Tačiau nuo pat šio statinio atsiradimo pirmenybę eisme turėjo ne juo riedantis transportas, o po juo plaukiantys laivai. Ir šiai taisyklei jokios išimtys negalioja – net kai kalbama apie šalyje besisvečiuojantį Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentą.

Unikali konstrukcija, technologijos stebuklas – taip prieš 120 metų britai apibūdino naująjį Tauerio tiltą. Temzės krantus jungiantis tiltas pastatytas, kad bent kiek apmažintų eismo spūstis: mat tuo metu Londone jos buvo pačios didžiausios pasaulyje.

Dar ir šiandien 244 metrų pločio pakeliamasis tiltas yra viena svarbiausių miesto transporto arterijų: kiekvieną dieną juo pereina apie 40 tūkst. žmonių. Tačiau net ir piko valandomis laivams visuomet pirmenybė, be jokių išimčių.

„1997-aisiais JAV prezidentas Billas Clintonas su žmona Hillary važiavo vakarieniauti su mūsų premjeru Tony Blairu į netoliese esantį restoraną. Jie vėlavo ir važiavo keturių automobilių kortežu. Pirmieji trys automobiliai spėjo pravažiuoti tilto užtvaras, o B. Clintonas liko pietinėje Londono dalyje, tik su vienu apsauginiu ir labai susirūpinusiu vairuotoju“, – kuriozinę situaciją pasakoja Tauerio tilto gidas Richardas Smithas.

Plačiau – LRT KULTŪROS laidoje „Euromaxx“.