„Lietuva gražėja dienomis. Mes pasikalbame su kinais, kurie yra ten ilsėjęsi ar keliavę – jie neatsidžiaugia mūsų gražia šalimi. Jie dažnai mūsų klausia, kodėl mes patys nesuprantame, kokį grožį turime. <...> Patys turbūt tik išvažiavę suprantame tai. Manau, kad žmonėms, kurie daugiau pavažinėję, Lietuva atrodo dar trigubai gražesnė“, – sako I. Marčiulionytė.

Dirbdama diplomate I. Marčiulionytė sako turinti puikią progą pamatyti savo šalį iš naujo. Daugybę dalykų, sako ambasadorė, Lietuvoje priimame kaip savaime suprantamus. Kad ir spartus internetas – šiuo atžvilgiu, šypsosi pašnekovė, esame išlepinti. Kinijoje teko priprasti prie daug lėtesnio interneto, nors, rodos, ši šalis vystosi milžiniškais tempais.

Ar važiuoti dirbti į Kiniją, I. Marčiulionytė teigia nedvejojusi. Ir Azijoje, ir Kinijoje ji iki tol ne kartą lankėsi ir tvirtai taria – šioje valstybėje glūdi pasaulio ateitis. Ambasadorė taip pat pabrėžia, kad šalis pastaruoju metu smarkiai pasikeitė.

Kinija labai keičiasi. Galiu pasakyti, kad, kai aš lankiausi Kinijoje prieš daugiau nei 20 metų, tai buvo dviračių valstybė. <...> Dabar jų manieros keičiasi, kritikuojami įpročiai smarkiai keičiasi. Jau dabar daug rečiau pasitaiko atvejų, kai negali išlipti iš lifto, nes kinų minia puola į tą liftą, tavęs neišleidę. <..> Jie mokosi, keliauja“, – sako ambasadorė.

Daugiau apie tai – Ievos Žigaitės reportaže.