs 93. m.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)