Belieka tik stebėtis, kaip išmoningai kai kurios garsenybės sustyguoja paskutinį savo žemiškąjį šou. Vieni išsirenka ypatingą muzikinį foną, kiti pasirūpina, kad būtų visiems laikams išskraidinti į kosmosą, rašoma svetainėje kulturologia.ru.

Toliau skaitydami, sužinosite, kokias savo laidotuvių vizijas pavyko įgyvendinti iškiliems meno, mokslo ir kitų sričių atstovams, kurių vardai visiems laikams įrašyti žmonijos pasiekimų istorijoje.

Maja Pliseckaja


Garsioji balerina Maja Pliseckaja ir jos sutuoktinis kompozitorius Radionas Ščedrinas iš anksto surašė testamentą ir paskelbė tą jo dalį, kurioje pateikta nurodymų, kaip jie turėtų būti laidojami. M. Pliseckaja mirė 2015 metais. Jos palaikai buvo kremuoti. Dabar paskutinės jos valios vykdymas atidėtas iki tos akimirkos, kai šį pasaulį visiems laikams apleis R. Ščedrinas. Kompozitoriaus kūnas taip pat bus kremuotas, o tada iš abiejų sutuoktinių likę pelenai bus sumaišyti ir išbarstyti virš Rusijos.

Alexanderis Bellas

A. G. Bellas ir jo išradimas

Telefono ryšį išradęs Alexanderis Bellas mirė jau gana seniai – 1925 metais. Jo laidotuvių dieną vienai akimirkai nutilo visi Šiaurės Amerikoje buvę telefono aparatai. Kai tik A. Bello kūnas buvo nuleistas į žemę, nuo tinklo buvo atjungta net 13 mln. visame žemyne veikusių telefonų. Taip buvo padaryta norint pagerbti žmogų, padovanojusį žmonijai galimybę bendrauti, nepaisant skiriančių atstumų.

Hunteris S. Thompsonas

Dar tada, kai iki Hunterio S. Thompsono savižudybės buvo likę 27 metai, viename iš galybės savo interviu šis rašytojas ir gonzo žurnalistikos pradininkas pasakė, kad jam mirus vietoj tradicinių laidotuvių būtų gerai surengti vakarėlį seniems geriems draugams. Be to, jo pelenai, esą, turėtų būti iššauti iš patrankos.

Kai H. S. Thompsonas nusižudė, Johnny Deppas pasirūpino, kad šis jo bičiulio noras būtų išpildytas. Kaip tik šis aktorius, beje, suvaidino rašytojo prototipą jo kūrinio „Baimė ir neapykanta Las Vegase“ („Fear and Loathing in Las Vegas“) ekranizacijoje.

Taigi, 2005 m. rugpjūčio 20 d. buvo surengtas grandiozinis vakarėlis, per kurį skambėjo rašytojo mėgstama muzika, o ant specialios pakylos puikavosi gonzo žurnalistikos simbolis, pro kurį ir buvo iššauta iš patrankos, į visas puses pažėrusius H. S. Thompsono pelenus. Patrankos šūvį lydėjo fejerverkų salvės.

Tupacas Shakuras

Tupacas Shakuras

Populiaraus reperio Tupaco Shakuro mirtis, kuri jį užklupo sėdint automobilyje nuo paleistų šūvių sukėlė nemažai lig šiol neatsakytų klausimų, o štai jo laidotuvės nustebino net ir daug ką gyvenime mačiusius žmones. Repo muzikos atlikėjo draugai sumanė gana savitu būdu pagerbti žuvusio bičiulio atminimą. Tupaco Shakuro pelenai buvo sumaišyti su kanapėmis, kurias reperio suburto kolektyvo nariai tiesiog ėmė ir surūkė.

Gene‘as Roddenberry ir Jamesas Doohanas

Amerikiečių scenaristas, legendinio serialo „Žvaigždžių kelias“ („Star Trek“) kūrėjas Gene‘as Roddenberry nutarė, kad po mirties norėtų leistis į niekad nesibaigiančią kelionę po kosmoso platybes. G. Roddenberry mirė 1991 metais, tačiau jo pelenai pirmą kartą Žemę apskriejo tik po 6 metų: jie buvo išskraidinti 1997 metais paleista raketa „Pegasus“.

2005 metais į kosmines kapines buvo nugabenti ir Jameso Doohano, aktoriaus, atlikusio inžinieriaus Scotto vaidmenį „Žvaigždžių kelyje“, pelenai.

Sandra West

Sandros West laidotuvės

Aukštuomenės liūte tituluota aktorė nutarė ir po mirties likti ištikima savo gyvenimo būdui. Vietoj karsto naftos magnato našlė išsirinko žydros spalvos „Ferrari“, o vietoj tradicinių šarvojimo drabužių – nėriniuotus naktinukus.

Sandros West laidotuvės

Taip Sandra West ir buvo palaidota – pasodinta prie nuosavo automobilio vairo. Tiesa, automobilis buvo įkeltas į specialią dėžę, kuri vėliau buvo apipilta storu sluoksniu betono.

Sandros West laidotuvės


Taip buvo elgiamasi, siekiant apsidrausti, kad automobilio neišplėštų vandalai. Ir tai savaime suprantama – šiandien šios mašinos vertė siekia apie 490 000 dolerių!

Jimis Hensonas

Lėlininkas ir scenaristas, garsiojo šou „The Muppets“ kūrėjas Jimis Hensonas iš anksto pasirūpino savo laidotuvėmis: visiems, norintiems paskutinį kartą su juo atsisveikinti, jis kategoriškai uždraudė liūdėti ir ateiti į laidotuves apsirengus juodais drabužiais. Per J. Hensono laidotuves skambėjo jo paties mėgtų dainų popuri, kurį atliko grupės „Muppeteers“ nariai. Greta buvo sustatytos lėlės iš „The Muppets“.

Eugene‘as Shoemakeris

Amerikiečių paleontologas Eugene‘as Shoemakeris, didžiąją savo gyvenimo dalį paskyręs astrogeologiniams tyrinėjimams, nutarė bent po mirties pabuvoti Mėnulyje. Vieno iš kometos „Shoemaker-Lavy 9" atradėjų pelenai specialioje kapsulėje buvo išskraidinti į Mėnulį aparatu „Lunar Prospector“. Krateris, į kurį jie nukrito, buvo pavadintas paleontologo vardu.

Malcolmas McLarenas


Britų muzikantas ir prodiuseris Malcolmas McLarenas dar gyvas būdamas garsėjo ekscentriškais poelgiais, todėl vargu ar reikia stebėtis, kad ir jo laidotuvės buvo toli gražu ne banalios. Kitados pankroko grupę „Sex Pistols“ prodiusavęs žmogus iš anksto surašė paskutinės žemiškosios savo kelionės scenarijų.

Pagrindinis M. McLareno išsakytas reikalavimas buvo draudimas liūdėti ir chaoso minutės paskelbimas. Prodiuserio draugai ir kolegos pasistengė deramai išpildyti velionio valią. Jis buvo išlydėtas su muzika, o chaoso minutė išėjo tokia, kad pats muzikantas ja veikiausiai būtų patenkintas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)