Vieno populiariausių literatūrinių personažų, Harry Potterio, autorė yra pasakiusi, kad ši pilis jai pasitarnavo kaip magijos mokyklos Hogvartso modelis.

Edinburgo pilis stūkso pačiame Škotijos sostinės centre, ant vulkaninės kilmės kalno. Tai – viena populiariausių turistų traukos vietų visoje Škotijoje. Ja neatsigroži nei turistai, nei vietiniai.

Amerikietė knygų iliustratorė Cassandra Harrison Škotijoje gyvena jau šešerius metus ir labai dažnai piešia Edinburgo pilį. „Kad ir kurioje Edinburgo vietoje būtumėte, visur matyti pilis. Vaikščiodamas po miestą, matai ją tarp gatvių, tarp pastatų, kartais atrodo, kad ji tave visur lydi“, – pastebi kūrėja.

Archeologai nustatė, kad žmonės šioje vietoje gyveno jau geležies amžiuje, o karališka pilis čia stovi ne vėliau kaip nuo XII a. Pilies kompleksas atlaikė ne vieną apgultį, buvo nugriautas ir vėl atstatytas. Dabar jį sudaro skirtingais amžiais statyti pastatai. Pavyzdžiui, Karaliaus rūmams – jau per 400 m.

„Visuomet aiškiai jauti, kad vaikštai labai seno miesto gatvėmis. Koplyčia ir visi tie seni skirtingi pastatai... Man smagu įsivaizduoti, kaip gyvenimas čia virė senovėje, kaip žmonės čia gyveno prieš šimtus metų“, – mintimis dalijasi dailininkė.

Edinburgo pilyje įsikūrusi ir Britų kariuomenės įgula, ir Škotijos nacionalinis karo muziejus. Čia vis dar laikomasi senosios tradicijos, atsiradusios 1861-aisiais metais. Pagal 13 val. iššaunamos patrankos garsą laivai nusistato savo jūrinius laikrodžius. Iki šiol viena salvė iššaunama kasdien, išskyrus sekmadienį.

Edinburgo pilis yra įkvėpusi daugybę fotografų, dailininkų ir kitų kūrėjų. Sakoma, kad H. Potterio autorė J. K. Rowling ne vieną savo knygos skyrių parašė kavinėje, pro langą žiūrėdama būtent į šią pilį.

Plačiau – LRT KULTŪROS laidoje „Euromaxx“.