Thomas Edisonas buvo ne tik mokslininkas ir išradėjas, bet ir puikus verslininkas. Užpatentavęs elektros lemputę jis greitai sukūrė verslo imperiją, kuri elektrifikavo nemažai JAV ir Europos miestų. Jaunasis inžinierius Nikola Tesla į „Continental Edison Company“ pateko 1882 metais ir padėjo sukurti Paryžiaus apšvietimo sistemą.

Dėl gero darbo Tesla buvo pastebėtas ir 1884 metais buvo pakviestas į Niujorką, kur dirbo Edisono „Machine Works“ gamykloje. Jis gerino generatorių dizainą, sprendė su miesto elektrifikacija susijusias problemas. Kartą jam buvo patikėta užduotis sukurti naują gatvių apšvietimo sistemą, pagrįsta arkinėmis (anglies lanko) lemputėmis. Tai Tesla ir padarė, tačiau jo kūrinys nebuvo panaudotas.

Vos po šešių mėnesių Tesla paliko Edisono „Machine Works“ ir pats ėmėsi arkinio apšvietimo patentavimo. Greitai jis pasinėrė į savarankišką mokslinę veiklą, kurią finansavo savo kintamosios elektros srovės licencijomis. Kodėl Tesla ir Edisono keliai išsiskyrė?

Daug kas sako, kad vyrai susipyko. Tačiau tiesa yra ta, kad Tesla ir Edisonas buvo susitikę daugiausiai du kartus. Apie vieną iš šių susitikimų Tesla rašė savo autobiografijoje - „Tai yra puikus vyras“ susitikimo metu Edisonas pagyrė Teslą.

Iš tikrųjų Tesla paliko Edisono kompaniją dėl dviejų priežasčių - nesumokėtų priedų („Machine Works“ vadovas nuolat juokais žadėdavo priedus, o tada jų nemokėdavo) ir išsiskyrusio požiūrio. Tai, kad anglies lanko lemputes Tesla patentavo vos palikęs Edisono kompaniją rodo, kad ir tai buvo problema. Na, o tada prasidėjo vadinamieji „srovių karai“ - Tesla manė, kad kintamoji srovė yra geresnė, o Edisonas kartojo, kad pastovioji. Šiandien naudojame abi. Galiausiai, Tesla gerbėjai mano, kad Edisonas „pasiskolino“ keletą Tesla išradimų. Pats Tesla visada teigė, kad norėtų, jog jo išradimai padėtų pasiekti didžių dalykų, kad ir kieno rankose būtų.

Nors populiariosios kultūros kūrėjai norėtų šiuos vyrus matyti kaip du didžiulius priešus, taip iš tikrųjų nebuvo. Žmonėms nebūtina vienas kito aktyviai nekęsti vien dėl nesutampančio požiūrio. Greičiausiai Tesla apie Edisoną negalvojo nuo momento, kai paliko jo kompaniją. Na, bent jau iki Edisono mirties.

1931 metais spalio 18 dieną Edisonas mirė nuo diabeto komplikacijų. Išradėjui tuomet buvo 84-eri. Pasipylė panegirikos, ašaros ir pažadai prisiminti. Tesla buvo vienintelis pareiškęs neigiamą nuomonę:

„Jis neturėjo hobių, neieškojo jokios pramogos ir gyveno visiškai nesilaikydamas net elementariausių higienos normų. Jo metodai buvo nepaprastai neefektyvūs, daug darbo buvo iššvaistoma, nebent padėdavo akla sėkmė, ir aš iš pradžių jutau gailestį, žinodamas, kad šiek tiek teorijos ir skaičiavimų jam padėtų sutaupyti 90 % darbo. Bet jis visiškai niekino mokymąsi iš knygų ir matematikos žinias, pasitikėdamas tik savimi, savo išradėjo instinktu ir praktiniais Amerikietiškais pojūčiais.“

Taigi, nors didžioji konflikto istorija tarp Edisono ir Teslos yra tik didinga populiariosios kultūros hiperbolė, Tesla iš tiesų nemėgo mėgstamiausio amerikiečių išradėjo. Panašu, kad tai buvo susiję su Teslos požiūriu į efektyvumą ir Edisono noru viską atlikti paprasčiau ir pelningiau. Beje, įdomu tai, kad pats Nikola Tesla, Edisoną kaltinęs higienos taisyklių nesilaikymu, pats ne kartą buvo išspirtas iš viešbučių dėl netvarkos ir balandžių. Tiesa, Tesla nekentė ne netvarkos, o nešvaros - baiminosi mikrobų.