Keleivinis garlaivis susidūrė su ledkalniu šiaurinėje Atlanto vandenyno dalyje, maždaug už 596 km nuo Niufaundlando salos, rašoma thevintagenews.com.

„Titaniko“ istorija dar labiau išgarsėjo po 1997 m. režisieriaus Jameso Camerono filmo „Titanikas“, kuriame į Leonardo DiCaprio ir Kate Winslet sukūrė pagrindinius vaidmenis. Filme tikri faktai, susiję su „Titaniko“ keleiviais meistriškai supinti su išgalvotomis siužeto detalėmis.

Vienoje įsimintinoje filmo scenoje K. Winslet veikėja – Rose DeWitt Bukater atsisako lipti į gelbėjimo valtį. Ji nenorėjo palikti savo naujo mylimojo Jacko Dawsono, kurį vaidino L. DiCaprio.
Realybėje, ne tokios dramatiškos scenos metu, 63 m. Ida Straus nesutiko lipti į gelbėjimo valtį, nes nenorėjo skirti su savo vyru – 67 m. Isidoriumi Strausu. Šių „Titaniko“ keleivių istorija – tikros, stiprios meilės pavyzdys.

Pora susilaukė septynių vaikų, iš kurių vienas mirė dar vaikystėje. I. Strausas buvo demokratas, kongresmenas. Jam taip pat priklausė „Macy‘s“ parduotuvė. Tuo metu jam dažnai tekdavo keliauti darbo reikalais, kelionėse jį dažniausiai lydėdavo sutuoktinė Ida. Jei nekeliaudavo kartu, jie rašydavo vienas kitam laiškus.

Izidoriaus ir Idos Straus vestuvių portretas

Strausai buvo pasiturintys žmonės, taigi įsigijo pirmos klasės bilietus „Titanike“. Jie keliavo atgal į Ameriką, šį kartą – ne darbo reikalais, o po atostogų Europoje. Jie apsigyveno kajutėse „C-55-57“.
Kai laivas atsitrenkė į ledkalnį ir kai keleivius pradėjo sodinti į gelbėjimo valtis, Ida turėjo pirmenybinę teisę į valtį, ji turėjo sėsti į gelbėjimo valtį Nr. 8.

Izidorius ir Ida Straus

Isidorius taip pat galėjo lipti į valtį, tačiau tada būtų sulaužęs nerašytą taisyklę – moterims ir vaikams pirmenybė. Jis nenorėjo užimti kažkieno kito vietos.

RMS Titanic

Vienam iš likusių gyvų po avarijos – pulkininkui Gracie‘ui jis pasakė: „Nesėsiu anksčiau kitų vyrų.“ Vienas iš poros proanūkių prisimena, kad apie tai pasakojo jo senelė Sara Strauss Hess: „Mano prosenelė Ida įlipo į valtį tikėdamasi, kad vyras įlips iš paskos. Kai jis neįlipo, ji sunerimo, o už keleivių susodinimą atsakingas pareigūnas pasakė: „Pone Strausai, jūs – vyresnio amžiaus žmogus, visi žinome, kas esate. Be abejonės, galite lipti į gelbėjimo valtį su žmona.“

Ryte nufotografuotas ledkalnis, į kurį manoma rėžėsi
 „Titanikas“.

I. Strausas nesutiko, todėl žmona kartu su juo grįžo į kajutę. Ši scena buvo pavaizduota 1997 m. filme apie „Titaniką“, bet paskutiniame filmo variante jos nebuvo. Ida užleido savo vietą gelbėjimo valtyje savo kambarinei Ellen Bird, taip pat atidavė jai savo kailinius, kad nesušaltų.

Idą ir Isidorių paskutinį kartą matė laivo denyje. Pasak išsigelbėjusių, jie stovėjo susikibę už rankų, ramūs, tarsi jų nebūtų laukusi žūtis. Mačiusiųjų teigimu, tai buvo aukščiausia meilės ir atsidavimo išraiška.

Idos ir Izidoriaus Strausų memorialinė lenta Manheteno Macy's

Strausai nuskendo kartu su „Titaniku“. Vėliau gelbėtojai iškėlė Isidoriaus kūną, o Idos kūno taip ir nerado.

Idos kailinius, kuriuos ji davė tarnaitei, dar turi kažkas iš poros palikuonių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)