Iki 1917 m. Britų karališkoji šeima neturėjo pavardės: vietoj pavardės, prireikus, naudojo namų-rūmų ar dinastijos, kuriai priklausė, pavadinimus. Karaliai ir karalienės Jungtinėje Karalystėje pasirašinėdavo tiktai vardais – tokia tradicija išliko ir iki šių dienų.

Kodėl karalienė Elžbieta II (Elizabeth) rašo prie savo vardo raidę R?

Karalienė pasirašo oficialius dokumentus „Elžbieta R.“. R yra Regina trumpinys, šis žodis reiškia „valdanti karalienė“. (Regina – ne jos vardas, ji buvo pakrikštyta kaip Elizabeth Alexandra Marija.)

Dinastijų pavadinimai yra linkę kisti. Kodėl?

Dinastijų pavadinimai kinta, kai miršta paskutinis vyriškos giminės atstovas ar perversmo keliu, kai paveldėjimo linija yra perimama konkuruojančių šeimų frakcijos. Dar dinastijų pavadinimai kinta, kai paveldėjimas pereina į kitą šeimos šaką per moterų liniją. Kaip kad vaikai paveldi savo pavardes iš tėvo, taip valdovai perima savo tėvų rūmų pavadinimus prie vardo. Todėl karalienės Viktorijos vyriausias sūnus Edwardas VII priklausė Saksams-Koburgams-Gota (Sachsen-Coburg-Gotha – jo tėvo princo Alberto šeimos vardas) rūmams. Edwardo VII sūnus George’as V tapo antruoju tos dinastijos karaliumi, kai atsisėdo į sostą 1910 m.

Anti-vokiškųjų nuotaikų įtaka

1917 m. įvyko radikalus pokytis, kai George’as V specialiai priėmė „Windsoro“ rūmų pavadinimą ir ji tapo oficialia dinastijos ir šeimos pavarde. Jis buvo pakeistas dėl politinės situacijos ir anti-vokiškųjų nuotaikų Pirmojo pasaulinio karo metu. Slaptosios tarybos posėdyje 1917 m. liepos 17 d. George’as V pareiškė, kad visi karalienės Viktorijos vyriškosios linijos palikuonys, išskyrus moteris, kurios tuokiasi ar yra ištekėjusios, vietoje Saksai-Koburgai-Gota (Sachsen-Coburg-Gotha) turi perimti Windsorų vardą.

Kokia karalienės pavardė?

Karalienė Elizabeth II gimė 1926 m. balandžio 21 d. Pilnas jos vardas – Elizabeth Alexandra Marija, ji priklauso Windsoro rūmams ir jos pavardė yra Windsor. Ji ištekėjo 1947 m. lapkričio 20 d. už leitenanto Philipo Mountbatten. Karalienės tėvas – karalius George VI, gimęs 1895 m., – buvo Sachsen-Coburg-Gotha. Kai 1917 m. karalienės Elizabeth II senelis karalius George V paskelbė, kad jis ir jo šeima bus iš „House of Windsor“, jų pavardės pasikeitė į Windsor.

Karalienės palikuonys – išskirti iš karališkosios šeimos

1952 m. po balandžio 2 d. karūnavimo, balandžio 9 d. karalienė pranešė, kad ji ir jos vaikai turi būti vadinami ir žinomi kaip Windsor, ir jos palikuonys, kurie tuoksis, bei jų palikuonys turi būti vadinami Windsor. Elizabeth neperėmė prastuomenės tradicijos imti vyro pavardę. Bet karalienė taip pat panoro išskirti savo palikuonis. 1960 m. karalienė ir Edinburgo hercogas Philipas nusprendė, jog jie norėtų, kad jų tiesioginiai palikuonys būtų išskirti iš likusios karališkosios šeimos (nekeičiant rūmų pavadinimo).

Todėl ir vėl Slaptosios tarybos buvo paskelbta, kad visi karalienės palikuonys, tame tarpe ir moterys palikuonės, kurios tuokiasi, turi naudoti pavardę Mountbatten-Windsor. Po to Slaptosios tarybos posėdžio visi karalienės vaikai ir anūkai, jeigu jiems prireikia pavardės, gali naudoti Mountbatten-Windsor pavardę. Mountbatten-Windsor pavardė taikoma tik Britų karališkosios šeimos nariams, kurie yra kilę iš karalienės, o ne, pavyzdžiui, jos pusbroliams, ar jos sesers, princesės Margaret, palikuonims.

Didžiajai Karališkosios šeimos daliai, kurie yra tituluojami HRH (Jų karališkoji didenybė) Princas ar Princesė, nereikia pavardės, bet jeigu kada nors prireiks, pavardė yra. Pavardė Mountbatten-Windsor pirmą kartą atsidūrė ant oficialaus dokumento 1973 m. lapkričio 14 d., santuokos registre, Vestminsterio abatijoje, kai tuokėsi karalienės Elizabeth II dukra – princesė Anne ir kapitonas Markas Phillipas.

Pareiškimas apie karališkosios šeimos pavardę ar jos keitimą valdančiam monarchui nėra nustatytas įstatymo. Skirtingai nuo Parlamento aktų, jis nepereina į krašto, šalies teisę. Toks paskelbimas ar įstatymas neturi privalomosios galios paveldint, bet jis sukuria precedentą, kuriuo gali naudotis būsimieji valdovai. Nebent Velso princas nuspręs pakeisti dabartinius sprendimus, kai jis taps karaliumi, bet jis ir pats toliau bus Windsor’as ir jo anūkai naudos pavardę Mountbatten-Windsor.

Iš kur atsirado Mountbatten?

Mountbatten-Windsor yra Šlėzvigo-Holšteino-Sionderborgo-Glücksburgo namų jaunesnioji atšaka, kuri savo ruožtu yra kilusi iš Oldenburgo namų atšakos. Mountbatten pavardė kilusi iš Vokietijos miesto Battenbergo, Hesene. Princas Louis iš Battenbergo anglicizavo savo pavardę Pirmojo pasaulinio karo metu į „Mountbatten“ (tai tiesioginis vertimas į anglų kalbą) karaliaus George V prašymu. Pamenate, Pirmojo pasaulinio karo metu pats George V pakeitė savąją į „Windsor“? Kai princas Philipas iš Graikijos ir Danijos (Philip of Greece and Denmark) Šlėzvigo-Holšteino-Sionderborgo-Glücksburgo rūmų atsisakė savo titulų ir 1947 m. priėmė britų pilietybę, jis perėmė ir Battenberg pavardę, jo motinos – princesės Alice iš Battenbergo. 1947 m. Princas Philipas iš Graikijos (gimė Graikijos Corfu saloje), Edinburgo kunigaikštis, buvo pašauktas į karinę tarnybą, jis naudojo Mountbatten pavardę – Philipas Mountbatten, karališkojo laivyno leitenantas.
Beveik visi Europos monarchai – giminės?

Kaip karalienės Viktorijos proproanūkė, Elizabeth yra susijusi su daugeliu kitų Europos valdančiųjų ir nevaldančiųjų karališkaisiais namais. Per savo promočiutės Aleksandros liniją ji yra iš Danijos karališkųjų Šlėzvigo-Holšteino-Sionderborgo-Glücksburgo namų, Šiaurės Vokietijos Oldenburgo namų linija. Iš Glücksburgo namų taip pat yra Elizabeth vyras – Princas Philipas, Danijos karalienė Margrethe II, karalius Haraldas V iš Norvegijos, karalienė Sophia iš Ispanijos ir buvęs karalius Constantine’as iš Graikijos. Visi jie – karalienės Viktorijos palikuonys.

Vienas iš gausybės Elizabeth pusbrolių yra Ispanijos karalius Chuanas Karlosas I – taip pat Viktorijos proproanūkis. Be to, Elžbieta yra kilusi iš Johno Williamo Friso, Oranžo princo, ir jo žmonos, princesės Marie Louise iš Heseno-Kaselio. Jie yra patys paskutiniausi bendri visų Europos valdančiųjų monarchų protėviai. Karalienės Elizabeth senelio kilmės šaknys taip pat atveda į Vokietiją. Protėviai, tokie kaip Frederick ir Dedi I, priklausė Wettin House 900-aisiais metais. Po to jie paveldėjo Wettin pilį, kuri yra netoli Wettin miesto Saksonijoje, Vokietijoje, ir įgavo pavardę Wettin.
Vindzorų rūmai

Ar žinote, kad į sostą negali patekti monarchai katalikai?

Sprendimų įvykdymo aktas yra Anglijos Parlamento aktas, priimtas 1701 m., kad išspręsti Anglų ir Airių karūnos ir sosto paveldėjimo klausimą. Dėl asmenų ir teisėtų Electress Sofijos iš Hanoverio palikuonių bei jos ne Romos katalikų paveldėtojų. Priėmus šį aktą, Romos katalikai neteko teisės paveldėti sostą, taip pat tos teisės neteko ir vedę Romos katalikes ar ištekėjusios už Romos katalikų. 2013 m. Karūnos sprendimų vykdymo akte buvo panaikintas draudimas Romos katalikams, bet ir šiandien katalikai vis dar negali patekti į sostą.

Kaip manote, ar visi karališkieji rūmai priklauso karališkajai šeimai?

Karališkoji šeima naudoja, bet neturi savo nuosavybėje: Bekingemo rūmų, Kensingtono rūmų, St. James rūmų, Hamptono dvaro rūmų, Windsor’o pilies bei kt. rezidencijų. Balmoralio pilis ir Sandringemo (Sandringham) rezidencija yra karalienės nuosavybė.