Janis Rukšanas sodininkyste ir krokų auginimu užsiima nuo 12 metų ir pavasaris yra jo mėgstamiausias metų laikas. Šio latvio gėlių selekcininko vardas žinomas visame pasaulyje: jam priklauso pati didžiausia krokų kolekcija – apie 1500 pavyzdžių. Janis paaiškino, kad pasaulyje atrasta apie 235 krokų rūšys, ir 200 jis turi savo kolekcijoje, o 31 iš jų atrado pats.

Krokai/Jānis Rukšāns nuotr.

J. Rukšanas apie šias gėles yra parašęs knygą „Krokų pasaulis“, už kurią Latvijos mokslų akademija jį apdovanojo premija už išskirtinius pasiekimus biologijos srityje.

Be to, selekcininko darbą yra apdovanojęs Ministrų kabinetas, jam buvo įteiktas Pripažinimo kryžius ir Trijų žvaigždžių ordinas (už indėlį į Latvijos nepriklausomybės atkūrimą).

Krokai/Jānis Rukšāns nuotr.

Pasakodamas apie pačią kolekciją, J. Rukšanas pažymi, kad dauguma svogūnėlių auga vazonėliuose viename dideliame 400 kv. m. šiltnamyje. Čia yra 8 klombos su vazonėliais, ir tris iš jų užima vien tik krokai. Tačiau žydi dabar ne tik jie – J. Rukšano sode galima pasigrožėti ir kitais pavasariniais žiedais: ciklamenais, pakalnutėmis, erančiais, plukėmis, tulpėmis ir scylėmis. Tiesa, reikia turėti omenyje, kad gražiausiai krokai atrodo saulėtomis dienomis, todėl planuoti apsilankymą Janio sodyboje reikėtų iš anksto.

Krokai/Jānis Rukšāns nuotr.

Beje, J. Rukšanis reguliariai rengia sodo festivalius vienų ar kitų augalų garbei.

Pavyzdžiui, šių metų birželio 14 d. planuojama bijūnų šventė, liepos 12 d. numatoma vandens lelijų ir melsvių diena, o rugpjūčio 2 d. – flioksų diena. Švenčių metu vyksta ne tik ekskursijos po sodą ir įdomios paskaitos apie gėles bei kitus augalus, bet ir turgus bei kūrybinės dirbtuvės dideliems ir mažiems.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)