Net ir gamtoje daug laiko praleidžiantiems miškininkams retai nusišypso sėkmė. Vaida Venckuvienę, Skaistgirio girininkijos girininko pavaduotoją, gamta apdovanoja kasmet – jauna moteris kasmet randa įspūdingų trofėjų.

Specialiai neieško

Ragų ieškotojai – kas jie? Vieni žmonės nukeliauja daugybę kilometrų ieškodami savo gyvenimo trofėjaus, kiti – randa atsitiktinai, dar kiti – randa, nes daug laiko praleidžia gamtoje, miškuose.

„Specialiai ragų neieškau, tiesiog vaikštau, dirbu miške ir randu. Apdovanoja jais mane, kaip kasmet, beklaidžiojant miške“, – pasakoja Skaistgirio girininkijoje dirbanti jaunoji miškininkė.

Ragų yra visur

Vaida pasakoja, kad ragų galima rasti visuose miškuose, o skirtinguose miškuose, ir ragai skiriasi.

„Visuose miškuose gyvena žvėrys. Ragų spalva išduoda apie jų gyvenimo buveines. Šernai tupi jaunuolynuose, stirnos laukuose ir kirtavietėse, elniai ir briedžiai mėgsta miškų masyvus, tačiau maitinasi jaunuolynuose, tad didelė tikimybė, kad juos ten ir pameta. Žvėrys rujos metu, susiburia į nuošalias vietas, kur būrio vadas susiveda pateles. Ten dažnai vyksta grumtynės, tai ir pameta žvėrys ragus“, – gamtos paslaptis atskleidžia Vaida.

Rado pelkėje

Šiųmetį laimikį Vaida rado pelkėse. Ji teigia, kad būtent pelkėse gyvenančių žvėrių ragai būna tamsiausi.

„Pelkėse gyvenančių elnių ragai būna tamsūs. Tai mano šiųmetis atvejis – radau ragus pelkėje, juodalksnyne. Pušynų elnių ragų spalva būna gerokai šviesesnė. Kaip tik šiuo metu medžiotojo bilietą laikau, tai daug analizuoju. Pernai ragus radau biržę rėždama, o šiemet tiesiog apžiūrinėdama mišką“, – pasakojo miškininkė, gamtą be galo mylinti moteris, būsima medžiotoja.

Medžioklė – ypatingas užsiėmimas

Būsima medžiotoja sako, kad medžiotoja ji nori būti ne dėl medžioklės, ne dėl mėsos, o dėl ypatingo laiko miške.

„Medžiotoja noriu būti tikrai ne dėl šaudymo, o man įdomus laukinių žvėrių pasaulis, jų buveinės, gyvenimas, poravimasis. Sėdi sau bokštelyje ir stebi gamtą. Gražiausias gyvūnų gyvenimo periodas – poravimosi. Matytum, koks didis iššūkis būna patinam prieiti prie patelių. Įspūdingas reginys
Oi, čia kalbėt ir kalbėt apie jų gyvenimo ypatybes“, – atsidūsta Vaida.

Miškas – stebuklingas

„O dar grybai, augalai – kokie jie stebuklingi. Kiek arbatų gardžių ir naudingų, o dar vabalų kolekcijos. Žodžiu – miškas toli gražu ne medžiai ir ne pinigai, kaip visi mano. Beje, ruduo ne pats tinkamiausias laikas ieškoti ragų, pavasaris – geriausias laikotarpis“, – pokalbį baigia visuomet besišypsanti Skaistgirio miškininkė.