Šiuo metu 1957-aisiais įkurtam Vilniaus kolekcininkų klubui priklauso apie 350 narių. Į kiekvieną šeštadienį organizuojamus suvažiavimus susirenka perpus mažiau. Atvažiuoja ne tik klubo nariai, bet ir kolekcininkai iš Kauno, Šiaulių, Panevėžio. O pasižvalgyti čia tikrai yra į ką: ne tik monetos, bet ir pašto ženklai, knygos, paveikslai, laikrodžiai. Kai kurių kolekcinių daiktų kaina gali siekti ir 200 tūkst. eurų.

Beveik 50 metų kolekcionuojantis Algimantas Markevičius – vienas iš Vilniaus kolekcininkų klubo senbuvių. Pradėjo nuo monetų, o dabar kolekcijoje turi ir militaristikos, masonikos, geraldikos sendaikčių. Kolekcionierius pasakoja, kad sovietmečiu kolekcininkai buvo net sekami.

„Į kolekcininkus visada žiūrėjo labai su įtarimu, visais sovietmečio laikais. 40-ais metais jau buvo rašyta apie tai, kad filatelistų ar numizmatų susirašinėjimus su užsienio kolekcininkais sekdavo“, – prisimena A. Markevičius.

Klubo kolekcininkų amžius skirtingas – nuo 15 iki 90 metų. Tačiau kalbėdami apie ateitį kolekcininkai atviri – eksponatų mažėja, jaunimui šis hobis nebėra toks įdomus kaip kadaise, tad ateityje tikriausiai nebebus besidominčių vertingais eksponatais.

Išsamiau – Luko Šniolio reportaže.