„Kopų moterimi“ (angl. Lady of the Dunes) praminta negyvėlė gulėjo veidu žemyn į smėlį. Leslie pamatė, kad moteris buvo nuoga, o jos drabužiai buvo tvarkingai sulankstyti ir pakišti po galva. Ji grįžo pas savo tėvus ir nedelsiant jiems papasakojo, ką išvydo. Mergaitės tėvas nuėjo patikrinti šiurpaus radinio ir pranešė apie jį policijai, rašo svetainė hystoricmysteries.com.

Kita mergaitė Sandra Lee, kuri dabar yra detektyvų rašytoja, pareiškė, kad prieš pora dienų iki to, kai Leslie aptiko lavoną, ji taip pat matė negyvą Kopų moterį – tąkart ji taip pat vaikščiojo kopose su savo šunimi. Sandra tvirtino pastebėjusi, kad moteriai buvo sužalota galva. Ji taip pat sakė mačiusi pjūvį moters kakle. Tačiau Sandra išsigando kam nors apie tai prasitarti, todėl oficialiai laikoma, kad palaikus aptiko Leslie.

Kopų moters nusikaltimo vieta

Kai policija atvyko į nusikaltimo vietą, ji rado auką, gulinčią ant žalio paplūdimio rankšluosčio. „Wrangler“ džinsai ir mėlyna skarelė buvo sulankstyti ir pakišti po galva vietoj pagalvėlės. Ten, kur turėjo būti jos rankos, pūpsojo krūvos pušų spyglių. Užpuolikas buvo beveik nurėžęs jai galvą ir išrovęs kelis dantis. Detektyvai spėjo, kad rankos buvo nupjautos, o dantys išrauti tam, kad pareigūnams būtų sunkiau nustatyti jos tapatybę. Vienoje galvos pusėje matėsi sužalojimas, padarytas buku daiktu – tyrėjai nustatė, kad būtent šis smūgis tapo jos mirties priežastimi. Ant jos kūno buvo ir seksualinės prievartos ženklų.

Maždaug už 46 m nuo tos vietos, kur gulėjo aukos palaikai, buvo rastos padangų žymės. Netoli lavono taip pat buvo likusios dvi poros pėdų. Tyrėjai apskaičiavo, kad moteris galėjo būti nužudyta maždaug prieš dvi savaites.

Tyrimo pradžioje buvo aptikta daug žadančios informacijos. Patologai iš likusių aukos dantų nustatė, kad jai buvo atlikta aukštos kokybės stomatologinių procedūrų, įskaitant dantų karūnėles. Tokie dantų taisymai, vadinami Niujorko stiliumi, būdavo labai brangūs.

Aukai galėjo būti nuo 20 iki 49 metų. Tikslesniais skaičiavimais, jos amžius galėjo būti tarp 25 ir 39 metų. 1,6 m ūgio moteris buvo sportiško kūno sudėjimo ir turėjo kaštonų spalvos plaukus, surištus į uodegą. Patiesalas po jos kūnu buvo nesujauktas. Tai galėjo reikšti, kad nusikaltimo metu ji miegojo, pažinojo savo užpuoliką arba kad jos lavonas buvo atgabentas iš kitos vietos.

Žmogžudystės tyrimas

Surasti įtariamą šios moters žudiką būtų buvę lengviau, jei policija būtų nustačiusi aukos tapatybę. Bandydami išsiaiškinti, kas yra ši moteris, detektyvai peržiūrėjo daugybę pranešimų apie dingusius asmenis. Kita tyrimo linija pasisuko profesionalių stomatologų link. Dar kita detektyvų komanda ieškojo automobilio, kuris galėjo palikti padangų žymes. Policija dar kartą iššukavo teritoriją aplink nusikaltimo vietą, bet nerado jokių įkalčių.

Kopų moters žmogžudystė

Kas buvo Kopų moteris?

Visuomenei buvo paskelbti aukos fotorobotai, ir policija sulaukė kelių skambučių. Su detektyvais susisiekė viena moteris iš Merilando, būgštavusi, kad tai galėjo būti jos dingusi sesuo. Kaip ir auka, jos sesuo turėjo kaštoninės spalvos plaukus. Seserys prarado ryšį, kai pražuvėlė persikėlė gyventi į Bostoną. Tačiau policija niekada nepatvirtino, kad tai tas pats asmuo.

Detektyvų dėmesį patraukė ir dar viena versija. Vienerius metus prieš žmogžudystę Menkių kyšulyje, iš Plimuto apygardos Pataisos namų pabėgo banko plėšikė Rory Gene Kesinger. Ji atitiko bendrą aukos profilį, ir policija pamanė, kad ji galėtų būti Provinstauno Jane Doe. Tačiau DNR mėginiai, paimti iš R. G. Kesinger motinos, tai paneigė ir policija greitai atmetė R. G. Kesinger pavardę.

Kopų moters žmogžudystė

Ar Kopų moteris užfiksuota „Nasruose“?

Viena iš beprotiškiausių šios žmogžudystės teorijų yra ir viena įdomiausių. Ją 2015 metais iškėlė Stepheno Kingo sūnus Joe Hillas. Žiniasklaidoje perskaitęs apie šią bylą, jis žiūrėjo klasika tapusį filmą „Jaws“ („Nasrai“), kai maždaug jo viduryje pastebėjo į auką panašią moterį. Viena iš filmo statisčių, pasirodžiusių scenoje, kuri buvo nufilmuota Martha’s Vineyard saloje, mūvėjo džinsais, o ant galvos ryšėjo mėlyną skarelę. Be panašių drabužių, statistė savo fizine išvaizda taip pat buvo stebėtinai panaši į auką.

„Nasrų“ filmavimas prasidėjo 1974 metų gegužę, vos prieš pora mėnesių, kai buvo įvykdyta žmogžudystė Menkių kyšulyje, o Provinstaunas įsikūręs vos už kelių valandų kelio nuo Martha’s Vineyard salos. Mintis, kad auka filmavosi šiame filme, atrodė pernelyg „pritempta“, bet mažiausiai vienas FTB agentas pažymėjo, kad „keistos idėjos yra padėjusios išnarplioti įšaldytas bylas“.

Kas nužudė Kopų moterį?

Nors žudikas, kaip ir aukos tapatybė, liko nežinomi, policija turėjo įtarimų dėl kelių vyrų. Rimčiausias įtariamasis buvo liūdnai pagarsėjęs gaujos bosas Jamesas Bulgeris, pravarde Whitey. Jis dažnai lankydavosi tame rajone ir buvo pastebėtas į auką panašių moterų draugijoje. Narkotikų ir ginklų pirkimo sandėrius sudarinėdavęs J. Bulgeris daug laiko praleisdavo Provinstauno bare „Crown & Anchor“.

Jis ir jo parankiniai dažnai bandydavo nuslėpti aukų tapatybes, išraudami jiems dantis. Be to, J. Bulgeris nešiojo 10 dydžio avalynę – tokio paties dydžio pėdos buvo rastos ir kopose šalia nužudytosios.

Viena moteris, kurią J. Bulgeris pasmaugė, buvo aptikta pelkėtoje Neponseto upės vietovėje Rytų Masačusetse. Kaip ir Kopų moters atveju, jai trūko dantų. Tačiau policijai taip ir nepavyko įrodyti J. Bulgerio kaltės. 2018 metais kalėjime jį patį nužudė vienas kalinys.

Aukos veido rekonstrukcija

Kopų moters žmogžudystė

Kopų moteris buvo palaidota Provinstauno Šv. Petro kapinėse, tačiau teisėsauga pasiliko jos galvą tebevykstančiam kriminaliniam tyrimui. Pirmoji veido rekonstrukcija, pasitelkus molį, buvo atlikta 1970 metais. 2010 metais naujų technologijų skeneris padėjo iš naujo atkurti jos veido bruožus.

DNR tyrimai

Jos palaikai buvo ekshumuoti net du kartus. 1980 metais teismo medicinos ekspertai iš jos palaikų paėmė kraujo mėginius. Tačiau gauti duomenys nesuteikė jokios naujos informacijos apie žudiką. Antrą kartą auka buvo ekshumuota 2000 metais: tuomet jos DNR mėginiai buvo lyginami su R. Kesinger motinos DNR. Kaip jau minėta, jie nesutapo.

Genetinė genealogija šioje byloje

Detektyvai nepraranda vilčių, kad vieną dieną šią bylą išaiškins. 2019 metais Menkių kyšulio apygardos prokuroras Michaelas O’Keefe pradėjo naują tyrimą dėl Kopų moters nužudymo. Jis ketina pasitelkti genetinę genealogiją – tyrimo metodą, kai pareigūnai naudojasi genetinėmis duomenų bazėmis, kad surastų aukos ar įtariamojo šeimos narius. 2018 metais šis metodas jau padėjo detektyvams surasti įtariamuosius 28 bylose, įskaitant „Auksinės valstijos žudiką“ Josephą Jamesą DeAngelo, kuris buvo išaiškintas po beveik 50 metų paieškų.

Menkių kyšulys vis dar laukia atsakymų

Praėjus beveik 50 metų, brutalus moters kopose nužudymas vis dar kybo virš Provinstauno tarsi juodas debesis. Kopų moteris yra „ilgiausiai nenustatomos tapatybės miręs asmuo Masačusetse“ (Bragg). Leslie Metcalfe, kuri rado moters lavoną kopose, taip pat jau nebėra tarp gyvųjų – ji mirė 1996 metais. Vienoje „Cape Cod Times“ tinklalaidėje Leslie sesuo Alyssa, kuriai Kopų moters nužudymo metu buvo 10 metų, sakė, kad ši byla vis dar jaudina Provinstauno gyventojus.

„Egzistuoja kažkoks ryšys. Manau, kad daugeliui žmonių šiame mieste rūpi ši byla, nes jie nori žinoti, kas buvo ta moteris. Tai tokia didžiulė mistika“, – kalbėjo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (99)