Septyni ekspertai womenshealthmag.com pateikia naudingų patarimų, patikrintų sava patirtimi, kaip keliauti, kaip eiti į žygius patogiai ir saugiai. Jie pasakoja, kaip apsisaugoti nuo įbrėžimų, sumušimų, pūslių, skaudulių, žaizdų ir pan.

Ilgai nelaukus – į kelią.

1. Išsirinkite tinkamus batus

„Labai svarbu išsirinkti tinkamą apavą. Sunkūs batai leidžia stabiliau jaustis pėdoms ir keliams, kai nešu sunkų nešulį. Visi batai turi ribas, tačiau turi ir savų privalumų. Pabandykite ir pamatysite, kas jums tinka.“ – Žygių atvirame ore instruktorė Jessie Tietjen, Sakramentas, Kalifornija, JAV.

2. Pranešiokite žygiams skirtus batus

„Apsiaukite naujus sportinius batelius ar batus, kuriuos avėdami ketinate leistis į žygį, su kojinėmis, ir pranešiokite. Pradėkite nuo neilgų žygių, kad pajustumėte, ar apavas neturi kokių nors trūkumų.

Visada susivarstykite batus ar aulinukus tvirtai, bet neveržkite per stipriai. Jei pranešiosite batus prieš ilgesnius žygius, laiku pastebėsite trūkumus ir išvengsite nuospaudų ir pūslių.“ – Poilsio ir pramogų centro „Sunriver Resort“ direktorius, Oregonas, JAV.

3. Įsidėkite ne vieną kojinių porą

„Tinkamas variantas – kojinės iš merino avių vilnos arba pusiau iš merino vilnos ir iš sintetikos, nes merino vilna puikia sugeria drėgmę. Vilnonės kojinės vasarą gali skambėti kaip oksimoronas, bet jos tinka. Jei planuojate žygį ten, kur drėgna, įsidėkite mažiausiai vieną atsarginę kojinių porą. Jei žygis truks keturias dienas, aš, jumis dėtas, pasiimčiau dar tris poras kojinių, tada galėsite kasdien pasikeisti ir turėsite atsarginių, jei kurią dieną stipriai lytų.“ – Agentūros „Mountain Trip“ gidas Toddas Rutledge‘as, Teljuraidas, Koloradas, JAV.

4. Ne mažiau už batus svarbi apranga

„Jei einate taku, o aplink gausu augmenijos, mūvėkite kelnes arba šortus, kurie prireikus pailginami iki kauliukų, arba apsimaukite tamprias kojines iki kelių, kad nesusibraižytumėte ir neįsipjautumėte blauzdų. Tas pats pasakytina ir apie viršutinį drabužį ilgomis rankovėmis.“ – Ekspedicijų vadovė Michelle Delloso, „Red Mountain Resort“, Aivinsas, Juta, JAV.

5. Pagalvokite ir apie žygį lengvinančius priedus

„Pagalvokite, kaip padėti kojoms, kai pavargsite. Jei keliauju nelygiu, kalvotu paviršiumi, kad būtų stabiliau, pasiimu žygių lazdas – tikrai padeda, jei neši sunkią kuprinę, be to, su lazdoms nepaslys ir nepargriūsi.“ – profesionali slidininkė, aplinkosaugininkė, jėgos treniruočių trenerė Caroline Gleich, Solt Leik Sitis, Juta, JAV.

6. Gerkite daug vandens

„Nepriklausomai nuo teritorijos paviršiaus ir nuo sezono, pakanka pasiimti vieną butelį vandens ir vieną kokybišką filtrą. Kai lyja, galima pririnkti lietaus vandens į brezentą ar į palapinės stogo išlinkimą. Jūsų tikslas – keliauti kuo mažiau apsikrovus.“ – gamtininkas Michaelas Ridolfo, „Mohonk Mountain House“, Niu Poltsas, Niujorko valstija, JAV.

7. Pūslėms reikia ne tik pleistrų

„Klasikinė priemonė nuo pūslių – moleskinas (sunkus medvilninis merserizuotas audinys), bet tiks ir kiltinis audinys (vienpusis arba dvipusis drobinio pynimo lininis audinys). Tiek moleskinas, tiek kiltinis audinys dedami tiesiai ant kiek nutrintos vietos, ant pūslės arba trūkusios pūslės, kad tos vietos daugiau nenutrintų ir kad neįsimestų infekcija.

Profesionalo patarimas – dalį vandens butelio apvyniokite kiltiniu audiniu, kad prireikus jo visada būtų po ranka, ir tada nereikės neštis viso ritinio.“ – filmo „Reel Rock Tour“ režisieriaus padėjėjas Stephas Honas, Pound Ridge, Niujorko valstija, JAV.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją