Dėl ūgio matavimo lentelės keliama įvairių hipotezių. Vieni spėja, kad ji skirta aukštaūgiams – kad jie galėtų pasilenkti (nors tokių milžinų nebūna), kiti mano – galbūt tiems, kas nusipirko didelių gabaritų daiktus, kad galėtų kontroliuoti jų išnešimą. Bet pasirodo, tai padaryta ne pirkėjų patogumui, o parduotuvių saugumui – Amerikos teisėsaugininkai ir Nacionalinė visą parą veikiančių parduotuvių asociacija jau ne vieną dešimtmetį primygtinai rekomenduoja mini parduotuvių, degalinių, naktinių barų ir netgi juvelyrinių parduotuvių savininkams padaryti ant lauko durų ar ant kiosko ūgio matavimo liniuotę.

Leidinio „Novate.Ru“ duomenimis, tokios liniuotės atsirado praėjusio amžiau aštuntą dešimtmetį – jos turėjo pagelbėti nuošaliuose rajonuose esančių nedidelių parduotuvių savininkams kovoti su padažnėjusiomis vagystėmis. Kyla klausimas – kaip ūgio matavimo skalė padės, jei įeis vagis su pistoletu rankoje? Pasirodo, viskas gana paprasta – pardavėjas ar pirkėjai, tapę apiplėšimo liudininkais, turėtų įdėmiai žiūrėti į sprunkantį vagį prie durų, ten, kur yra ūgio matavimo liniuotė, ir pasistengti įsidėmėti jo ūgį.

Ūgio matuoklės

Įdomu tai, kad aštuntą dešimtmetį JAV pardavėjus ir degalinių darbuotojus visų pirma mokė tapti liudininkais, o ne priešintis, kovoti su plėšikais. Jiems patarė įsidėmėti skaičių ūgio matavimo lentelėje, nes stresinėse situacijose žmogus linkęs perdėti.

Tais laikais Amerikoje ūgis buvo pagrindinis įkaltis. Sučiupti nusikaltėlį, remiantis vien tokiu įkalčiu, retai pavykdavo, užtai ūgio matavimo skalė atlikdavo psichologinę drausminamąją funkciją. Kad ir koks juokingas mums atrodytų šis metodas, statistika parodė – ūgio matavimo lenteles turinčiose parduotuvėse žymai sumažėjo apiplėšimų.

Ūgio matuoklės

Šiek tiek statistikos duomenų – parduotuvių „7-Eleven“ tinklas buvo pirma prekybos organizacija, paisiusi rekomendacijų ir įtaisiusi ūgio matavimo lenteles visose savo parduotuvėse. Po kelerių metų atlikti tyrimai parodė, kad 1976–1986 m. visą parą veikiančiose parduotuvėse nusikaltimų sumažėjo 50 proc. Remdamasi šiais duomenimis, JAV Nacionalinė visą parą veikiančių parduotuvių asociacija pasiūlė šią profilaktinę saugumo priemonę visoms savo narėms.

Ūgio matuoklės

Nors praėjo daug metų ir praktiškai visos parduotuvės turi vaizdo kameras, ūgio matavimo lentelės tebėra savo vietose, jos periodiškai keičiamos naujomis. Policininkų teigimu, tam yra pagrindo – būtent ūgis, užfiksuotas vaizdo kameros, gali tapti lemiamu argumentu įrodymų bazėje, tiriant nusikaltimą.

Įdomiausia, kad šį neįprastą nusikaltėlius drausminantį metodą bando pritaikyti ir kitose šalyse. Pvz. Pietų Korėjoje, paskelbė, kad ūgio matavimo liniuotės atsiras juvelyrinėse parduotuvėse ir mini parduotuvėse, kurios dažnai plėšiamos. Tegu ir Tedžno miestuose lentelės jau yra, pirmi rezultatai parduotuvių savininkus ir policininkus džiugina.

Teisėsaugininkai sako: „Jei prie įėjimo į parduotuvę, kuris stebimas vaizdo kamerų, pritaisyta ūgio matavimo lentelė, tai gali sulaikyti nusikaltėlį ir paskatinti jį sunerimti dėl to, kad jo ūgis bus užfiksuotas.“

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (22)